Δυο γαϊδουριών άχυρα
Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο ψηφίστηκε. Υποτίθεται πώς το οικονομικό επιτελείο επεξεργάσθηκε τα νέα φορολογικά μέτρα με κριτήριο την κατά δυνατόν μεγαλύτερη φορολογική δικαιοσύνη.
Προφανώς, το οικονομικό επιτελείο δεν έλαβε υπόψη τις υπόλοιπες παραμέτρους διαβίωσης. Επεξεργάσθηκε και αποφάσισε τις νέες ρυθμίσεις, ωσάν η φοροδιαφυγή να αποτελεί άγνωστη λέξη στην νεοελληνική πραγματικότητα, ωσάν οι τιμές να έχουν ακολουθήσει την κατακρήμνιση των εισοδημάτων, ωσάν η ανάπτυξη να έχει αρχίσει τα πρώτα της βήματα, οι δουλειές να ανοίγουν και να καταπολεμούν την ανεργία.
Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο ψηφίστηκε. Υποτίθεται πώς το οικονομικό επιτελείο επεξεργάσθηκε τα νέα φορολογικά μέτρα με κριτήριο την κατά δυνατόν μεγαλύτερη φορολογική δικαιοσύνη.
Προφανώς, το οικονομικό επιτελείο δεν έλαβε υπόψη τις υπόλοιπες παραμέτρους διαβίωσης. Επεξεργάσθηκε και αποφάσισε τις νέες ρυθμίσεις, ωσάν η φοροδιαφυγή να αποτελεί άγνωστη λέξη στην νεοελληνική πραγματικότητα, ωσάν οι τιμές να έχουν ακολουθήσει την κατακρήμνιση των εισοδημάτων, ωσάν η ανάπτυξη να έχει αρχίσει τα πρώτα της βήματα, οι δουλειές να ανοίγουν και να καταπολεμούν την ανεργία.
Θεωρεί η κυβέρνηση πως οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι οποίοι έχουν ακόμη εισοδήματα, θα τα δηλώσουν όλα ειλικρινώς και θα φορολογηθούν γι’ αυτά κατά τα προβλεπόμενα. Οι μισθωτοί ούτως ή άλλως δεν μπορούν να φοροδιαφύγουν και γι’ αυτό το νέο δικαιότερο φορολογικό νομοσχέδιο προβλέπει πως θα φορολογηθούν με υψηλότερο συντελεστή. Παράδειγμα: Για ετήσιο εισόδημα 50.000 ευρώ ο μισθωτός θα πληρώνει φόρο 14.300 ευρώ, ο ελεύθερος επαγγελματίας 13.000 ευρώ (λιγότερο κατά 1.300 ευρώ από τον μισθωτό) κι ο φορολογούμενος με εισόδημα προερχόμενο μόνο από ενοίκια) θα πληρώσει φόρο 13.740 ευρώ (560 ευρώ λιγότερα από τον μισθωτό).
Η οικογένεια θα πληρώσει υψηλότερο φόρο από τον ανύπαντρο (με το ίδιο εισόδημα και οι δύο), ενώ με το σύστημα ποινής για τη μη συγκέντρωση αποδείξεων, ο μισθωτός ή θα ξοδέψει στην κατανάλωση, έχει δεν έχει, ενώ αν δεν καταφέρει να συγκεντρώσει τις αποδείξεις που θεωρούν οι κ.κ. Στουρνάρας και Μαυραγάνης ότι πρέπει να συγκεντρώσει, τότε θα φορο-τιμωρηθεί. Να σημειωθεί ότι το ποσοστό αποδείξεων υπολογίζεται βάσει του μικτού εισοδήματος, όχι βάσει αυτού που μπαίνει στην τσέπη. Το ίδιο ισχύει βέβαια και για τον ελεύθερο επαγγελματία, μόνο που αυτός μπορεί να δηλώσει τα μισά π.χ. εισοδήματα και να εμφανίσει αποδείξεις βάσει των δηλωθέντων κι όχι βάσει των πραγματικά αποκτηθέντων.
Το δικαιότερο, απ’ τα προηγούμενα, φορολογικό νομοσχέδιο, εισάγει νέες κατηγορίες στα έξοδα που αναγνωρίζει για έκπτωση φόρου. Παράδειγμα: Αναγνωρίζει τις αποδείξεις που θα εμφανίσει ένας φορολογούμενος για την επισκευή του σκάφους του ! Στο ερώτημα που έθεσα σε οικονομικό παράγοντα «πόσοι είναι οι σκαφάτοι σ’ αυτή τη χώρα και με ποιο σκεπτικό η κυβέρνηση προχώρησε σ’ αυτή την απόφαση;» έλαβα την εξής απάντηση: «Δεν το κάνουν για τους σκαφάτους. Το κάνουν για να «τσιμπήσουν» τις εταιρείες επισκευής σκαφών». Πόσες είναι αυτές οι εταιρείες; Σήμερα, μετά από τρία χρόνια βαθύτατης κρίσης, είναι δεν είναι 10-15 σε όλη την Ελλάδα και η πλειοψηφία τους βρίσκεται στην Αττική. Και απορώ πράγματι. Δεν μπορεί το υπουργείο Οικονομικών να ελέγξει 10 -15 εταιρείες; Και 25 να είναι πάλι μπορεί να τις ελέγξει. Ακόμη και μόνιμο υπάλληλο – επίτροπο – εφοριακό θα μπορούσε να τοποθετήσει σε κάθε μια από αυτές. Θα μπορούσε να ελέγξει αν ήθελε ακόμη και τα κουνούπια που πετάνε στην εταιρεία, όχι αν κόβει αποδείξεις…
Αντ’ αυτού, το οικονομικό επιτελείο αποφάσισε να μην γίνονται αποδεκτές οι αποδείξεις για την αγορά πετρελαίου θέρμανσης και φυσικού αερίου, τη στιγμή που γνωρίζει πως εξισώνοντας το φόρο, ελάχιστοι αγοράζουν πετρέλαιο, όχι γιατί αγαπούν το ψύχος αλλά γιατί δεν διαθέτουν τα χρήματα να αγοράσουν. Και αντί να δώσει έστω ένα κίνητρο, αυτό της έκπτωσης φόρου για όποιον αγοράσει, η κυβέρνηση λειτουργεί ως εκβιαστής: «ή θα αγοράσεις το πανάκριβο πετρέλαιο για να μην κρυώνεις ή θα πεθάνεις».
Προφανώς, το οικονομικό επιτελείο δεν αναρωτήθηκε, πώς αυτός που δεν διαθέτει χρήματα για να αγοράσει πετρέλαιο, θα διαθέσει για να αγοράσει π.χ. ρούχα και παπούτσια για να συγκεντρώσει τις αποδείξεις που εκπίπτουν;
Για να αντιληφθούμε απολύτως τη φορολογική διαστροφή που κυριαρχεί πλέον, το υπουργείο έχει εισάγει άλλη μια «καινοτομία» στην αγορά του πετρελαίου θέρμανσης. Τι εννοώ: Σε βενζινάδικο που βρέθηκα προ ημερών, είδα τοιχοκολλημένο ένα χαρτί που έγραφε πως για αγορά πετρελαίου θέρμανσης κάτω των 500 lt η τιμή επιβαρύνεται με 0,04 ευρώ ανά λίτρο. Στην ερώτηση, γιατί αυτή η διαφορά στην τιμή, ο υπεύθυνος του πρατηρίου απάντησε πως αυτό προβλέπει ο νόμος και γι’ αυτό είναι υποχρεωμένος να το αναρτήσει σε εμφανές σημείο και να φέρει η ανακοίνωση αυτή σφραγίδα και υπογραφή (τα οποία μου επέδειξε), συμπληρώνοντας πως και στην ταμειακή μηχανή ισχύουν δύο τιμές για το πετρέλαιο. Άλλη τιμή, ακριβότερη, για ποσότητα μέχρι 500 lt και άλλη τιμή χαμηλότερη για 500 lt και άνω!!!
Επειδή αδυνατώ να πιστέψω πως τόσα Harvard μαζεμένα και τόσα μεταπτυχιακά, τόσα λαμπρά μυαλά που μας κυβερνούν, δεν μπορούν να μοιράσουν ούτε δυο γαϊδουριών άχυρα, καταλήγω στο συμπέρασμα, πως σκοπίμως και δολίως πήραν τα μέτρα που πήραν.
Δολίως διότι πρέπει να είναι κάποιος πολύ ανόητος για να πιστεύει ότι ένας οικογενειάρχης θα αφήσει τα παιδιά του να κρυώνουν ή να πεινούν από τσιγκουνιά. Ή ότι μεταξύ θέρμανσης και ένδυσης, θα επιλέξει την ένδυση. Γνωρίζοντας λοιπόν πως αυτός που δεν έχει, δεν θα μπορεί να συγκεντρώσει αποδείξεις και για να μην επιβάλλει υπέρμετρο συντελεστή φορολόγησης που θα ξεσήκωνε τον κόσμο, θα τον φορολογήσει επιπρόσθετα δια της τιμωρίας. Αυτό ή δόλο θα το ονομάσουμε ή καλύτερα κουτοπονηριά.
Κάπως έτσι φτιάχτηκε το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Στη λογική που αγνοεί την ανθρώπινη υπόσταση και αναγνωρίζει μόνον φορολογούμενους. Στη λογική εξαφάνισης της «μεσαίας τάξης» μισθωτών – συνταξιούχων. Καταδικάζει τους νέους στην ανεργία, μεταβάλλει την εργασία σε δουλεία και την ανεργία σε καταδίκη εξαθλίωσης. Κι αντί να ντρέπονται αυτοί που οδήγησαν τα πράγματα εδώ, ντρέπονται οι άνεργοι για την ανεργία τους, οι φτωχοί για τη φτώχια τους, οι άρρωστοι για την αρρώστια τους. Και δυστυχώς όλα δείχνουν πως αυτή η καινούργια χρονιά, θα είναι δυσκολότερη από την προηγούμενη. Μόνο οι κυβερνώντες μοιάζουν να το αγνοούν.
Αγνοούν δε ή έτσι τους βολεύει, πως τα όρια της αντοχής της κοινωνίας συρρικνώνονται και παραχωρούν τη θέση τους στο θυμό. Κι ο θυμός δεν είναι καλός σύμβουλος. Ιστορικά. Ας ανατρέξουν λίγο στο παρελθόν, ας παραδειγματιστούν έστω αφού αρνούνται ακόμη και τώρα να δουν καθαρά. Ή λέτε για τα θολά μυαλά, να φταίει η αιθαλομίχλη των τζακιών;
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr