Ψήφος απόδημων Ελλήνων. Η μεγάλη ώρα

Πριν από 3 χρόνια στις 31/7/2018 έγραφα σε ένα άρθρο μου με τον τίτλο η Ελλάδα χρειάζεται Ηγέτη τα κάτωθι. «Ο ηγέτης μας θα πρέπει να ενθαρρύνει τη συμμετοχή των πολιτών! Είναι τυχαίο ότι σήμερα πάνω από 50% δεν ψηφίζουν; Είναι τυχαίο ότι οι νέοι γυρνούν την πλάτη στην πολιτική;

Το όραμα του Κυριάκου Μητσοτάκη για να ψηφίζουν και οι Έλληνες του εξωτερικού είναι απολύτως λογικό. Ζητάμε από τους ανθρώπους μας να επιστρέψουν - αλλά ταυτόχρονα δεν τους επιτρέπουμε να καθορίσουν τις συνθήκες. Δεν είναι παράδοξο; Η χώρα μας έχει τεράστιες προοπτικές. Έχει ικανότατους ανθρώπους. Ας δώσουμε τον χώρο στους πραγματικούς ηγέτες να αλλάξουν τη χώρα μας προς το καλύτερο. Το χρωστάμε στα παιδιά μας «.Έκτοτε περάσανε 3 χρόνια και πολλά αλλάξαν στην Χώρα μας.

Είμαστε πλέον προς το τέλος μίας πρωτοφανούς κρίσης και κοιτάζουμε πλέον το μέλλον με μεγαλύτερη αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση .Ευτυχώς στην Ελλάδα έχουμε πλέον έναν ηγέτη τον Κυριάκο Μητσοτάκη ο οποίος με συντονισμένες και μεθοδικές κινήσεις έχει συμβάλλει τα μέγιστα στο να αναβαθμιστεί η Ελλάδα στον ευρύτερο χάρτη.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς μου περίπου 1,5 εκατομμύρια συμπολίτες μας ζουν στο εξωτερικό και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους της χώρας μας. Οι συμπολίτες μας αυτοί, εάν κατά την διάρκεια των εκλογών έρθουν στην Ελλάδα -είτε οδικώς, είτε αεροπορικώς, είτε με πλοίο μπορούν να ψηφίσουν κανονικά χωρίς κανένα πρόβλημα. Για τους σημερινούς εξηντάρηδες είναι νωπές οι μνήμες των Ελλήνων του εξωτερικού που την δεκαετία του 1980-1990 επισκέπτονταν την Ελλάδα για να ψηφίσουν, βοηθούμενοι με τα διάφορα αεροπλάνα(charters) που μίσθωναν τότε τα κόμματα που είχανε τότε χρήματα. Οι Έλληνες του εξωτερικού ήταν λίγο σαν τους ετεροδημότες.

Σήμερα υπάρχει ένα πρόσφατα ψηφισθέν νομοσχέδιο πού ενώ θέτει σαν στόχο την συμμετοχή των αποδήμων , στην ουσία δυσκολεύει τους απόδημους Έλληνες να ψηφίσουν στην Χώρα διαμονής τους θέτοντας γραφειοκρατικά και όχι ουσιαστικά θέματα. Πρώτη προϋπόθεση για να εγγραφεί κάτοικος εξωτερικού στους ειδικούς καταλόγους είναι να είναι ήδη γραμμένος στους κοινούς εκλογικούς καταλόγους. Από εκεί και πέρα θα μπορούν να καταθέτουν ηλεκτρονικά αίτηση εγγραφής όσοι πληρούν σωρευτικά τα παρακάτω κριτήρια: Τα τελευταία 35 χρόνια έχουν ζήσει 2 έτη στην Ελλάδα, έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση (Ε1 ή Ε2 ή Ε3 ή Ε9) είτε το τρέχον είτε το προηγούμενο φορολογικό έτος. Σύμφωνα πάλι με τους υπολογισμούς μου, ο αριθμός των απόδημων Ελλήνων πού πληροί τα κριτήρια αυτά δεν ξεπερνάει τις 250.000.

Όλοι τονίζουμε την σημασία των Ελλήνων της Διασποράς. Θα πρέπει λοιπόν να ρυθμιστεί και να κατοχυρωθεί η δυνατότητα των Ελλήνων της Διασποράς - όλων των Ελλήνων της Διασποράς - να συμμετέχουν και να αποφασίζουν για το ποιοι θα κυβερνούν την Χώρα χωρίς περιττές προϋποθέσεις, χωρίς αυθαίρετους περιορισμούς, χωρίς γραφειοκρατικά αναχώματα.

Μαθαίνω ότι πολλοί Έλληνες του Εξωτερικού που έχουν δει μία Ελλάδα καλύτερη, και που σκέφτονται ίσως να επιστρέψουν, έχουν ήδη αποστείλει επιστολές διαμαρτυρίας, και χιλιάδες υπογραφές έχουν μαζευτεί ζητώντας το αυτονόητο. Να μπορούν να ψηφίζουν στην Χώρα διαμονής τους. Οι πιο πολλοί από αυτούς δεν έχουν την δυνατότητα να μπουν σε μεγάλα έξοδα για να ψηφίσουν στην Ελλάδα. Ας τους κάνουμε την ζωή πιο εύκολη. Πάντα οι απλές -και όχι απλοϊκές λύσεις- είναι και οι πιο εφαρμόσιμες. Μπορείς να ψηφίζεις στην Ελλάδα γιατί είσαι εγγεγραμμένος σε εκλογικό κατάλογο? Τότε μπορείς να ψηφίζεις και στην Χώρα διαμονής σου χωρίς υποσημειώσεις, προϋποθέσεις και γραφειοκρατία. Τόσο απλά. Και τόσο καθαρά.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr