Δεν αρκεί ο Φλωρίδης για τις επενδύσεις

Το Νομοσχέδιο του υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη αποσκοπεί στην επίσπευση των δικαστικών αποφάσεων και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους ξένους επενδυτές

Το πρόβλημα της υπερβολικής καθυστέρησης στην έκδοση τελεσίδικων αποφάσεων έχει επανειλημμένα επισημανθεί και από τους ξένους οίκους αλλά και από τον ΟΟΣΑ. Υπάρχει λοιπόν σήμερα η ελπίδα ότι με τις παρεμβάσεις Φλωρίδη θα έχουμε κάποια βελτίωση στους χρόνους απονομής της Δικαιοσύνης.

Όμως ενώ όλοι μιλάνε για προσέλκυση ξένων επενδυτών, η αλήθεια είναι πως όλα αυτά αφορούν και τους Έλληνες επενδυτές και τους Έλληνες επιχειρηματίες. Είναι λάθος ο διαχωρισμός Ελλήνων και ξένων επενδυτών, όσον αφορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Ασφαλώς και η προσέλκυση ξένων επενδυτών έχει μεγάλη σημασία για την οικονομία, το ζήτημα όμως είναι ότι αν δεν δουν οι ξένοι τους Έλληνες επιχειρηματίες να επενδύουν στη χώρα τους, πολύ δύσκολα θα επενδύσουν οι ίδιοι. Και είναι απολύτως λογικό αυτό, διότι όταν κάποιος σου προτείνει να επενδύσεις σε μια δουλειά, εξετάζεις πάντα το αν έβαλε και ο ίδιος δικά του λεφτά. Αν δεν βάζει ο ίδιος, κάτι τρέχει, οπότε δεν επενδύεις.

Στην περίπτωση της δικαιοσύνης, το νομοσχέδιο διευκολύνει και τις ελληνικές επενδύσεις. Που όμως είναι πολύ περιορισμένες και το πρόβλημα δεν είναι μόνο η δικαιοσύνη. Είναι όλη η εμπλοκή του δημοσίου στις δουλειές, η οποία εκφράζεται με πολλούς τρόπους. Ουσιαστικά πρόκειται περί ενός ασυμμάζευτου χάους το οποίο προέρχεται από τη γραφειοκρατία, τις συναρμοδιότητες των υπουργείων, την πολυνομία, τους πολύ αυστηρούς, χωρίς λόγο, κανόνες, την ασάφεια των ερμηνευτικών υπουργικών αποφάσεων, την εμπλοκή της τοπικής αυτοδιοίκησης, της πολεοδομίας, των δημάρχων και των περιφερειαρχών, των αρχαιολόγων, των οικολόγων και τέλος του Συμβουλίου της Επικρατείας. Αν κάποιος καταφέρει να κινηθεί μέσα σε αυτή τη δαιδαλώδη πορεία και ξεπεράσει όλα αυτά τα εμπόδια, ελπίζοντας ότι επιτέλους τελείωσε, μπορεί και να μπλέξει μετά με τους γείτονες, με τις ενστάσεις, τις αντιρρήσεις και τα δικαστήρια, οπότε η μπάλα χάνεται.

Οι Έλληνες λοιπόν δεν επενδύουν για να μη μπλέξουν, οι ξένοι ούτε που διανοούνται που θα μπλέξουν και απλώς ζητούν επίσπευση των δικαστικών διαδικασιών θεωρώντας ότι εκεί μόνο βρίσκεται το πρόβλημα.

Για να επιταχύνουμε τις επενδύσεις, ελληνικές – πρωτίστως- και ξένες, χρειάζονται πολύ περισσότερα από αυτά που ορθώς κάνει ο Φλωρίδης στον τομέα της Δικαιοσύνης.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr