Η αλλοίωση, το τέλος της προπαγάνδας και το ΑΕΚτζήδικο αυτομαστίγωμα…

Η ΑΕΚ έπαιζε χθες το βράδυ στο Αγρίνιο για να πανηγυρίσει και τη νίκη με τον… Παναθηναϊκό. Αν νικούσε θα ήταν μόνη πρώτη μέχρι το ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ ανεξάρτητα από το τι θα γίνει σήμερα στο ΟΑΚΑ και τη Λιβαδειά.

Αυτό ήταν το πνεύμα του αγώνα. Τώρα περιμένει τα αποτελέσματα των άλλων δύο αγώνων για να μην βρεθεί δεύτερη ή τρίτη. Ο Παναιτωλικός μετά την ισοπαλία στο Καραϊσκάκη και το διπλό στο Ηράκλειο κατάφερε να κάνει την ζημιά και στην ΑΕΚ. Η ομάδα του Αλμέιδα ηττήθηκε μετά από περίπου ένα χρόνο σε κανονική περίοδο πρωταθλήματος.

Πέρυσι ήταν στο Ηράκλειο, χθες στο Αγρίνιο. Αν καταφέρει να είναι αυτή η μόνη της ήττα στην κανονική περίοδο όπως και πέρυσι θα είναι καλά. Όμως μόνο εύκολο δεν θα είναι…

Ο διαιτητής Πουλικίδης έδειξε χθες με την βοήθεια και την αβάντα τoυ var όπου χρειάστηκε πως πράγματα που θεωρούσαμε πως τα είχαμε λύσει στο Ελληνικό ποδόσφαιρο επανέρχονται με τη νέα ΕΠΟ των φρεσκοερωτευμένων συμμάχων.

Υπάρχει αλλοίωση αποτελέσματος γιατί αν η ΑΕΚ στο πολύ καλό της διάστημα που ήταν το πρώτο ημίχρονο σκόραρε με την μεγαλύτερη ευκαιρία στο ποδόσφαιρο, το πέναλτι, τότε πολύ δύσκολα με την χθεσινή της εικόνα μέχρι το 1-0 του Παναιτωλικού θα έχανε βαθμό ή βαθμούς έχοντας και την ψυχολογία με την δικαίωση, με γκολ, της καλής της απόδοσης.



Είχε μεγάλες ευκαιρίες αλλά δικαιούταν άλλη μία, την μεγαλύτερη, αλλά της την στέρησαν. Μετά ήρθαν τα πάνω κάτω. Πράγματι η ΑΕΚ δεν είχε το καθαρό μυαλό να διαχειριστεί το παιχνίδι μετά το 1-0. Θα μπορούσε να ισοφαρίσει ιδίως στη φάση με τον Γκαρσία, θα μπορούσε να φάει και δεύτερο αν δεν ήταν ο Στρακόσα.

Όμως η αλήθεια είναι μία. Το πιθανότατο 0-1 έγινε πενήντα λεπτά αργότερα 1-0 από μια διαιτητική ΜΗ απόφαση. Σε μια φάση ξεκάθαρης διπλής ανατροπής. Και με το γόνατο και με το χέρι. Βέβαια ο διαιτητής δείχνει τις προθέσεις με άλλα πιο ανούσια θεωρητικά πράγματα. Όπως την κίτρινη κάρτα για αγκωνιά σε σύγκρουση κεφάλι με κεφάλι.



Παρεμπιπτόντως 24 κάρτες ήδη η ΑΕΚ, 10 ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ με ένα αγώνα λιγότερο όπου αποκλείεται να φάνε από… 14. Καλά πάει η λίστα των διαιτητών που όπως έχει ειπωθεί δημόσια βρήκε έτοιμη στο γραφείο του ο Λανουά όταν ήρθε να αναλάβει καθήκοντα.

Έδειξε επίσης τις προθέσεις του ο Πουλικίδης με το να μη διακόψει το παιχνίδι για να μην… χαλάσει την αντεπίθεση του Παναιτωλικού με τον Βίντα χτυπημένο στο κεφάλι να αιμορραγεί κι ενώ τα ίδια τα παιδιά του Παναιτωλικού προς τιμήν τους φώναζαν τον γιατρό να μπει μέσα.



Σε ότι αφορά αυτό τον τραυματισμό που εξελίχθηκε σε μοιραίο για την ΑΕΚ με το γκολ που δέχτηκε την δεύτερη (!) φορά που μάτωσε ο αρχηγός της ΑΕΚ και έλειπε από την περιοχή στη φάση του γκολ νομίζω πως δεν πρέπει να περάσει έτσι. Στον Βίντα έγιναν ράμματα και δεν τοποθετήθηκε επίδεσμος! Γιατί; Δεν ήταν αναμενόμενο ιδίως για σέντερ μπακ μετά από 2-3 κεφαλιές να ματώσει στα φρέσκα ράμματα;



Δεν κάνω τον γιατρό να πω ότι μου φάνηκε πάρα πολύς ο χρόνος στα ράμμα και στο μπαντάρισα μετά. Αλλά επειδή έχω κάνει ράμματα θυμάμαι πως κάτι μου έβαλαν επάνω άμεσα. Κι επειδή έχω δει πολλές τέτοιες σκηνές τόσα χρόνια στο ποδόσφαιρο πάντα θυμάμαι να μπαίνει κι ένας επίδεσμος στο κεφάλι ιδίως όταν απομένει τόσος χρόνος παιχνιδιού και το χτύπημα είναι στο μέτωπο.



Το ότι ήταν απαραίτητο φάνηκε την δεύτερη φορά όταν την ώρα που δενόταν το κεφάλι τρώγαμε το γκολ. Δεν είχε ξαναχτυπήσει ο Βίντα. Το ίδιο χτύπημα ήταν όπου είχαν γίνει τα ράμματα και δεν είχε γίνει μπαντάρισμα. Υπάρχουν λεπτομέρειες που κρίνουν αγώνες ενώ δεν μπορείς να το φανταστείς. Για αυτό είναι εκεί οι εξειδικευμένοι επαγγελματίες, για να τις προλαβαίνουν…

Η διαιτησία λοιπόν σε μεγάλο βαθμό έκρινε το παιχνίδι στο Αγρίνιο. Υπάρχει και η άλλη φάση στο 93 με το χέρι που εμφανώς μεγαλώνει τον όγκο του σώματος του παίκτη του Παναιτωλικού, αλλάζει πορεία στην μπάλα που πηγαίνει σε παίκτη της ΑΕΚ και αλλοιώνει την ροή της φάσης. Καταρχάς ας δεχτούμε πως είναι από συμπαίκτη παρότι δεν είναι ξεκάθαρο. Η μπάλα πάει σκαστά και δεν είναι 100% οφθαλμοφανές πως την βρίσκει ο πρώτος παίκτης του Παναιτωλικού. Αλλά δεχόμαστε ότι την βρίσκει και επειδή πάει από συμπαίκτη στο χέρι που… διπλασιάζει τον όγκο του παίκτη δεν δίνεται το πέναλτι.



Άρα αυτόματα το πέναλτι του Βίντα τελευταία αγωνιστική της κανονικής σεζόν πέρυσι δεν υπάρχει γιατί πάει από συμπαίκτη και πολύ πιο κοντινή απόσταση οπότε το πιο… μάγκικο πρωτάθλημα από τα τέσσερα της ιστορίας του ΠΑΟΚ κατακτήθηκε από ένα πέτσινο πέναλτι που έδωσε ο… κορυφαίος Σιδηρόπουλος και στέρησε από την ΑΕΚ τους δυο βαθμούς που της έλειπαν στην τελική βαθμολογία. Και βέβαια όσοι συμφωνούν με την απόφαση του Πουλικίδη και του var να σταματήσουν να αναμασούν την προπαγάνδα για το χέρι του Χατζισαφί από κεφαλιά του Σιμάνσκι που δεν έδωσε ο Νταμπάνοβιτς. Γιατί είναι οι ίδιοι…

Όπως μόνο στην ΑΕΚ συμβαίνει σε τέτοιο βαθμό έτσι και χθες το βράδυ εμφανίστηκε το φαινόμενο του αυτομαστιγώματος σε πολύ μεγάλη μερίδα σόσιαλ οπαδών της ΑΕΚ. Ναι λένε ήταν πέναλτι, κάποιοι κάνουν λόγο και για δύο πέναλτι, όμως η ΑΕΚ έπρεπε να νικήσει και την διαιτησία.

Βεβαίως. Επίσης έχουμε και τους άλλους που συστηματικά όταν αδικείται η ΑΕΚ τα βάζουν με την… ΑΕΚ! Τα προηγούμενα χρόνια έκραζαν τον Μελισσανίδη και ειρωνεύονταν για την… δική μας ΕΠΟ, χθες έκραζαν τον Ηλιόπουλο που δεν προστατεύει την ομάδα. Λυπηρά φαινόμενα πραγματικά όταν βλέπεις τι γίνεται σε άλλες ομάδα και τι προπαγάνδα περνάει προς τα έξω με την βοήθεια των οπαδών των ομάδων. Και εδώ δεν μιλάμε για προπαγάνδα. Δεν μιλάμε για δικαιολογίες.



Έχουμε να κάνουμε με καθαρές φάσεις που προκάλεσαν ΞΕΚΑΘΑΡΗ αλλοίωση. Αν εμείς οι ίδιοι δικαιολογούμε και δημιουργούμε ένα τέτοιο αφήγημα επειδή θέλουμε να τα βάλουμε με τον Αλμέιδα, τον Γκαρσία η τον Ηλιόπουλο απλά τους προτρέπουμε να το ξανακάνουν. Για να το… ξαναδικιολογήσουμε.

Βέβαια το ρεκόρ βλακείας έσπασε χθες από ευτυχώς ελάχιστους που υπονόησαν πως η πιστολιά στο Αγρίνιο είχε να κάνει με τις πρόσφατες αποχωρήσεις από την ΑΕΚ, κάτι σαν ρεβάνς. Εκεί η επιστήμη απλά σηκώνει ψηλά τα χέρια. Αυτά.

Για το αγωνιστικό κομμάτι του χθεσινού αγώνα θα επανέλθω. Προτεραιότητα είναι η σφαγή. Το πρώτο ημίχρονο πάντως ήταν το καλύτερο φετινό της ΑΕΚ. Καλύτερο κι από το ΑΕΚ - ΟΦΗ γιατί ο Παναιτωλικός ήταν πολύ καλύτερη και οργανωμένη ομάδα…
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr