Αγνόησε τα μηνύματα Κυριάκο
georgio_d_andreou_blog

Γιώργος Δ. Ανδρέου

Αγνόησε τα μηνύματα Κυριάκο

Η συζήτηση μετεκλογικά περιστρέφεται στο αν έχει «λάβει» - κατανοήσει - ο πρωθυπουργός το μήνυμα από το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και αν θα ενεργήσει ανάλογα, αλλάζοντας, πρόσωπα και πολιτική

Ποιο όμως απ’ όλα τα μηνύματα;

- Αυτών που ψήφισαν θετικά; Κι από αυτούς ποια; Όσων ψήφισαν στροφή στο λαϊκισμό (Αυτιά), στον εθνικισμό (Μπελέρη), στο κόμμα (Μεϊμαράκη), την κοινωνική γκλαμουριά (Μελέτη),τα ΜΜΕ (Τσιόδρα - Μουρούτη) τον πολιτισμό (Φλέσσα) κ.ο.κ.;

- Αυτών που απείχαν για να προειδοποιήσουν ή όσων βαρέθηκαν και προτίμησαν την παραλία με την πεποίθηση πως τα αποτελέσματα είναι δεδομένα θετικά, όπως έλεγαν όλες σχεδόν οι δημοσκοπήσεις.

- Των «στυλοβατών» της «φυλετικής καθαρότητας» - ουαί υμίν- που καταψήφισαν επιλέγοντας θεομπαίχτες, απατεώνες, θρησκόληπτους, γραφικούς, ρατσιστές, «για να προστατέψουν» την Ελληνική οικογένεια από τη νομιμοποίηση των ομόφυλων ζευγαριών.

Κλείσιμο
- Των ελεύθερων επαγγελματιών που αντέδρασαν στο νόμο για το ελάχιστο εισόδημα, απαιτώντας να πιστέψει και να ανεχθεί η κοινωνία να δηλώνουν εισόδημα χαμηλότερο από τον κατώτατο μισθό του ιδιωτικού τομέα.

- Κάποιων που επιδιώκουν να κάνουν κουμάντο από το παρασκήνιο - κράτος εν κράτει – επειδή έχουν λεφτά και ελέγχουν ΜΜΕ.

- Των ιδιοκτητών γης, που δυσαρεστήθηκαν γιατί τους υποχρέωσε με απειλή προστίμων να προφυλάξουν το περιβάλλον, τα σπίτια τους και τη χώρα από τις φωτιές.

- Των οικονομικά ασθενέστερων που πλήττονται κυρίως από την ακρίβεια και τον πληθωρισμό. Υιοθέτησαν, οι αφελείς, τη σπέκουλα του λαϊκισμού για μείωση του ΦΠΑ σε προϊόντα που, εκτός από την δημοσιονομική κατάρρευση που συνεπάγεται, αληθώς ωφελεί κυρίως αυτούς που έχουν χρήματα και καταναλώνουν περισσότερο.

- Των πολλαπλώς τιμημένων επώνυμων της παρατάξεως, που πρότρεψαν τους νεοδημοκράτες, είτε ευθέως,. είτε με την απουσία τους από την πολιτική μάχη, να «αλλάξουν» κατεύθυνση. Επιβεβαιώνοντας την γνωστή παροιμία: «ο λύκος κι αν εγέρασε κι άσπρισε το μαλλί του, μήτε τη γνώμη άλλαξε, μήτε την κεφαλή του».

Αν έλαβε τα μηνύματα, για ποιο λόγο; Για να πάρει πίσω τα μέτρα που ψήφισε;

Αγνόησέ τα κ. πρωθυπουργέ, μην ψάχνεις συμπεράσματα από το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα. Συνέχισε το δρόμο των μεταρρυθμίσεων σε όσο γίνεται μεγαλύτερο εύρος, με ένταση, υπομονή και επιμονή, χωρίς ανοχή και χάδια σε όσους αντιδρούν. Επέλεξε όσους μπορούν να συνεχίσουν στους δικούς σου ρυθμούς και κυρίως ενστερνίζονται τις αλλαγές και τις ανατροπές. Οι ηγέτες διαγράφουν το μέλλον, οι λαοί ακολουθούν.

Το μοναδικό μήνυμα που αξίζει να ακούσεις είναι η πρόσκληση της ιστορίας.

Το εκλογικό αποτέλεσμα δείχνει πως εξακολουθείς να είσαι – μακράν – ο κυρίαρχος του πολιτικού πεδίου. Ακόμα και οι δυσαρεστημένοι, που καταψήφισαν ή απείχαν, εκ τους ασφαλούς πάντα γνωρίζοντας ότι την επόμενη ημέρα θα συνέχιζαν με εσένα πρωθυπουργό, εξέφρασαν μεν με διάφορους τρόπους την - πρόσκαιρη – δυσαρέσκειά τους δεν τόλμησαν όμως να πάνε πάρα πέρα. Σε αποδυνάμωσαν ανοήτως, οι αφελείς, δεν έδειξαν όμως, δεν θέλησαν να δείξουν πως θεωρούν ή επιθυμούν κάποιον άλλο ικανό να σε αντικαταστήσει στην ηγεσία της χώρας. Αντίθετα, καθήλωσαν τους πάντες στην μετριότητα των ελάχιστων διψήφιων ποσοστών.

Έχεις μπροστά σου 3 ολόκληρα χρόνια να ολοκληρώσεις και τη δεύτερη τετραετία διακυβέρνησης.

Είναι μονόδρομη επιλογή ο εκσυγχρονισμός της χώρας. Κάθε άλλη και ιδιαίτερα ο φόβος του πολιτικού κόστους που οδηγεί στην οπισθοδρόμηση της μικροκομματικής ικανοποίησης, μικρών ή μεγάλων συμφερόντων, θα σύρει τη χώρα , την παράταξη, εσένα τον ίδιο και την υστεροφημία σου στο τέλμα της μιζέριας των τετριμμένων, των ανούσιων.

Έχεις μπροστά σου πεδίο δόξης λαμπρό, π.χ. τον εκσυγχρονισμό, με την εκ βάθρων αναδιάρθρωση, της δημόσιας διοίκησης με την ευρεία έννοιά της. Κράτος, Αυτοδιοίκηση, Οργανισμούς. Το μοναδικό δρόμο να απαλλαγεί ο τόπος από τα βαρίδια και τους κρατικοδίαιτους που εμποδίζουν κάθε πρόοδο και ανάπτυξη. Αγνόησε τις αντιδράσεις και τις σειρήνες.

Κόψε, με κοφτερό μαχαίρι, βαθιά μέχρι το κόκκαλο, αφαίρεσε τα σάπια κομμάτια και αποστήματα, εξυγίανε το σώμα και την ψυχή του κράτους. Απελευθέρωσε τις υγιείς δυνάμεις της κοινωνίας, επίτρεψέ τους να σπρώξουν την μηχανή μπροστά με ορμή και ταχύτητα. Οι διαρρυθμίσεις, τα πασαλείμματα και τα πισωγυρίσματα δεν οδήγησαν πουθενά, ποτέ.

Μόνο έτσι, κι αυτοί που με διάφορους τρόπους διαφοροποιήθηκαν προχθές, θα τρέχουν να σε στηρίξουν δυναμικά για τρίτη τετραετία.

Δεν έχεις λόγο να χαϊδεύεις αυτιά κι επιθυμίες κ. πρωθυπουργέ. Το ραντεβού σου είναι μόνο με την ιστορία. Σπεύσε εγκαίρως. Αν το αγνοήσεις δεν θα έχεις άλλη ευκαιρία, θα σε ξεχάσει πολύ πιο γρήγορα απ’ ότι φαντάζεσαι. Όπως έγινε με πολλούς προκατόχους σου...

Γιώργος Δ. Ανδρέου είναι δικηγόρος (www.andreoulaw.gr)
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK