Tiktokάρουμε, αλλά μας λείπουν πολλοί
razos_blog_

Γιάννης Ράζος

Tiktokάρουμε, αλλά μας λείπουν πολλοί

Τα πολιτικά κόμματα, πλήρως προσαρμοσμένα στη νέα εποχή, αξιοποιούν όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης για να περάσουν το μήνυμά τους στα εκλογικά τους κοινά

Ιδιαίτερα στις νεότερες ηλικίες, όπου το TikTok, το Instagram και το YouTube κάνουν θραύση.

Μεγαλύτερα ή μικρότερα κείμενα και βίντεο, διαδικτυακές συζητήσεις και ερωταπαντήσεις αποτελούν την αιχμή του δόρατος σε αυτή την προεκλογική καμπάνια. Στις περισσότερες περιπτώσεις το περιεχόμενο εστιάζει στο συναίσθημα, αλλά δεν λείπει και η παρουσίαση θέσεων και προγραμμάτων. Σε κάθε περίπτωση φαίνεται ότι οι πολιτικοί σχηματισμοί έχουν προσαρμοστεί στο νέο επικοινωνιακό περιβάλλον.

Όλα καλά λοιπόν;

Εξαρτάται από ποια πλευρά το βλέπεις. Γιατί αν το δεις με μία ψύχραιμη και μακροπρόθεσμη ματιά, αυτό που προέχει δεν είναι μόνο το εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά και η αποκατάσταση μιας ουσιαστικής σχέσης εμπιστοσύνης πολιτών και πολιτικής η οποία σε βάθος χρόνου θα ενδυναμώσει την αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία.

Κλείσιμο
Τα νούμερα της συμμετοχής του εκλογικού σώματος από το 2000 έως το 2019 είναι απολύτως ενδεικτικά. Τη δεκαετία του 2000, σε τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις οι ψηφοφόροι ανέρχονταν σταθερά σε πάνω από 7 εκ., με “ρεκόρ” συμμετοχής το 2004 με 7,5 εκ. Τη δεκαετία από το 2010 έως και το 2019, σε πέντε εκλογικές αναμετρήσεις εθνικών εκλογών συμμετείχαν από 5,5 έως 6,5 εκ. πολίτες, με μικρότερη συμμετοχή στις δεύτερες εκλογές το Σεπτέμβριο του 2015, όπου συμμετείχαν λίγο πάνω από 5,5 εκ.

Σε γενικές γραμμές λοιπόν, λείπουν περίπου 1,5 εκ. ψηφοφόροι.

Συνεπώς, η επικοινωνία εκσυγχρονίζεται, προσαρμόζεται και αξιοποιεί όλα τα σύγχρονα εργαλεία και τις νέες τεχνολογίες, αλλά δεν μπορεί να αντικαταστήσει και να υποκαταστήσει την πολιτική έτσι όπως εκφράζεται μέσα από το αποτέλεσμα.

Τι σημαίνει αυτό;

Απάντηση: Πολλά και τίποτα. Γιατί από τη μία αυτοί που “ανεβάζουν” και “κατεβάζουν” κυβερνήσεις είναι αυτοί που ψηφίζουν, από την άλλη αυτοί που καθορίζουν την ποιότητα και την αντοχή της κάθε δημοκρατίας, αλλά και της κάθε κοινωνίας είναι και αυτοί που δεν ψηφίζουν. Ειδικά, αν οι τελευταίοι είναι σχεδόν οι 4 στους 10 που έχουν δικαίωμα ψήφου, κυρίως νέοι και άνθρωποι των παραγωγικών ηλικιών.

Με δεδομένο ότι φαίνεται ότι θα κερδίσουμε το στοίχημα της κυβερνητικής σταθερότητας, καλό θα ήταν για τα επόμενα χρόνια, μέσα σε ένα ρευστό διεθνές περιβάλλον πολλαπλών προκλήσεων και στοιχημάτων, να κερδίσουμε και το στοίχημα της αξιοπιστίας και της εμπιστοσύνης.
Η θωράκιση και η ενίσχυση της δημοκρατίας ήταν και θα είναι πάντα υπόθεση των πολλών, αρκεί αυτοί να αισθάνονται ότι πραγματικά τους αφορά και τους ωφελεί.




*Ο Γιάννης Ράζος είναι Σύμβουλος Στρατηγικής Επικοινωνίας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best Of Network