Η επανάσταση των ζώων
foivi-paraskeya_blog

Φοίβη Παρασκευά

Η επανάσταση των ζώων

Είναι γεγονός. Ας μην κρυβόμαστε. Τα ζώα μικρά και μεγάλα, από τις γάτες έως τα ιπποειδή έχουν υποφέρει πολύ από τον άνθρωπο στην χώρα μας εδώ και χρόνια

Στην Ελλάδα μόνο τα τελευταία 2-3 χρόνια έχει κινητοποιηθεί και ευαισθητοποιηθεί η κοινή γνώμη για την προστασία τους και έχουν παρθεί ανάλογα μέτρα τόσο για την υγεία τους όσο και για την φροντίδα που χρειάζονται από τον άνθρωπο.

Παιδί διάβασα ένα συγκλονιστικό μυθιστόρημα του συγγραφέα Πάνου Πολυχρονόπουλου που ζούσε και έγραφε στην `Υδρα. Λεγόταν « η Επανάσταση των ζώων » και αναφερόταν στην κακοποίηση κα την εκμετάλλευσή από τους ανθρώπους – αφεντικά τους. Μάλιστα μου έκανε εντύπωση μία ιστορία με έναν σκύλο που ξέχασε μέσα στο αυτοκίνητο το αφεντικό του με 40ο βαθμούς ένα καλοκαίρι και το ζώο έσκασε από την ζέστη.

Ας μην γελιόμαστε λοιπόν. Χρειαζόμαστε τα ζώα όσο μας χρειάζονται και αυτά. Δεν είναι ιδιοκτησία μας και δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να τα τυραννάμε.
Ανήκουν στην Φύση, χρειάζονται την φροντίδα και τον σεβασμό μας. `Αλλωστε τα συναισθήματα που μας προσφέρουν με τόση ανιδιοτέλεια και ευγνωμοσύνη δεν περιορίζονται σε μία περιστασιακή αγκαλιά.

Κλείσιμο
Τώρα το καλοκαίρι θα πρέπει να τους βάζουμε τροφή και νερό, να είμαστε δεκτικοί στις ανάγκες τους και να τα βοηθάμε να επιβιώσουν όσο το δυνατόν καλύτερα.
Να τα σεβόμαστε γιατί καθένα συμβάλλει με τον τρόπο και την φύση του στο οικοσύστημα και στην ισορροπία της τροφικής αλυσίδας. Οι γάτες για παράδειγμα το βράδυ είναι προορισμένα να κυνηγούν ποντίκια. Τα ιπποειδή που τόσο στωΪκά υπομένουν την μοίρα τους μεταφέρουν αγαθά για τον άνθρωπο, κουβαλάνε υλικά οικοδομής εκεί που δεν φτάνει ο ίδιος και κακά τα ψέματα σε νησιά όπως η `Υδρα, δεν θα υπήρχαν καν σπίτια χωρίς αυτά.

Τα τελευταία χρόνια στην `Υδρα υπάρχουν δύο Φιλοζωικοί Σύλλογοι, η « Διάσωση μικρών ζώων `Υδρας » (Small animal Rescue) καθώς και η Υδραϊκή κιβωτός (Hydra Ark) με ενεργούς εθελοντές και κτηνιάτρους που στειρώνουν τις γάτες, προστατεύουν τα μικρά τους και προσφέρουν ανιδιοτελώς την αγάπη και τη φροντίδα τους.
`Εχουμε όμως ακόμα δρόμο. Αν κάποιοι από μας δεν μπορούν να ευαισθητοποιηθούν ας το δουν σαν μια εικόνα πολιτισμού προς τα έξω. Η εγκατάλειψη και η αδιαφορία των ανθρώπων προς τα ζώα δείχνει το επίπεδο πολιτισμού ενός τόπου. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί περισσότεροι ξένοι τουρίστες δείχνουν να νοιάζονται για αυτά και να κάνουν πράξη την στοργή και την φροντίδα τους.

Εξαίρεση στην `Υδρα, ο κύριος Τάκης Διαμαντής που τις περιθάλπτει εδώ και 44 χρόνια καθώς και άλλοι εθελοντές που με επαγρύπνιση προσέχουν τις ανάγκες τους και τα υιοθετούν.

Και όμως ναι. Το ζώο είναι καλύτερη παρέα προσφέρει αγάπη, αφοσίωση και υπηρεσίες στον άνθρωπο, τον ισορροπεί συναισθηματικά και δείχνει την απέραντη ευγνωμοσύνη του σε αυτόν, όταν γύρω του μοιάζουν όλα να καταρρέουν.

Για πρώτη φορά στην `Υδρα έχουν λοιπόν παρθεί μέτρα προστασίας των ιπποειδών, όπως ειδικά ωράρια σε μέρες και ώρες καύσωνα και ειδικές τέντες στο λιμάνι για να μην καίγονται από τον ήλιο.

Το μέτρο είναι καλό και ουσιαστικό τόσο σε ανθρώπινο επίπεδο όσο και ως ένδειξη πολιτισμού ενός τόπου.

Ας μείνουμε λοιπόν σε αυτό. Και ας γίνει η `Υδρα παράδειγμα προς μίμηση για τον σεβασμό που δείχνει στην Φύση όπου αυτά ανήκουν.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK