Περίπτωση Σακκά: "Συν" στα ελληνικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Πολλά γράφτηκαν για τον Κώστα Σακκά τον τελευταίο μήνα. Αναρχικός. Αυτό είναι το μόνο που μπορεί κανείς να πει με βεβαιότητα καθότι το έχει δηλώσει ο ίδιος

Βγήκε από τη γιάφκα, μπήκε στη γιάφκα, σχετίζονταν με τον οπλισμό, ήταν μέλος κάποια οργάνωσης, σύστησε κάποια οργάνωση, έχει εμπλακεί σε επιθέσεις, δεν είχε.... τίποτα από όλα αυτά δεν έχει αποφασιστεί. Και αυτό γιατί δεν έχει ολοκληρωθεί καμία δίκη. Σήμερα αποφυλακίζεται ο Κώστας Σακκάς. Στην κινητοποίηση για την περίπτωση του, έχει βοηθήσει πολύ η αύξηση των Ελλήνων χρηστών του twitter τα τελευταία δύο χρόνια που δημιούργησαν ένα #hashtag που έγινε trend, αλλά εν γένει η μεταφορά και αναπαραγωγή της είδησης της παράνομης κράτησης του -εφόσον πέρασαν οι 30 μήνες- και η μεταφορά αυτής της είδησης και εκτός συνόρων της Ελλάδος που οδήγησε σε εκτενέστατα άρθρα από την βρετανική Guardian, την βρετανική έκδοση της Huffington Post αλλά και αμερικάνικα περιοδικά όπως το Vice.

Προσωπικά δεν εξετάζω καθόλου τι αδικήματα έχει (και αν έχει) διαπράξει ο Κώστας Σακκάς. Θα αποφανθούν συντόμως τα δικαστήρια. Το μόνο που με απασχολεί, όπως και στην περίπτωση της ΕΡΤ είναι ότι καταπατήθηκε ο νόμος. Η δικαιοσύνη όφειλε να βρει μέσα σε αυτούς τους τριάντα μήνες που τον κρατούσε χωρίς δίκη, κάτι. Κάποια απόδειξη, κάποιο ενοχοποιητικό ατράνταχτο στοιχείο που να μπορέσει να οδηγήσει στην φυλάκιση του, προς τέρψιν όλων αυτών που αηδιάζουν με την αναρχία και φοβούνται ό,τι εξωσυστημικό. Δεν τα κατάφερε. Και απορώ πως δεν τα κατάφερε γιατί τριάντα μήνες είναι δυόμιση ολόκληρα χρόνια και δεν θεωρώ την ελληνική δικαιοσύνη ανίκανη.

Σήμερα αποφυλακίζεται ο Κώστας Σακκάς. Το συμβούλιο εφετών απομονώνει τις ακραίες φωνές που είχαν καταδικάσει έναν άνθρωπο χωρίς δίκη. Και θα τονίσω το “άνθρωπος” καθότι όπως και ο Κορκονέας (που σκότωσε ένα 15χρονο παιδί) αποφυλακίστηκε μετά από 18 μήνες μέχρι την δίκη του ήταν “άνθρωπος”, έτσι και ο Κώστας Σακκάς είναι “άνθρωπος” και όλοι οι “άνθρωποι” θα πρέπει να είναι ίσοι μπροστά στο νόμο άσχετα με το τι πρεσβεύουν.

Προφανώς, εφόσον η δικαιοσύνη δεν κατάφερε μέσα σε τριάντα μήνες να βρει ατράνταχτα στοιχεία για να τον κρατήσει προφυλακιστέο, φαίνεται σήμερα με αυτή την απόφαση, πως οδηγήθηκε από απόγνωση, σε 38 μέρες (μαζί με την σημερινή) απεργίας πείνας που τον έφεραν κυριολεκτικά ώρες πριν τον θάνατο. Το Συμβούλιο των Εφετών έπρεπε να βγει πριν δύο μέρες. Καθυστερούσαν για να δουν αν θα σταματήσει την απεργία την ύστατη στιγμή; η τρομερή πίεση του διαδικτύου και η κρισιμότητα της υγείας του οδήγησαν στο αυτονόητο.

Αντί πανηγυρισμών για το αυτονόητο, την τήρηση δηλαδή του νόμου, θα ήθελα να δω στην απόφαση του Συμβουλίου, μια αναγνώριση ότι ξεπεράστηκε το νόμιμο όριο κράτησης και μια παραδοχή -όπως στην περίπτωση της ΕΡΤ και της περίφημης απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας που δεν εφαρμόστηκε ποτέ- ότι η ελληνική δικαιοσύνη έχει πρόβλημα. Θα αφήσω ασχολίαστα τα 30,000 ευρώ εγγύηση που του επιβλήθηκαν.
               

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr