«Περί Φιλίας»

Ισοκράτης : « Δοκίμαζε τους φίλους σου στις ατυχίες της ζωής και στους κοινούς κινδύνους γιατί, όπως τη γνησιότητα του χρυσού τη δοκιμάζουμε στη φωτιά, έτσι και τους φίλους τους αναγνωρίζουμε στις ατυχίες. 

Είναι γεγονός. Το Facebook μας φέρνει πιο κοντά. Τι γίνεται όμως όταν έχεις την δυνατότητα να έχεις πολλές γνωριμίες και ‘φίλους’? Σίγουρα τα πράγματα δεν είναι απλά. Η μηχανή που μεσολαβεί γιατί χωρίς αυτήν δεν κάνεις ‘accept’ η ‘confirm’ έναν άνθρωπο, δημιουργεί σύγχυση για την πολύτιμη έννοια της φιλίας. Πόσο φίλος είσαι λοιπόν όταν κάθεσαι και κάνεις αβίαστα ‘φίλους’ που σήμερα σε ξέρουν και αύριο δεν σε ξέρουν? Τα πράγματα είναι τόσο ρευστά που σήμερα έχεις έναν φίλο και αύριο την ευκολία ή δυνατότητα να έχεις κάποιον άλλον με περισσή ευκολία. Η φιλία όμως είναι ό,τι πολυτιμότερο.

Yπάρχουν σχέσεις καλές, μέτριες, λιγότερο καλές, χλιαρές αλλά και από την άλλη θεσπέσιες. Ας θυμηθούμε την αρχαία ελληνική και λαϊκή σοφία και τις παροιμίες λοιπόν, που αναφέρουν πως «ο φίλος στα δύσκολα φαίνεται» ή «μην μπιστευτείς τον φίλο σου και πεις το μυστικό σου, φίλος σε φίλο θα το πει και θα’ν κακό δικό σου».

Απ’όλα τ’αποκτήματα το καλύτερο είναι ο ειλικρινής και καλός φίλος. Υπάρχει βέβαια στη φιλία και πρέπει να υπάρχει μία σχετική έστω εμπιστοσύνη και φιλαληθεία.

Αλλιώς είναι κάτι άλλο και διαφορετικό. Ο πραγματικός φίλος δεν ρωτάει να μάθει τα νέα σου από περιέργεια για να τα μεταφέρει. `Ολα τα θέματα προς συζήτηση και επίλυση θέλουν τρόπο και τέχνη. Η οιδοποιός διαφορά είναι ότι οι άνθρωποι μοιάζουν είτε να υποτιμούν την αντίληψή σου είτε την ακουστική και οπτική σου ευφυία. Οι φιλίες γίνοναι συχνά χωρίς τρόπο και τέχνη διότι κάτι περίεργο και παράξενο έχει προηγηθεί ή έπεται.Τι ψάχνουμε τώρα, θα πείτε... Ο Αισχύλος στον ‘Αγαμέμνων’ όμως έγραψε, κάποτε, πως : « Σε λίγους ανθρώπους είναι φυσικό να εκτιμούν τον φίλο τους που ευτυχεί, χωρίς να τον φθονούν ».

Φυσικά υπάρχει πάντα και το plan B, του καθένα δηλαδή η ασφαλιστική του δικλείδα που τον βοηθά ή τον σώζει από κακοτοπιές. Αυτό είναι τέχνη. Ας αποφασίσουμε και καλύτερα ας ξέρουμε μέσα μας ποιοί είναι οι φίλοι, οι πραγματικοί φίλοι, οι περιστασιακοί, οι σοφοί, και οι επιφανειακές γνωριμίες. Το θέμα της φιλίας περνάει μεγάλη κρίση. Μαζί ή χωρίς το facebook, οφείλουμε να κάνουμε έναν απολογισμό, ένα ‘ταμείο’ στις σχέσεις, τα συναισθήματα, τις αντιδράσεις και τους δημιουργικούς πολλές φορές συμβιβασμούς που διέπουν τις διαπροσωπικές σχέσεις. Η φιλία είναι στη ζωή η πιο σωστή επένδυση και η πιο μεγάλη περιουσία μας.

`Ισως αυτή να είναι μία λύσις, με αρχή, μέση και αίσιο ή μη τέλος. Μη το φοβάστε λοιπόν. Οι φιλίες δοκιμάζονται. Κυρίως μην εμπιστεύευστε ανθρώπους που έχετε πιθανόν εξειδανικεύσει και μην φοβάστε επίσης να δώσετε νέες ευκαιρίες στον εαυτόν σας και στους άλλους. Η φιλία θέλει αφοσίωση, φροντίδα, ειλικρινή επικοινωνία και προαίρεση, υπομονή, αγάπη, δουλειά και χιούμορ. `Αμα δεν τα βρίσκετε, απλά μετακινηθείτε αλλού. Μία φίλη που έμεινε στη Νέα Υόρκη πολλά χρόνια, έζησε την μοναξιά και στο τέλος της ζωής της είπε : Δώσε μου έναν φίλο και θα κρατήσω τον ουρανό. Οι καλοί φίλοι στις συμφορές φαίνονται. `Οταν υπάρχουν τ’αγαθά, μόνα τους φέρνουν φίλους (υποτιθέμενους). `Οταν όμως έχεις φίλους να νομίζεις ότι έχεις θησαυρούς. (Μενάνδρου).
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr