Ανεβαίνει το γεωπολιτικό θερμόμετρο τον Αύγουστο
Nikolopoulos

Γρ. Νικολόπουλος

Ανεβαίνει το γεωπολιτικό θερμόμετρο τον Αύγουστο

Οι τελευταίες εξελίξεις στον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ Χαμάς και Χεζμπολάχ δημιουργούν προϋποθέσεις γενίκευσης των πολεμικών συγκρούσεων στην περιοχή, εκτιμούν οι διεθνείς αναλυτές

Το Ισραήλ, απαντώντας σε επίθεση με ρουκέτες κατά τη διάρκεια της οποίας σκοτώθηκαν δώδεκα νέοι και παιδιά, σκότωσε τον πολιτικό ηγέτη της Χαμάς κατά τη διάρκεια επίσκεψης του στο Ιράν και τον επιχειρησιακό ηγέτη της Χεζμπολάχ, με επίθεση στη Βηρυττό.

Το Ιράν μιλάει ξανά για εκδίκηση. Παράλληλα, ο Ερντογάν απειλεί ότι η Τουρκία θα επιτεθεί στο Ισραήλ, ενώ το Ισραήλ τον παρομοιάζει με τον Σαντάμ Χουσείν και του συνιστά να θυμηθεί ποιο ήταν το τέλος του Ιρακινού ηγέτη.

Οι εξελίξεις αυτές προκάλεσαν ανοδικές πιέσεις στην τιμή του πετρελαίου.

Στο μεταξύ η Ρωσία, στο πλαίσιο της προσπάθειας της να περιορίσει τις επιπτώσεις από τις δυτικές κυρώσεις στην οικονομία της, ανακοίνωσε ότι επιτρέπει τη χρήση κρυπτονομισμάτων για διεθνείς συναλλαγές.

Κλείσιμο
Η διεθνής κατάσταση όχι μόνο δεν δείχνει να βελτιώνεται αλλά μάλλον χειροτερεύει, εν μέσω θέρους.

Αν δεν επιταχυνθούν οι αρνητικές εξελίξεις, η κατάσταση αναμένεται ότι θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει μετά τις αμερικανικές εκλογές και αφού διαφανεί πως θα διαμορφωθεί η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, στη Ρωσία αλλά και στη Μέση Ανατολή. Το ενδεχόμενο εκλογής του Ντόναλντ Τράμπ - το οποίο παρόλο που περιορίζεται από την αλλαγή ηγεσίας στους Δημοκρατικούς και την αντικατάσταση του Τζο Μπάιντεν από την Καμάλα Χάρις - παραμένει ισχυρό, αναμένεται ότι θα αλλάξει την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ με την επιλογή μιας πολιτικής “μη παρέμβασης” στις καυτές περιοχές του κόσμου, σίγουρα στον πόλεμο Ρωσίας - Ουκρανίας, ίσως και στη Μέση Ανατολή. Οι δε ιδιαίτερα καλές σχέσεις του Τράμπ με τον Ερντογάν, ενδέχεται να προκαλέσουν ανισορροπίες και στο Αιγαίο.

Η παγκόσμια κοινότητα βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε ένα μεταίχμιο αβεβαιότητας και υπάρχουν πολλές ενεργές εστίες που δυνητικά μπορούν να πυροδοτήσουν επικίνδυνες για όλους καταστάσεις.

Και δεν είναι μόνο τα γεωπολιτικά που προκαλούν αβεβαιότητες, αλλά και τα οικονομικά, με τον πληθωρισμό να επιμένει, τις κεντρικές τράπεζες είτε να είναι διστακτικές στη μείωση των επιτοκίων είτε να τα αυξάνουν (Ιαπωνία), τα χρηματιστήρια να βρίσκονται σε εποχή διακυμάνσεων με τις προβλέψεις των διεθνών οίκων να μιλάνε για διόρθωση, μεγαλύτερη στις ΗΠΑ, αλλά και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και την Τεχνητή Νοημοσύνη να μεταβάλει καθημερινά το τεχνολογικό, οικονομικό και κοινωνικό status quo.

Δεν αποκλείεται λοιπόν να υπάρξουν σύντομα, πριν τις αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου, εξελίξεις σε όλα αυτά τα “καυτά” μέτωπα, οι οποίες ασφαλώς θα επηρεάσουν και την κατάσταση στην Ελλάδα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ