Ο Αλόνσο πρόλαβε την παρέλαση και έχει ένα τελευταίο «κανονάκι»

Χάνει ο ΠΑΟΚ, χάνει η ΑΕΚ, χάνει και ο Ολυμπιακός. Δεν χάνει ο Παναθηναϊκός. Αλλά βρίσκεται από έκτος, όγδοος! Απίθανο; Κι όμως αληθινό. Η συντριβή από την Τσέλσι κάτι «έσπασε» στην καρδιά όσων φίλων του Τριφυλλιού γέμισαν εφέτος τέσσερις φορές το ΟΑΚΑ. Οι παίκτες την άφησαν πίσω τους

Δεν ήταν εύκολο, αλλά τα κατάφεραν. Εκαναν χθες – και με την επιστροφή του Ιωαννίδη από το 60’ και έπειτα - την καλύτερη εφετινή εμφάνισή τους στο πρωτάθλημα. Την πιο ολοκληρωμένη. Αφήνοντας τον Αρη στη… μιάμιση ευκαιρία, χάνοντας τέσσερα γκολ (δυο τετ α τετ μόνο ο Φώτης που ακόμα δεν έχει σκοράρει στο πρωτάθλημα), παίζοντας ως ομάδα «τετράδας» για πρώτη φορά τόσο πολύ και όχι για ένα δεκάλεπτο, ένα 20λεπτο, ένα ημίχρονο. Κι όταν είσαι μια ομάδα αφόρητα πιεσμένη που ξέρεις ότι έχεις ξεκινήσει… θεόστραβα εφέτος και δεν κερδίζεις ούτε στο «καλό» σου παιχνίδι, το πράγμα γίνεται πολύ δύσκολο και στο μυαλό. Όχι μόνο στο γήπεδο…

Σε εννιά ματς ο Παναθηναϊκός έχει 13 βαθμούς. Από τα εννιά παιχνίδια έχει νικήσει μόνο στα τρία! Τον Λεβαδειακό, τον Πανσερραϊκό και τον ΟΦΗ. Σε τέσσερα ντέρμπι εναντίον των ανταγωνιστών του πέτυχε μόνο ένα γκολ (το χθεσινό, του Τετέ) και προφανώς δεν νίκησε κανέναν. Αν έστω ένας εκ των ανταγωνιστών του είχε απλώς…νορμάλ πορεία μέχρι τώρα, οι ελάχιστες ελπίδες για κατάκτηση του τίτλου θα είχαν προ πολλού εξαφανιστεί. Οι γκέλες του ενός, οι αποτυχίες του, τρέφουν τον άλλο. Και κάπως έτσι παραμένουν ακόμα στον πάγκο τους όλοι: ο Λουτσέσκου, ο Αλμέιδα, ο Μεντιλίμπαρ, ο Αλόνσο. Αν έστω ένας είχε «ξεφύγει» στη βαθμολογία, κάποιοι σίγουρα δεν θα είχαν προλάβει τη σημερινή παρέλαση.

Ο Αλόνσο την πρόλαβε. Και αν καταλαβαίνω σωστά, θα προλάβει τουλάχιστον και το επόμενο ματς, στο Βόλο. Βόλος – Τζουργκάρντεν – Λαμία. Αυτή είναι η προσεχής σειρά αγώνων του Παναθηναϊκού μέχρι την επόμενη διακοπή πρωταθλήματος (του Νοεμβρίου, λόγω Εθνικής ομάδας), όπου συνήθως γίνονται οι απολύσεις. Ο Αλόνσο θα παίζει πλέον «ματς με ματς». Κάθε αποτυχία θα τον επιβαρύνει, μέχρι να σπάσει το σκοινί. Ειδικά αν ο Παναθηναϊκός δεν προοδεύει και ποδοσφαιρικά. Αν κάνει πίσω βήματα.

Χθες, εξετάζοντας μόνο την εικόνα και όχι το αποτέλεσμα του αγώνα, ο Παναθηναϊκός έκανε ένα σοβαρό βήμα προς τα μπρος. Όμως έμεινε όγδοος, πετώντας μια τεράστια ευκαιρία. Αν στα τελευταία τέσσερα ματς του πρώτου γύρου με Βόλο, Λαμία, Παναιτωλικό και Ατρόμητο πάρει 10-12 βαθμούς, παίξει καλό, παραγωγικό ποδόσφαιρο και δεν του προκύψει κάποιο… πατατράκ στην Ευρώπη, μπορεί και να βρει το δρόμο του με τον Ουρουγουανό στον πάγκο. Σε διαφορετική περίπτωση θα προσπαθήσει κάποιος άλλος να τον οδηγήσει σε διαφορετική ρότα. Ο Πογέτ, ο Ζαρντίμ, ο Φαν Μπόμελ, ο Ουζουνίδης, δεν ξέρω ‘γω ποιος: προφανώς κάποιος ο οποίος γνωρίζει τους παίκτες και το πρωτάθλημα είναι καταλληλότερος μεσούσης της σεζόν, αν ο Αλαφούζος αποφασίσει να απολύσει τον Αλόνσο.

Ο Παναθηναϊκός δειλά – δειλά τώρα αρχίζει να χτίζει την ταυτότητά του. Και ο Αλόνσο δείχνει λίγο πιο λογικός: μέσα ο Πελίστρι αντί του Τζούρισιτς, μέσα ο Βαγιαννίδης αντί του Κώτσιρα, επέστρεψε και ο Ιωαννίδης, ο οποίος δεν σκοράρει, αλλά συγκριτικά με τον Σπόραρ και τον Γερεμέγεφ δείχνει υβρίδιο Μπενζεμά – Κριστιάνο.

Θα μπορούσε, βάσει του υλικού που διαθέτει, να δοκιμάσει το 3-5-2. Με τον Αράο τρίτο στόπερ, Βαγιαννίδη – Μλαντένοβιτς στα άκρα, Μαξίμοβιτς – Τσέριν στη μεσαία γραμμή, Μπακασέτα δεκάρι και Ιωαννίδη – Τετέ επιθετικό δίδυμο: δεν το έχει δοκιμάσει. Θα μπορούσε να δοκιμάσει τον Αράο ως στόπερ για να παίρνει καλύτερο build up από την άμυνα, με τον Μαξίμοβιτς στο «6», αν ο διεθνής Σέρβος είχε έστω υποφερτή εικόνα: δεν έχει προς το παρόν.

Αν τα αρνητικά αποτελέσματα συνεχιστούν, ο Αλόνσο δεν θα προλάβει να δοκιμάσει τίποτα, ακόμα κι αν έχει κάποιες ιδέες στο πίσω μέρος του μυαλού του. Και ο επόμενος τι θα κάνει; Θα οδηγήσει τον Παναθηναϊκό στην κατάκτηση του τίτλου; Απίθανο. Το ζητούμενο θα είναι για τον επόμενο, αν υπάρξει τέτοιος, να δημιουργήσει καλύτερη προοπτική και να παρουσιάσει κάτι πιο ελκυστικό και αποτελεσματικό βάσει του υλικού που διαθέτει.

Υλικό, το οποίο μάλλον είναι υπερτιμημένο βάσει της καραμέλας «ο Παναθηναϊκός έχει πολύ καλούς παίκτες, αλλά ο προπονητής δεν μπορεί..) διότι από τις μεταγραφές μόνο ο Ινγκασον και ο Τετέ κάνουν τη διαφορά προς το παρόν. Κανένας άλλος. Ούτε ο Ουναϊ, ούτε ο Πελίστρι, κανείς! Μια ομάδα που έχει αναπληρωματικό φορ τον Γερεμέγεφ, αναπληρωματικό στόπερ τον Σένκεφελντ, που παίζει πάντα με τον ίδιο αριστερό μπακ, που δεν διαθέτει αυθεντικό αριστερό εξτρέμ, που παίρνει ελάχιστα πράγματα από Μαξίμοβιτς – Μαξ, έχει σίγουρα κατώτερης ποιότητας ενδεκάδα από το δεύτερο εξάμηνο του 2022. Τότε που είχε τον καλύτερο αριστερό μπακ και τον καλύτερο αμυντικό μέσο της Λίγκας (Χουάνκαρ – Ρουμπέν Πέρεθ), τον καλύτερο εξτρέμ της Λίγκας (Αϊτόρ) τους Γκατσίνοβιτς – Παλάσιος να κάνουν ομορφιές και το δίδυμο Σπόραρ – Ιωαννίδη να βρίσκουν σχετικά εύκολα το γκολ…
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr