Κρίσιμες παρεμβάσεις για μια αναπτυξιακή ώθηση της οικονομίας

Στο παρόν άρθρο επιχειρούμε την κωδικοποίηση δέκα κρίσιμων πρωτοβουλιών της επόμενης κυβέρνησης, η ταυτόχρονη εφαρμογή των οποίων αναμένεται να δώσει μια ισχυρή αναπτυξιακή ώθηση στην Ελληνική οικονομία επαναφέροντας τα κίνητρα για εργασία και ανάληψη επιχειρηματικού ρίσκου.

Στο παρόν άρθρο επιχειρούμε την κωδικοποίηση δέκα κρίσιμων πρωτοβουλιών της επόμενης κυβέρνησης, η ταυτόχρονη εφαρμογή των οποίων αναμένεται να δώσει μια ισχυρή αναπτυξιακή ώθηση στην Ελληνική οικονομία επαναφέροντας τα κίνητρα για εργασία και ανάληψη επιχειρηματικού ρίσκου.

Άμεσος τερματισμός της πολιτικής των υπερπλεονασμάτων, η οποία στερεί σημαντικούς πόρους από την οικονομία περιορίζοντας την αναπτυξιακή της δυναμική.

Μείωση της φορολογίας των εταιρικών κερδών από 29% σε 20% εντός διετίας ως μέτρο τόνωσης της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων.

Περιστολή κρατικών δαπανών κατά EUR 1-1,5δις το πρώτο έτος, η οποία θα προέλθει μεταξύ άλλων από την βελτίωση των αποτελεσμάτων των ΔΕΚΟ και όλων των νομικών προσώπων της γενικής κυβέρνησης καθώς και από την κατάργηση δομών και τον τερματισμό συμβάσεων πελατειακού τύπου της τελευταίας περιόδου.

Άμεσο ξεμπλοκάρισμα των επενδύσεων σε Ελληνικό, Σκουριές και ΟΛΠ με στόχο να δοθεί ένα σαφές φιλοεπενδυτικό σήμα προς την διεθνή επενδυτική κοινότητα.

Απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης επενδύσεων με αυστηρή τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων και ιδιαίτερη έμφαση στην ολοκλήρωση εκκρεμών υποθέσεων μεγάλων επενδύσεων.

Εισαγωγή φορολογικών και άλλων κινήτρων για επενδύσεις παγίου κεφαλαίου και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας καθώς και υιοθέτηση επιμέρους ρυθμίσεων (π.χ. μερικώς ή ολικώς ακατάσχετος λογαριασμός) για μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Παράλληλα με την επιτάχυνση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, κρίνεται αναγκαία η επανεκκίνηση των συμπράξεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ).

Άνοιγμα αγορών προϊόντων και υπηρεσιών με στόχο την επίτευξη υγιούς ανταγωνισμού και άρα καλύτερων υπηρεσιών σε χαμηλότερες τιμές για τους καταναλωτές.

Άμεση εφαρμογή ενός συνεκτικού και αξιόπιστου σχεδίου ραγδαίας μείωσης, εντός διετίας, των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) των τραπεζών. Παράλληλα, η σταδιακή αποκατάσταση κλίματος εμπιστοσύνης για την Ελληνική οικονομία και το εγχώριο τραπεζικό σύστημα θα οδηγήσει σε έναν επιταχυνόμενο ρυθμό επιστροφής καταθέσεων, που με τη σειρά του είναι καθοριστικής σημασίας για την είσοδο της οικονομίας σε κύκλο ισχυρής και διατηρήσιμης ανάπτυξης.

Υλοποίηση σχεδίων εντοπισμού των στρατηγικών κακοπληρωτών (με προτεραιότητα στον τραπεζικό και ενεργειακό κλάδο) μέσω του διαχωρισμού των οφειλετών με βάση τόσο την πραγματική περιουσιακή τους κατάσταση όσο και την αντικειμενική δυνατότητα τους ή μη για την πλήρη ή μερική αποπληρωμή των οφειλών τους.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr