Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις 7 Ιουλίου πέτυχε κάτι παραπάνω από μια εκλογική νίκη.
Blogs
Κώστας Τσαούσης
Διαβάζοντας τον κατάλογο των μελών της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη μπορώ με σχετική ασφάλεια να διατυπώσω μια σκέψη: Ορισμένα από τα ονόματα των νέων υφυπουργών – που δεν προέρχονται από τις τάξεις της κοινοβουλευτικής ομάδας- «διαβάζονται» μόνο σε αντιστοιχία με μεγάλα ανοικτά θέματα που θα αφορούν την επόμενη μέρας της χώρας μας και των πολιτών της.
Ο απερχόμενος πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και το κόμμα του με τις τελευταίες πριν από την κάλπη διευθετήσεις προετοιμάζονται για τα καλά για τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Θέλουμε άμεσα οικονομική ανάκαμψη και γερές βάσεις για υγιή αναπτυξιακή προοπτική; Αν ναι, οι οδηγοί στην πορεία της χώρας δεν μπορούν να είναι άλλοι από δύο βασικούς παράγοντες: Ο ένας, μια συγκροτημένη εξ αρχής πολιτική προσέλκυσης ξένων άμεσων επενδύσεων σε στρατηγικούς τομείς της οικονομίας όπου η χώρα διαθέτει – έστω και εν υπνώσει- συγκριτικά πλεονεκτήματα.
Στην πραγματική ζωή αρκεί ακόμη και μια υπογραφή – δεν χρειάζονται άλλες λέξεις… Όπως στην περίπτωση του project του Ελληνικού.
Η ΕΥΔΑΠ είναι μία από τις εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών εταιρείες που ανήκουν κατά πλειοψηφία στο χαρτοφυλάκιο της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας – γνωστή και ως Υπερταμείο.
Τι μπορεί να μάθει κανείς σε ένα συνέδριο για τις υποδομές… Θέλετε ένα παράδειγμα; Ο (υπηρεσιακών καθηκόντων) υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και πρώην πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητήριου (ΤΕΕ) Χρήστος Σπίρτζης μας αποκάλυψε κάτι που αγνοούσαμε: « (…)οι παραχωρήσεις και τα ΣΔΙΤ, (…)κοστίζουν το εικοσαπλάσιο από όσο πρέπει».
Δεν θα ήθελα επ΄ουδενί να σας ταράξω αλλά ο υπουργός ΨΗΠΤΕ Νίκος Παππάς υπέγραψε απόφαση για την τροποποίηση της υπ’αρ. 7663/2019/16.5.2019 απόφασης «Συγκρότηση τριμελούς Επιτροπής Παρακολούθησης και Παραλαβής για το έργο «Ψηφιακός Μετασχηματισμός Ελληνικού Ποδοσφαίρου με σύγχρονα Ψηφιακά Μέσα ΤΠΕ».
Μ’ αρέσει να επαναλαμβάνω συχνά τα λόγια ενός πρώην Πρωθυπουργού. Τα λόγια ενός ανθρώπου που έγινε Πρωθυπουργός μόλις στα 36 του χρόνια και ο οποίος μετά την ολοκλήρωση της θητείας του προτίμησε να συνεχίσει να δουλεύει σε Πανεπιστήμια, Δεξαμενές Ιδεών και Μεγάλες Επιχειρήσεις. Τα λόγια του Έσκο Άχο, που διετέλεσε Πρωθυπουργός της Φινλανδίας από το 1991 έως το 1995.
Η επιτυχία ή η αποτυχία των πολιτικών σχεδίων διακυβέρνησης εξαρτάται καθοριστικά από τα πρόσωπα που έχουν και την κύρια ευθύνη για την εφαρμογή της.
Κάποτε, στα χρόνια της στασιμότητας όπως χαρακτηρίσθηκε η εποχή που στο τιμόνι της Σοβιετικής Ένωσης ήταν ο Λεονίντ Μπρέζνιεφ η ηγετική ομάδα του ΚΚΣΕ ήταν για τα καλά κλεισμένη στη γυάλα της «βλέποντας» από το μπαλκόνι του Κρεμλίνου μια άλλη Μόσχα σε μια άλλη Σοβιετική επικράτεια.
Λίγα μόλις 24ωρα μετά τον 2ο γύρο των εκλογών της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης μπορεί η δημόσια συζήτηση να επικεντρώνεται στις συνέπειες που θα προκύψουν από την εφαρμογή στη πράξη του συστήματος της απλής αναλογικής αλλά σε κάθε περίπτωση δεν αντιπροσωπεύει την πραγματική μεγάλη εικόνα.
Προχθές το απόγευμα έλαβα από φαρμακείο του οποίου είναι τακτικός πελάτης ένα μήνυμα στο κινητό μου. Με το μήνυμα αυτό ο ιδιοκτήτης του φαρμακείου με ενημέρωνε για το νέο ωράριο λειτουργίας – από τις 8 το πρωί έως τις 9 το βράδυ τις καθημερινές και μέχρι τις 8 το βράδυ το Σάββατο.
Το διαρκές αίτημα των πολιτών – προερχόμενο κυρίως από τη δημοκρατική/μεταρρυθμιστική πλευρά του πολιτικού φάσματος για ένα άλλο, διαφορετικό «ύφος & ήθος της εξουσίας» έχει αποκτήσει ένα ζωτικό χώρο με βαθιές ρίζες – με άλλα λόγια, διεκδικεί την εκπροσώπηση μιας παράδοσης στα ελληνικά πολιτικά πράγματα που ήρθε εξ αρχής σε κόντρα με κάθε είδους λαϊκισμό…
Στο άρθρο 26 του νόμου 4610 – δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο ΦΕΚ- προβλέπεται η ίδρυση ενός Πανεπιστημιακού Ερευνητικού Κέντρου στο πλαίσιο του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου.