Υπάρχουν και καλά νέα κάθε μέρα

Το πιο εύκολο -αλλά και συνάμα εξουθενωτικό- είναι να παρακολουθεί κάποιος καθημερινά τις ειδήσεις.

Τα κακά νέα κυριαρχούν, λες και δεν υπάρχει κάτι καλό να ειπωθεί ή όλοι μας θέλουμε να ακούμε μόνο για καταστροφές και δυστυχίες. Λες και βλέποντας τις δυστυχίες «των άλλων» οι δικές μας δυσκολίες ξεπερνιούνται πιο εύκολα. Βλέπουμε, λοιπόν, ειδήσεις για θανάτους, αρρώστιες, καταστροφές. Οι ειδήσεις δεν αναδεικνύουν όλα τα καλά που συμβαίνουν καθημερινά σε όλον τον κόσμο. Διαβάζω μια ανάλυση του Στέφανου Ξενάκη που λέει: «Ο περισσότερος κόσμος εκεί έξω είναι εθισμένος στο να βλέπει το κακό και όχι το καλό, τον εχθρό και όχι τον φίλο, αυτό που δεν επιθυμεί και όχι αυτό που επιθυμεί. Τις περισσότερες φορές οι προτάσεις μας ξεκινούν με “το κακό είναι ότι...”. Η απαισιοδοξία ενισχύει την αδράνεια. Πέντε λεπτά αρνητικών συναισθημάτων είναι αρκετά για να κάνουν ζημιά στον καθένα μας». Τονίζει δε ότι γίνεται πολλή συζήτηση για τον διαλογισμό και τον οραματισμό αυτή την εποχή. Εξαιρετικές τεχνικές και οι δύο, η επιστήμη πλέον τεκμηριώνει την αξία τους. Ο συνεχής φόβος είναι απλώς αντίστροφος οραματισμός. Ελκεις το αντίθετο από αυτό που επιθυμείς και το κάνεις εξαιρετικά αποτελεσματικό βλέποντας καθημερινά δελτία.

Ας δούμε το κάτωθι καλό νέο. Διαβάζω πολύ πρόσφατα στο AL JAZEERA ότι η Ελλάδα κάνει βήματα στην υψηλή τεχνολογία και αρχίζει να τοποθετείται στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση. Περιγράφει δε το παράδειγμα της Κρυσταλλίας Σαραντοπούλου που δούλευε στην Ολλανδία με βασικό μισθό και πάντα ήθελε να επιστρέψει στην Ελλάδα. Μόλις έμαθε ότι η Pfizer πρόκειται να επενδύσει σε ένα κέντρο λογισμικού στη Θεσσαλονίκη κινητοποιήθηκε και είναι από τις πρώτες νέες προσλήψεις στο ελληνικό hub της Pfizer στη Θεσσαλονίκη. Περίπου 200 εργαζόμενοι θα προσληφθούν άμεσα και η Pfizer σχεδιάζει να προσλάβει 600 υπαλλήλους, πολλοί εκ των οποίων θα είναι επαναπατρισμένοι Ελληνες. «Εχουμε ανθρώπους που έρχονται από τις ΗΠΑ, την Ολλανδία, τη Γερμανία - όλοι οι Ελληνες που έφυγαν και επιστρέφουν», δήλωσε ο Νίκο Γκαριμπόλντι, διευθυντής στη Θεσσαλονίκη. Αλλο καλό νέο. Η Volkswagen επέλεξε το νησί της Αστυπάλαιας για ένα πρωτοποριακό πείραμα με ηλεκτρικά οχήματα. Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία θα αντικαταστήσει τα δημόσια οχήματα εσωτερικής καύσης του νησιού με ηλεκτρικά οχήματα δωρεάν. Θα πουλήσει επίσης ηλεκτρικά οχήματα στους 1.300 κατοίκους του νησιού σε τιμή κόστους, θα κατασκευάσει ένα δίκτυο σταθμών φόρτισης και θα δοκιμάσει μια εφαρμογή κινητικότητας κατ' απαίτηση, μέσω της οποίας οι άνθρωποι μπορούν να κάνουν rideshare χωρίς να χρειάζεται να έχουν στην κατοχή τους αυτοκίνητο.

Τελικά, σχεδιάζει να δοκιμάσει την τεχνολογία οδήγησης χωρίς οδηγό. «Η Αστυπάλαια χρησιμεύει ως ένα μελλοντικό σχέδιο για την κοινωνική συναίνεση που χρειαζόμαστε σε όλη την Ευρώπη για να επιτευχθεί ένα μέλλον μηδενικών εκπομπών καυσαερίων», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της VW Χέρμπερτ Ντίες. «Η Αστυπάλαια μπορεί και θα αποτελέσει πρότυπο βιώσιμης ανάπτυξης, όχι μόνο σε εθνικό επίπεδο, αλλά και σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο», δήλωσε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης κατά την ανακοίνωση της συμφωνίας. «Στην Αστυπάλαια θα έχουμε μια εικόνα του μέλλοντος». Αλλο καλό νέο. Ο δημιουργός των Google Maps έρχεται στην Ελλάδα για να ξεκινήσει hi-tech έργο και ανακοίνωσε ότι μετακομίζει στην Ελλάδα τον Ιανουάριο του 2021 για να δημιουργήσει μια νεοσύστατη επιχείρηση.

Ο Λαρς Ράσμουσεν, δανέζικης καταγωγής, ο οποίος αυτή τη στιγμή έχει την έδρα του στη Νέα Υόρκη, λέει ότι μετακομίζει στην Αθήνα με την ομάδα του για να αναπτύξει περαιτέρω ένα νέο έργο που ονομάζεται Weav, το οποίο περιγράφεται ως η μόνη εφαρμογή που διατηρεί αυτόματα τη μουσική που ακούτε σε συγχρονισμό με τα βήματά σας σε πραγματικό χρόνο. Ο Ράσμουσεν είχε συνάντηση με τον Ελληνα πρωθυπουργό μέσω τηλεδιάσκεψης στα τέλη Νοεμβρίου. Λίγο αργότερα έκανε την ανακοίνωση της επικείμενης κίνησής του, προσθέτοντας ότι θα προσλάβει τοπικά ταλέντα στη χώρα. Σημείωσε ότι «η Ελλάδα έχασε 500.000 “εξαιρετικά μυαλά” κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης πριν από μια δεκαετία. Τώρα κάνει μια εντυπωσιακή και συντονισμένη προσπάθεια για να τους δελεάσει». Και πρόσθεσε: «Ελπίζουμε ότι η Ελλάδα θα προσελκύσει επιπλέον των Ελλήνων και 500.000 ξένα μυαλά για να ζήσουν και να εργαστούν στον παράδεισο». Είμαι σίγουρος ότι όλοι θα ενθουσιαστείτε με αυτή την προοπτική.

Είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικό ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει βάλει ως κύριο στόχο το brain gain και ίδρυσε τη Γραμματεία Ελλήνων της Διασποράς, η οποία αξιοποιώντας τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές και χτίζοντας γέφυρες επικοινωνίας και συνεργασίας με τους Ελληνες του εξωτερικού θα συμβάλει στην επιστροφή στην Ελλάδα όσων το επιθυμούν, για όσους, δε, παραμείνουν εκτός της χώρας, να μπορούν να στηρίζουν την πατρίδα μας σε όλα τα επίπεδα. Είναι εξίσου σημαντικό και δείγμα της εμπιστοσύνης του Μητσοτάκη στους νέους το ότι ο γραμματέας Νίκος Θεοδωρόπουλος είναι μόλις 27 ετών. Ενα πολύ καλό νέο αποτελεί η Ιρλανδία. Τα τελευταία στοιχεία της στατιστικής τους υπηρεσίας δείχνουν ότι κατά την τελευταία δεκαετία 380.000 Ιρλανδοί μετανάστευσαν, ενώ 250.000 επέστρεψαν. Στο παρελθόν η μετανάστευση οφειλόταν σε κακές οικονομικές επιδόσεις στην Ιρλανδία. Ωστόσο, κατά την περίοδο από το 2013 έως το 2019, όταν η οικονομία αναπτύχθηκε πολύ και το ΑΕΠ σχεδόν διπλασιάστηκε σε 10 χρόνια και η ανεργία μειώθηκε στο 5% από το 15% το 2012, σχεδόν τα 2/3 επέστρεψαν. Πιστεύω ακράδαντα ότι και η Ελλάδα μας μπορεί να ζήσει μια τέτοια δεκαετία ανάπτυξης.

Θα μπορούσα να αναφερθώ σε δεκάδες καλά νέα, τα οποία είναι αλήθεια ότι όλο και πληθαίνουν από πέρυσι. Οπως αναφέρθηκα και σε προηγούμενα άρθρα μου, μας βοηθάει όλους η εκπαίδευση στην αισιόδοξη αντιμετώπιση των πραγμάτων. Μας δίνει δύναμη, προοπτική, κουράγιο, αλλά και την κατάλληλη νοοτροπία για να τολμήσουμε. Επίσης όλοι ξέρουμε ότι οι αγορές είναι ψυχολογία. Ας μην «πυροβολάμε τα πόδια μας». Ας ψάξουμε τις καλές ειδήσεις. Ας τις αναδείξουμε. Είναι πολύ σημαντικό ότι η εικόνα της χώρας μας έχει αλλάξει προς το πολύ καλύτερο.

Τη μεταμόρφωσή της χρειάζεται πάνω απ’ʼ όλα να την πιστέψουμε εμείς. Πρέπει, δε, τα καλά παραδείγματα και τα success stories να προβάλλονται και να αναδεικνύονται. Ας σκεφτούμε ένα δελτίο ειδήσεων που μια μέρα θα ξεκινάει μιλώντας για το όραμα της επιστροφής των εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων από το εξωτερικό, και θα δίνει βήμα στους οραματιστές και αυτούς που θα κάνουν το όραμα πραγματικότητα. Είμαι σίγουρος ότι θα έχει μεγάλη επιτυχία, μια και θα απευθύνεται σχεδόν σε όλους μας που έχουμε οικογένεια στο εξωτερικό. Ακόμα δε πιο τολμηρά σκεπτόμενος , πολύ θα ήθελα μια συζήτηση στη Βουλή μεταξύ των πολιτικών αρχηγών για ένα εθνικό σχέδιο επιστροφής στην πατρίδα των Ελλήνων της Διασποράς. Πιστεύω δε και ελπίζω ότι σε αυτόν τον εθνικό στόχο η αντιπολίτευση θα βάλει πλάτη.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr