Ο «Λέανδρος», η κλιματική αλλαγή και ο «κακός μας ο καιρός»

Όταν το πρώτο κρύο μίας χειμωνιάτικης περιόδου έρχεται στις 15 Ιανουαρίου και συνοδεύεται από απότομη πτώση της θερμοκρασίας έως και 15 βαθμών Κελσίου, εντείνεται αυτονόητα η ανησυχία για την κλιματική αλλαγή. Το εν λόγω γεγονός σίγουρα δεν μπορεί να θεωρηθεί ένα συνηθισμένο κλιματικό φαινόμενο. Θα μπορούσε βέβαια και να είναι εφόσον θερμοί χειμώνες έχουν παρατηρηθεί συχνά στο παρελθόν.

Αυτό ωστόσο που προκαλεί αναστάτωση είναι η μεγάλη πλέον συχνότητα εμφάνισης παρόμοιων καιρικών συμβάντων. Από τη ζέστη αιφνιδίως στο κρύο, στις κατακλυσμιαίες βροχοπτώσεις, στις πλημμύρες, στους καύσωνες,  Όλα «μυρίζουν» κλιματική αλλαγή με βίαιες εναλλαγές σε σύντομα χρονικά διαστήματα.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα έστω και με αραιές εμφανίσεις, προκαλούσαν ανέκαθεν στη χώρα μας μια ζοφερή πραγματικότητα. Τα αποτελέσματά τους είναι συνυφασμένα με μεγάλες καταστροφές:

-Το 1896 πνίγηκαν 61 άνθρωποι και καταστράφηκαν 450 σπίτια από πλημμύρα του Κηφισού και των ρεμάτων του λεκανοπεδίου.

-Το 1925 πνίγηκαν 8 άνθρωποι και καταστράφηκαν 127 σπίτια από πλημμύρα του Κηφισού και των ρεμάτων του λεκανοπεδίου.

-Το 1934 πνίγηκαν 6 άνθρωποι από πλημμύρα του Κηφισού και των ρεμάτων του λεκανοπεδίου.

-Το 1961 πνίγηκαν 40 άνθρωποι και καταστράφηκαν 500 σπίτια από πλημμύρα του Κηφισού και των ρεμάτων του λεκανοπεδίου.

-Το 1977 πνίγηκαν 37 άνθρωποι και καταστράφηκαν 2000 σπίτια από πλημμύρα του Κηφισού και των ρεμάτων του λεκανοπεδίου.

-Το 1994 πνίγηκαν 17 άνθρωποι από πλημμύρα στο τσιμεντωμένο και σκεπασμένο τμήμα του Ποδονίφτη.

Όσο όμως πλησιάζουμε στο παρόν, οι πρόσφατες θεομηνίες στο Μάτι, στη Μάντρα, στην Πελοπόννησο, στην Εύβοια, στην Καρδίτσα, στην Κρήτη, στην Κεφαλλονιά, στην Κέρκυρα, στις Σέρρες, στη Ροδόπη, στην Κοζάνη, σε όλη τη χώρα, αφήνουν το αποτύπωμα μίας επιταχυνόμενης τραγωδίας.

Η βασική αιτία του κλιματικού προβλήματος ωστόσο δεν προέρχεται από την Ελλάδα. Η χώρα μας είναι μία από τις μικρότερες παραγωγούς CO2. Παρά το γεγονός αυτό, με τις ταυτόσημες επιλογές της σημερινής και της προηγούμενης Κυβέρνησης εξαλείφεται επιπόλαια η χρήση λιγνίτη για ηλεκτροπαραγωγή, χωρίς οργάνωση και σχεδιασμό. Αυτή η πολιτική θα μπορούσε να έχει θετικά αποτελέσματα. Δεν έχει όμως έτσι όπως υλοποιείται.

Η Κυβέρνηση προωθεί αντί του λιγνίτη την καύση απορριμμάτων που παράγει επίσης CO2 και επιβλαβείς ενώσεις υποβαθμίζοντας την ανακύκλωση. Βυθίζει τη δυτική Μακεδονία στην ανέχεια χωρίς να προτείνει σοβαρές εναλλακτικές λύσεις.  Αδιαφορεί για το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των νέων εγκαταστάσεων ηλεκτρικής ενέργειας. Αντικαθιστά την εγχώρια παραγωγή με επιζήμια εισαγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από γειτονικά κράτη και την Τουρκία που την παράγουν με λιγνίτη ή πυρηνικά. Προωθεί τη μονοκαλλιέργεια των αιολικών συγκροτημάτων και όχι την ποικιλόμορφη αξιοποίηση εναλλακτικών μορφών ενέργειας. Θεσμοθετεί την παρωχημένη «τσιμεντοανάπτυξη» κατά των δασών, της θάλασσας, της βιοποικιλότητας, των υδάτινων συστημάτων...

Η κλιματική αλλαγή, ο covid 19, οι δασικές πυρκαγιές, οι ασθένειες των ζώων, η ραδιενέργεια στις θάλασσες, η «λέπρα» της ελιάς, η λεύκανση των κοραλλιών, οι κόκκινες παλίρροιες, έχουν μία κοινή αιτία. Την πολυπαραγοντική καταστροφή του Περιβάλλοντος που ανεύθυνα αγνοεί η Κυβέρνηση.  

Επιστέγασμα φυσικά αποτελεί η ανεπάρκεια του κράτους τα τελευταία χρόνια να οργανώσει αποτελεσματικούς μηχανισμούς πολιτικής προστασίας.
Και ύστερα όπως συμβαίνει συνήθως, φταίνε ο «Λέανδρος», ο «στρατηγός άνεμος», τα ακραία καιρικά φαινόμενα, τα ρέματα, οι κουκουνάρες, οι νυχτερίδες, οι σεισμοί, ο ανάδρομος Ερμής, το χλωμό  φεγγάρι, ο «κακός μας ο καιρός» δηλαδή.

Όσο η κλιματική αποτυχία της Κυβέρνησης συνεχίζεται, οι τραγωδίες θα αποτελούν μία πραγματικότητα που πληγώνει. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι νεοφιλελεύθερες «αναπτυξιακές» επιλογές που υποκρύπτονται κάτω από τον επικοινωνιακό μανδύα της οικολογίας θα οδηγήσουν σε νέες εθνικές, περιβαλλοντικές και οικονομικές καταστροφές.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr