Πολύ μεγάλη κι ιστορική νίκη, αλλά όχι έκπληξη…

Το διπλό της Ελλάδας στην Αγγλία είναι πραγματικά ιστορικής σημασίας

Έγινε επί μίας παραδοσιακής δύναμης του ποδοσφαίρου και δη μέσα σε ένα μυθικό γήπεδο. Μία νίκη πολύ μεγάλη, που συνέπεσε και με την τραγωδία που σόκαρε το ελληνικό ποδόσφαιρο, με τον χαμό του Μπάλντοκ.

Θα μου επιτρέψετε, όμως, να έχω την άποψη ότι δεν ήταν ένα αποτέλεσμα έκπληξη. Και υπάρχουν τρεις συγκεκριμένοι λόγοι που με κάνουν να έχω αυτή την γνώμη.

Πρώτος, ότι η Εθνική μας τα τελευταία χρόνια συνεχώς γυροφέρνει μία πολύ μεγάλη νίκη. Να υπενθυμίσω ότι το 2021 έφερε 1-1 μέσα στην Ισπανία και ότι πέρυσι ισοφαρίστηκε 2-2 στο τέλος του αγώνα από τη Γαλλία στην Αθήνα!...Ακόμη ακόμη ότι πέρυσι, πάντα, έχασε 0-1 τόσο στη Γαλλία παίζοντας για 25 λεπτά με 10 παίκτες λόγω αποβολής του Μαυροπάνου, όσο κι από την Ολλανδία στην Αθήνα από γκολ στο 93’ με πέναλτι. Όπως ήταν από πέναλτι το 2021 και η ήττα, επίσης 0-1 (!) από την Ισπανία στο ΟΑΚΑ. Κι όταν επί μία τριετία είσαι τόσο κοντά στο να κάνεις ένα μεγάλο αποτέλεσμα, μαθηματικά δεν θα αργήσεις να το επιτύχεις.



Δεύτερος, η Αγγλία είναι μία Εθνική ομάδα που ειδικά στους αγώνες της σε επίπεδο n Nations League δεν έχει αποφύγει μεγάλες γκάφες. Μέσα στη διετία 2021-22 η Ουγγαρία πήγε δύο φορές στο Γουέμπλεϊ και τη μία κέρδισε 4-0 (!) και την άλλη απέσπασε ισοπαλία 1-1. Όπως είχε κερδίσει 1-0 η Δανία μέσα στο Λονδίνο το 2020. Εννοώ, ότι δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο για τους Άγγλους ένα τέτοιο αποτέλεσμα όπως το χθεσινό.

Τρίτος, εδώ και κάποια χρόνια η Αγγλία δεν αποτελεί πλέον άπαρτο κάστρο για τις ελληνικές ομάδες. Μόνο ο Ολυμπιακός έχει κάνει εκεί τέσσερα διπλά! Μάλιστα, με το εκπληκτικό 4-2 τον περασμένο Μάιο επί της Άστον Βίλα (πρόσφατα νικήτρια της Μπάγερν στο Τσάμπιονς Λιγκ), είχε ουσιαστικά πάρει την πρόκριση του για τον τελικό του Κόνφερενς Λιγκ, τον οποίο και εν τέλει κατέκτησε. Τις δε τρεις τελευταίες φορές που πήγε κι έπαιξε στο Λονδίνο με την Άρσεναλ, νίκησε και τις τρεις (!): 3-2, 2-1 και 1-0. Και μόλις πέρυσι, η ΑΕΚ έκανε διπλό επί αγγλικού εδάφους, το 3-2 επί της Μπράϊτον.

Τώρα, πέραν των δικαιολογημένων πανηγυρισμών, νομίζω ότι αυτό που πρέπει είναι η Εθνική μας επιτέλους να βγάλει διάρκεια για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια. Διότι, εδώ και πολύ καιρό, η Ελλάδα τα καταφέρνει, εμφατικά η, λιγότερο εμφατικά, κόντρα σε Αγγλίες, Ισπανίες και Γαλλίες, όμως το πρόβλημα της είναι ομάδες όπως η Γεωργία (0-0 πέρυσι, 1-1 το 2021), η Σλοβενία (δύο 0-0 μέσα κι έξω το 2020), το Κόσοβο (1-1 εντός έδρας το 2020, αλλά και 1-1 μέσα κι έξω το 2021) και η Κύπρος (ήττα 0-1 εκτός έδρας το 2022)…

Αυτό πρέπει να είναι το επόμενο βήμα. Ταπεινό μεν, όχι απαραίτητα εύκολο δε…
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr