Από πανηγύρια καλά πάμε . Από προγραμματισμό;

Οι  πρόσφατοι πανηγυρισμοί της πολιτικής ηγεσίας έχουν να κάνουν φυσικά με τον τουρισμό και πόσο βοήθησε η αύξηση των επισκεπτών στην χώρα μας ,στην μείωση της ύφεσης της Ελληνικής οικονομίας

Κανείς , ακόμα και ο πλέον κακόπιστος , δεν μπορεί να αρνηθεί ότι η φετινή χρονιά ήταν χρονιά του τουρισμού . 
Μια βόλτα στην Κρήτη ,τη Ρόδο ακόμη και την Καλαμάτα αρκεί για να διαπιστωθεί το γεγονός ότι η τουριστική βιομηχανία της χώρας έβαλε μπροστά τις μηχανές.
Όταν όμως σε λίγους μήνες τα πανηγύρια κοπάσουν θα βρεθούμε να αναρωτιόμαστε αν και το 2014 θα έχουμε την ίδια επιτυχία . Ας δούμε λοιπόν γιατί η φετινή χρονιά πήγε τόσο καλά .
Οι  φτηνές τιμές των ξενοδοχείων σε σχέση με τους ανταγωνιστές μας έπαιξαν τον σημαντικότερο ρόλο σε αυτή την μεταστροφή κυρίως όσο αφορά την στρατηγική των  μεγάλων τουρ οπερέιτορ, αφού από τη μία προσέφεραν ελκυστικά πακέτα στους πελάτες τους και από την άλλη διεύρυναν  το καθαρό τους κέρδος .
 Οι αεροπορικές εταιρίες και ειδικότερα οι εταιρίες χαμηλού κόστους είδαν την Ελλάδα ως το νέο Ελντοράντο για την περαιτέρω ανάπτυξη τους δρομολογώντας εκατοντάδες πτήσεις προς δημοφιλείς κυρίως νησιωτικούς προορισμούς .Αιτία για το ενδιαφέρον αυτό το γεγονός ότι  τα ελληνικά αεροδρόμια ,εκτός αυτό των Αθηνών, δεν χρεώνουν σχεδόν τίποτε για την προσγείωση και απογείωση των αεροσκαφών ,μειώνοντας έτσι το κόστος των αεροπορικών εταιριών ανά πτήση ,την στιγμή μάλιστα που σχεδόν σε όλες τις χώρες της Ευρώπης οι φόροι και τα έξοδα των αεροδρομίων συνεχώς αυξάνονται .

Μια άλλη σημαντική παράμετρος της αύξησης της τουριστικής κίνησης από τους -ταξιδιώτες της τελευταίας στιγμής - όπως λέγονται αυτοί που κλείνουν τα πακέτα των διακοπών τους λίγες εβδομάδες πριν ταξιδέψουν ,ήταν τα επεισόδια στην Τουρκία στην αρχή της τουριστικής σεζόν και η αναζωπύρωση της έκρυθμης κατάστασης στην Αίγυπτο στα μέσα της σεζόν . Τα γεγονότα αυτά οδήγησαν εκατοντάδες χιλιάδες ταξιδιώτες να αποφύγουν τις δύο αυτές χώρες και να στραφούν σε κοντινούς προορισμούς όπως η Ελλάδα και η Κροατία.
Τι από αυτά όμως θα ισχύει και την επόμενη σεζόν; 

Μέχρι στιγμής το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν πρόκειται να αλλάξει , εκτός και αν τελεσφορήσει ο διαγωνισμός για την παραχώρηση σε ιδιώτες των περιφερειακών αεροδρομίων , οι μηδαμινές χρεώσεις των αεροδρομίων προς τις αεροπορικές εταιρίες. 

Από την άλλη λόγω της μεγάλης ζήτησης ,ήδη παρατηρείται μια αύξηση  στις τιμές των δωματίων των ξενοδοχείων που φτάνει ακόμη και το 10% σε σχέση με τις περυσινές τιμές .

Όσο αφορά τους ταξιδιώτες της τελευταίας στιγμής κανείς δεν είναι σε θέση να προβλέψει την  πολιτική κατάσταση την επόμενη χρονιά σε χώρες οι οποίες μας ανταγωνίζονται στον τουριστικό τομέα.

Με λίγα λόγια ,καλά τα πανηγύρια ,αλλά θα πρέπει να γνωρίζουμε και κυρίως να γνωρίζουν οι εμπλεκόμενοι (υπουργείο τουρισμού, Ξενοδόχοι ,αεροπορικές εταιρίες κ.α.) ότι τίποτα δεν μας χαρίζεται και μερικοί από τους λόγους  που έφεραν στην Ελλάδα εκατομμύρια τουρίστες φέτος, του χρόνου μπορεί και να έχουν εκλείψει.
Απαιτείται λοιπόν σοβαρότητα  και κυρίως διορατικότητα έτσι ώστε δουν την βιομηχανία του τουρισμού όχι σαν μια ευκαιρία να κάνουν μια αρπαχτή αλλά να επενδύσουν σοβαρά και σε βάθος ώστε η Ελλάδα να γίνει ένας πραγματικά καταξιωμένος τουριστικός προορισμός  και όχι ένας προορισμός ευκαιρίας που τη μία χρονιά θα ανεβαίνει στα ουράνια και την άλλη θα βυθίζεται στα τάρταρα .
 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr