Όλα ανοιχτά στη μάχη του ΠΑΣΟΚ
Nikolopoulos

Γρ. Νικολόπουλος

Όλα ανοιχτά στη μάχη του ΠΑΣΟΚ

Οι εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ αποκτούν ενδιαφέρον, όχι μόνο για τα στελέχη του κόμματος αλλά και για το ευρύτερο κοινό. Και αυτό διότι σε κάθε περίπτωση η χώρα χρειάζεται μια ισχυρή αξιωματική αντιπολίτευση που θα έχει προοπτικές να γίνει κάποια στιγμή κυβέρνηση και θα έχει δυνατότητες, όταν γίνει κυβέρνηση, να κυβερνήσει καλά

Το ΠΑΣΟΚ παρόλο που σήμερα βρίσκεται πίσω από το κόμμα του Κασσελάκη, διαθέτει πολύ μεγαλύτερες προοπτικές για να κυβερνήσει από όσες διαθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ. Διότι σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ και παρά την αφαίμαξη που έχει υποστεί επί δεκαπέντε χρόνια, τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ, όσο και από τη ΝΔ, ακόμη διαθέτει πολλά και ικανά στελέχη που θα μπορούσαν να αποκτήσουν ρόλο σε μια μελλοντική κυβέρνηση.

Αυτό εξάλλου προκύπτει και από τις υποψηφιότητες για την ηγεσία του που ανακοινώθηκαν μέχρι σήμερα - δεν αποκλείεται να ανακοινωθούν και άλλες.

Το ερώτημα είναι αν κάποιος από τους υποψηφίους έχει δυνατότητες να αυξήσει σημαντικά τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές και με ποιο τρόπο θα το πετύχει αυτό.

Το βέβαιο είναι ότι το ΠΑΣΟΚ δεν είναι πλέον αρχηγικό κόμμα, με την έννοια ότι δεν υπάρχει μια προσωπικότητα που διαθέτει το χάρισμα να γοητεύει τα πλήθη, ώστε να πάρει πάνω της το παιχνίδι και να φέρει το κόμμα στην κυβέρνηση.

Κλείσιμο
Προς το παρόν, όλοι οι υποψήφιοι πολιτεύονται με σεβασμό ο ένας προς τον άλλο, αλλά αυτό δεν είναι βέβαιο ότι θα συνεχιστεί όσο πλησιάζουμε προς τον Οκτώβριο που θα στηθούν οι εσωκομματικές κάλπες.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης προστάτεψε το ΠΑΣΟΚ από μια συγκόλληση με τον ΣΥΡΙΖΑ, ανέβασε τα ποσοστά του κόμματος, δεν κατάφερε όμως να γίνει αξιωματική αντιπολίτευση, ούτε να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις σημαντικής περαιτέρω ανόδου του κόμματος. Παρόλα αυτά, φαίνεται και από τα αποτελέσματα των εκλογών ότι διατηρεί την υπεροχή στους ψηφοφόρους της επαρχίας, αλλά αλλά όχι στην Αθήνα. Διαθέτει ισχυρή επιρροή στους κομματικούς μηχανισμούς καθώς προέρχεται από τα σπλάχνα της Χαριλάου Τρικούπη.

Ο Παύλος Γερουλάνος έχει απήχηση σε κεντρώους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ και σε πρώην ψηφοφόρους που έχουν ψηφίσει Μητσοτάκη στις προηγούμενες εκλογές, κυρίως στην Αθήνα. Έχει το πλεονέκτημα ότι είναι ήδη βουλευτής, συνεπώς αν κερδίσει θα δίνει τις μάχες μέσα στη Βουλή. Ο Γερουλάνος έχει επανειλημμένως προωθήσει δική του ξεκάθαρη πλατφόρμα πολιτικής η οποία βρίσκει υποστηρικτές μέσα στο κόμμα, ακόμη και μεταξύ των φίλων του Νίκου Ανδρουλάκη.

Ο Χάρης Δούκας έχει στη φαρέτρα του τη νίκη επί του Μπακογιάννη στις δημοτικές εκλογές και την υποστήριξη κάποιων ιστορικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι θεωρούν πως την απήχηση στο ευρύ κοινό, που λείπει από τον Ανδρουλάκη, την έχει ο Δούκας. Θεωρούν επίσης ότι ο Δούκας μπορεί αν προωθήσει τη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ από τον οποίο στηρίχθηκε καθοριστικά και στον δεύτερο γύρο των δημοτικών εκλογών. Κάποια στελέχη του κόμματος επισημαίνουν ότι ο Δούκας έχει δυο αδυναμίες. Πρώτον δεν είναι βουλευτής, συνεπώς αν κερδίσει θα είναι ένας αρχηγός εκτός Βουλής και δεύτερον, όπως έχει δηλώσει ο ίδιος θα διατηρήσει ακόμη κι αν εκλεγεί αρχηγός του ΠΑΣΟΚ και τη θέση του Δημάρχου της Αθήνας, μια πάρα πολύ απαιτητική δουλειά. Ο ίδιος θεωρεί ότι είναι σε θέση ταυτόχρονα και να λύσει τα προβλήματα της Αθήνας και να ανεβάσει τη δύναμη του ΠΑΣΟΚ.

Η πολύ δυναμική, όπως αποδείχθηκε στις εθνικές εκλογές του 2023, βουλευτής του Βόρειου τομέα Β Αθήνας Μιλένα Αποστολάκη διαθέτει μαχητικό και τεκμηριωμένο λόγο, είναι παλιό και έμπειρο κοινοβουλευτικά στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, διαθέτει κυβερνητική εμπειρία και έχει το πλεονέκτημα ότι είναι γυναίκα, η μοναδική προς το παρόν, γυναίκα υποψήφιος. Η Αποστολάκη θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά στους ψηφοφόρους, αν καταφέρει να ξεπεράσει το πρόβλημα που είναι ότι δεν διαθέτει μηχανισμό στήριξης μέσα στο κόμμα, ούτε στηρίξεις από ισχυρά κέντρα εκτός πολιτικής. Η επάνοδος της στην πολιτική μετά από 11 χρόνια απουσίας (είχε παραιτηθεί το 2012 από την κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου), όταν στις εκλογές του 2023 σάρωσε τον Ανδρέα Λοβέρδo στον Βόρειο τομέα της Β Αθηνών, απέδειξε ότι η Αποστολάκη ξέρει να δίνει μάχες που θεωρούνται χαμένες και να τις κερδίζει.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ βουλευτής Μιχάλης Κατρίνης, είναι ο τελευταίος που ανακοίνωσε υποψηφιότητα για τη θέση του Προέδρου και μεταξύ των υποψηφίων είναι αυτός που βρίσκεται πιο κοντά στον Νίκο Ανδρουλάκη. Εκλέγεται στην Ηλεία, διαθέτει αρκετή κοινοβουλευτική εμπειρία και χαίρει εκτιμήσεως μέσα στο κόμμα.


Από αυτούς τους υποψηφίους, το πλεονέκτημα της παρουσίας στη Βουλή, το οποίο είναι πολύ σημαντικός παράγοντας για ένα κόμμα που θέλει να κερδίσει τις εθνικές εκλογές και να κυβερνήσει, το έχουν οι Γερουλάνος, Κατρίνης και Αποστολάκη, την υπουργική εμπειρία μόνο οι Γερουλάνος και Αποστολάκη.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ