Η Ισότητα των Φύλων ως καταλύτης για την ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας
katerina-papakwsta-blog

Κατερίνα Παπακώστα

Η Ισότητα των Φύλων ως καταλύτης για την ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας

Η ισότητα των φύλων αποτελεί θεμελιώδη αρχή της σύγχρονης εποχής. Δεν πρόκειται απλά για μια κοινωνική επιταγή μιας πιο δίκαιης και φιλελεύθερης κοινωνίας. Δεν είναι μονάχα μια παρακαταθήκη που έχουμε υποχρέωση να αφήσουμε στα παιδιά μας, ούτε προφανώς μια κορώνα κενή νοήματος, αλλά μια αναγκαιότητα η οποία θα λειτουργήσει ως καταλυτικός παράγοντας στην ελληνική οικονομία και την ανάπτυξή της.

Στους λιγότερο μυημένους αλλά και στους πιο δύσπιστους, η ισότητα των φύλων και η οικονομική ανάπτυξη ενδεχομένως να μοιάζουν έννοιες ελάχιστα σχετιζόμενες μεταξύ τους. Ωστόσο, αποτελούν συγκοινωνούντα δοχεία.

Υπάρχουν πλέον σημαντικά στατιστικά στοιχεία μελετών που έχουν καταδείξει ότι η αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας μπορεί να ενισχύσει σημαντικά το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ), συμβάλλοντας παράλληλα στην ευρύτερη οικονομική ευημερία και ανάπτυξη.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το ποσοστό απασχόλησης των γυναικών στην Ελλάδα το 2023 ήταν 52%, ενώ των ανδρών 68%. Όπως είναι φανερό, σημαντικά περισσότεροι άνδρες έχουν απορροφηθεί εργασιακά.

Η διαφορά αυτή, των 16 μονάδων, αντικατοπτρίζει την ανισότητα που επικρατεί ακόμη, παρά τις συνεχείς προσπάθειες της Κυβέρνησης, στην ελληνική αγορά εργασίας. Αν καταφέρουμε να μειώσουμε αυτήν την ανισότητα και να αυξήσουμε την απασχόληση των γυναικών στο επίπεδο των ανδρών, εκτιμάται ότι το ΑΕΠ θα μπορούσε να αυξηθεί πάνω από 10% σε βάθος διετίας.

Κλείσιμο
Ένας άλλος σημαντικός δείκτης είναι η ισότητα στις αμοιβές. Το μισθολογικό χάσμα μεταξύ ανδρών και γυναικών στην Ελλάδα υπολογίζεται στο 12%, σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Με τις μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη εισαχθεί αλλά και όσες πρόκειται να εισαχθούν, υπολογίζεται ότι το ποσοστό αυτό θα υποχωρήσει στο 5% μέχρι το 2027.

Η εξάλειψη αυτού του χάσματος δεν αποτελεί μόνο ηθική υποχρέωση, αλλά και οικονομική ανάγκη, καθώς θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη οικονομική ανεξαρτησία των γυναικών και, κατ' επέκταση, σε αύξηση της κατανάλωσης και της επενδυτικής δραστηριότητας.

Και όλα αυτά, την ίδια στιγμή που οι γυναίκες στην Ελλάδα υπερτερούν των ανδρών σε ποσοστά τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, αντιπροσωπεύοντας το 60% των πτυχιούχων πανεπιστημίων. Παρά τα υψηλά επίπεδα εκπαίδευσης, οι γυναίκες εξακολουθούν να υποεκπροσωπούνται σε ηγετικές θέσεις.

Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Νέας Δημοκρατίας έχει αποδείξει, όσο καμία άλλη, τα αντανακλαστικά της σε ζητήματα που αποτελούν κοινωνικές αναγκαιότητες, στη βάση της ισότητας και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Η ισότητα των φύλων στην εργασία δεν θα μπορούσε να μην είναι ένα από αυτά.

Η «γεφύρωση» του χάσματος μεταξύ των δύο φύλων έφτασε ένα βήμα πιο κοντά στην εκπλήρωση της με σειρά μέτρων που υιοθέτησε η κυβέρνηση. Το πρόγραμμα «νταντάδες της γειτονιάς», τα προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης που θα αφορούν τη δημιουργία θέσεων για άτομα που αντιμετωπίζουν δυσκολίες πρόσβασης στην αγορά εργασίας, επιμορφωτικά προγράμματα για την ισότητα για πάνω από 1,5 εκατομμύριο εργοδότες και εργαζόμενους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Επιπλέον, η γενναία ρύθμιση του νόμου 4706/2020 που επιβάλλει την υποχρεωτική εκπροσώπηση των γυναικών στα διοικητικά συμβούλια των εισηγμένων εταιρειών.

Έχουν γίνει πολλά, περισσότερα από ποτέ, στην κατεύθυνση της ισότητας. Οφείλουμε όμως και πρέπει να κινηθούμε γρήγορα και να πράξουμε ακόμη περισσότερα. Να ενισχύσουμε όχι απλά την ίση ευκαιρία στην εργασία, αλλά και την ίση ευκαιρία στην επιχειρηματικότητα. Να δώσουμε κίνητρα ώστε να εισαχθούν νέες και καινοτόμες ιδέες από γυναίκες επιχειρηματίες δυναμικές και ανεξάρτητες.

Το ποσοστό του 30% των γυναικών επιχειρηματιών πρέπει σύντομα να αυξηθεί και μαζί του να ανυψωθεί συνολικά η οικονομική ανάπτυξη και η κατανάλωση.

Πρέπει και θα προχωρήσουμε γενναία και με σύνεση σε συστηματικές πολιτικές και μέτρα, με το κράτος αρωγό και τον ιδιωτικό τομέα πρωταγωνιστή. Η ισότητα των δύο φύλων στην εργασία δεν είναι ζήτημα μονοδιάστατο, αλλά μια ακόμα σπουδαία ευκαιρία να γίνει σαφές πως κράτος και πολίτες, δημόσιος και ιδιωτικός τομέας μπορούν να ενώσουν τις δυνάμεις τους φέρνοντας απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα.

Εν κατακλείδι, η πλήρης υλοποίηση της ισότητας των φύλων δεν θα εκπληρώσει μόνο μια ηθική υποχρέωση, αλλά θα ξεκλειδώσει και σημαντικά οικονομικά οφέλη, καθιστώντας την αιχμή του δόρατος για τη βιώσιμη ανάπτυξη στην Ελλάδα. Η πλήρης αξιοποίηση του γυναικείου δυναμικού μπορεί και θα λειτουργήσει ως κινητήριος μοχλός για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, προετοιμάζοντας το έδαφος για ένα πιο δίκαιο και ευημερούν μέλλον για όλους. Ευαισθητοποιώντας, κατανοώντας και κινητροδοτώντας, θα παραδώσουμε μια κοινωνία πιο «ίση» από αυτή που παραλάβαμε.


* Η Κατερίνα Παπακώστα είναι Υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας – Βουλευτής με την Νέα Δημοκρατία στον Νομό Τρικάλων – Δικηγόρος
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network