Δίκοπο μαχαίρι ο όμιλος του Ολυμπιακού στο Τσάμπιονς Λιγκ

Μπενφίκα, Παρί Σεν Ζερμέν, Άντερλεχτ. Αυτοί είναι λοιπόν οι αντίπαλοι του Ολυμπιακού στο φετινό Τσάμπιονς Λιγκ. Αν και είναι πολύ νωρίς ακόμη για να αναλυθεί ο όμιλος των ερυθρολεύκων -μην ξεχνάμε ότι απομένουν 16 ολόκληρες μέρες μέχρι την πρεμιέρα, κάποια συμπεράσματα μπορουν να βγουν με ασφάλεια.

Τα θετικά για τον Ολυμπιακό είναι αρκετά. Πρώτα απ' όλα ξέφυγε από ομίλους-φωτιά, όπως αυτός με Ρεάλ- Γιουβέντους ή ο τελευταίος με Μπαρτσελόνα-Μίλαν. Άρα αυτόματα η κλήρωση του μπορεί να χαρακτηριστεί καλύτερη από τους τρίτους αυτών των ομίλων. Κάτι ακόμη απίστευτο που πέτυχε η ομάδα του Πειραιά είναι ότι κατόρθωσε -γιατί περί κατορθώματος πρόκειται- να αποφύγει όλες τις ομάδες από τα τέσσερα καλύτερα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα! 15 ομάδες υπήρχαν στην κλήρωση από Ισπανία, Αγγλία, Γερμανία και Ιταλία και δεν του έκατσε ούτε μία. Θα πουν βέβαια κάποιοι ότι δεν έχει σημασία, καθώς στον όμιλο βρίσκεται το «φόβητρο» Παρί Σεν Ζερμέν. Δεν είναι όμως ακριβώς έτσι. Η Παρί ναι μεν έχει μαζέψει μερικούς από τους καλύτερους παίκτες της αγοράς, αλλά μιλάμε για μια ομάδα με νέο προπονητή, ο οποίος όσο καλός κι αν είναι δεν έχει την εμπειρία και την σωστή διαχείριση υλικού όπως ο Αντσελότι. Ο Μπλαν θα χρειαστεί χρόνο και για να βρει τα πατήματά του στον πάγκο, αλλά και να επιβάλει τα θέλω του στους παίκτες, που κατά μεγάλο ποσοστό ήταν επιλογές του Ιταλού. Όπως και να έχει, θεωρώ ότι οι Γάλλοι δεν είναι το φόβητρο που δείχνει.

Από την άλλη πλευρά η Μπενφίκα το φετινό καλοκαίρι προτίμησε να προχωρήσει σε μερική... σερβοποίηση. Πέντε Σέρβοι αποκτήθηκαν από τους Πορτογάλους, μεταξύ των οποίων και ο παλιόφιλος Φέισα (πώς τα φέρνει η ζωή...). Σίγουρα ο βασικός κορμός της ομάδας δεν άλλαξε, σίγουρα αυτοί που αποκτήθηκαν είναι μεγάλα ταλέντα, αλλά πώς να ποντάρεις σε ομάδα με βάση τους απρόβλεπτους Σέρβους; Όσο για την Άντερλεχτ είναι σίγουρα στα μέτρα των Πειραιωτών, που την αντιμετώπισαν και σε φιλικό πριν από ένα μήνα. Γίνεται αυτόματα μάλιστα η πρώτη υποψήφια για να μπορέσει να πάρει το απαιτούμενο, ίσως, διπλό που θα χρειαστεί στον όμιλο ο Ολυμπιακός. Ίσως βέβαια το πιο σημαντικό όλων να είναι ότι για πρώτη φορά μετά από χρόνια ο Ολυμπιακός θα έχει αγωνιστικό ρυθμό, καθώς μέχρι την πρώτη αναμέτρηση θα έχουν προηγηθεί τέσσερις αγώνες πρωταθλήματος.

Υπάρχουν βέβαια και τα αρνητικά. Και αυτά χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, αυτά του ομίλου και αυτά του Ολυμπιακού. Η ιστορία του Τσάμπιονς Λιγκ διδάσκει ότι ομάδες σαν των ερυθρολεύκων έχουν την ανάγκη ενός ξεκάθαρου φαβορί στον όμιλό τους που θα μαζέψει όλους τους «σίγουρους» βαθμούς δίνοντας το δικαίωμα στους άλλους να διεκδικήσουν τη δεύτερη θέση ακόμη και με τρεις μόνο νίκες, δηλαδή εννιά βαθμούς συνολικά. Το κακό είναι ότι στον συγκεκριμένο όμιλο αυτό δεν υπάρχει. Όλες οι ομάδες μπορούν να χάσουν εκτός έδρας από όλες. Κάτι που θα κρατήσει ανοιχτή την πρόκριση μέχρι την τελευταία αγωνιστική και χαμηλά την συγκομιδή των ομάδων που μπορεί όλες να βρεθούν με 8-9 βαθμούς στο τέλος! Ακόμη ένα πρόβλημα που προέκυψε είναι αυτό του προγράμματος. Ξεκίνημα με Παρί εντός, και ακολουθούν δύο παιχνίδια εκτός. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν πολλές πιθανότητες στο τέλος του πρώτου γύρου ο Ολυμπιακός να έχει από έναν έως κανέναν βαθμό, κάτι που θα επηρεάσει την ψυχολογία των παικτών.

Παράλληλα υπάρχουν και... θεματάκια που αφορούν στα ενδότερα των Πειραιωτών. Δύο μέρες πριν από τη λήξη της μεταγραφικής περιόδου, λείπουν δύο βασικοί. Και όχι σε θέσεις «βοηθητικές», αλλά η σπονδυλική στήλη της ομάδας. Τα δύο χαφ που όλοι περιμένουν πως θα αλλάξουν όλη την ως τώρα αγωνιστική εικόνα του Ολυμπιακού. Πολύ περισσότερο δε ο Μίτσελ που μπορεί να εμφανίζεται άνετος μπροστά στις κάμερες, καθώς γνωρίζει όσο λίγοι το παιχνίδι των Media, αλλά σίγουρα θα έχει... ακούσει τους τριγμούς της καρέκλας του. Και είναι βέβαιο ότι πήρε το μήνυμα του Βαγγέλη Μαρινάκη, ο οποίος στις δηλώσεις του μετά την κλήρωση ανέφερε ότι η ομάδα έχει πολύ καλό υλικό και είναι στο χέρι του προπονητή αν θα μπορέσει να το εκμεταλλευτεί. Το μπαλάκι λοιπόν στον Ισπανό τεχνικό που καλείται να βρει άμεσα λύσεις και να παρουσιάσει μια ομάδα ανταγωνιστική στην Ευρώπη και άκρως επιθετική και επιβλητική στην Ελλάδα.

Συμπερασματικά, η κλήρωση οπωσδήποτε δεν ήταν η χειρότερη δυνατή, γεγονός που δίνει ελπίδες, αλλά προσωπική μου άποψη είναι ότι η δυναμική -ακόμη- του Ολυμπιακού είναι να ξεκινά κάθε χρόνο με όραμα την τρίτη θέση που θα τον οδηγεί στο Europa League και κατ' επέκταση στο να συνεχίζει στην Ευρώπη. Φυσικά και μια πρόκριση στους «16» θα αποτελούσε το ιδανικό σενάριο, αλλά δε θα πρέπει σε καμία περίπτωση να το αναγάγουν σε μονόδρομο. Ας φροντίσουν να χαρούν τη συμμετοχή τους στο Τσάμπιονς Λιγκ και ό,τι ήθελε προκύψει.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr