Επενδύσεις - δουλειές - εισοδήματα

Το μείζον ζήτημα για τη χώρα μας –δυστυχώς, αναγκασμένοι εκ των πραγμάτων να ατενίζουμε τον γκρεμό- είναι η πραγματοποίηση, εδώ και τώρα, μεγάλων επενδύσεων. Οι τελευταίες πρέπει να έχουν τα εξής χαρακτηριστικά: Να γίνονται με ιδιωτικά λεφτά (ελληνικά και ξένα), να κινητοποιούν και άλλους επενδυτές και να μοχλεύουν και άλλα κεφάλαια, στην πορεία υλοποίησης τους, να δημιουργούν πολλαπλασιαστικά οφέλη και αποτελέσματα στην αγορά και την οικονομία. Με άλλα λόγια, να φέρουν δουλειές, εισοδήματα και έσοδα για τα δημόσια ταμεία.

Επιπλέον, αυτών οι επενδύσεις θα πρέπει να διαθέτουν ένα ξεχωριστό στοιχείο – το στοιχείο του μετασχηματισμού της ίδιας της οικονομίας. Και οταν γίνεται λόγος για μετασχηματισμό (επενδύσεις μετασχηματισμού) σημαίνει ένα βήμα πιο μπροστά στο επίμονο και απαιτητικό δρόμο προς μια έξυπνη οικονομία που εμπεριέχει και αξιοποιεί προς όφελος των επιχειρήσεων και των πολιτών τις νέες ψηφιακές δυνατότητες.

Μια τέτοια επένδυση – ή αν προτιμάτε καλύτερα ένα τέτοιο επενδυτικό πρόγραμμα – είναι εκείνη/εκείνο του ΟΤΕ. Οπως έχει ήδη ανακοινώσει ο ελληνικός όμιλος τηλεπικοινωνιών οι επενδύσεις του για την ανάπτυξη Δικτύων Νέας Γενιάς σε σταθερή και κινητή τηλεφωνία την τετραετία 2017-2020 θα διαμφωθούν σε 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο Ομιλος ΟΤΕ έχει επενδύσει πάνω από 2 δισεκατομμύρια ευρώ την περασμένη εξαετία.

Με άλλα λόγια, ο Όμιλος ΟΤΕ είναι, με διαφορά, ο μεγαλύτερος επενδυτής σε υποδομές τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα. Και αυτη η επισήμανση έχει το νόημα και την αξία της. Οπως και η δήλωση του ίδιου του προέδρου και δ.σ του Ομίλου ΟΤΕ ΜιχάληΤσαμάζ: «Δημιουργούμε τα δίκτυα του μέλλοντος, που θα καλύψουν τις ανάγκες νοικοκυριών και επιχειρήσεων στη σύγχρονη ψηφιακή εποχή. Συμβάλλουμε στην εθνική προσπάθεια για ανάκαμψη, αναπτύσσοντας υποδομές που θα δώσουν ώθηση στην ελληνική οικονομία και θα δημιουργήσουν προοπτικές ανάπτυξης. Είναι στρατηγική μας απόφαση να αυξήσουμε τις επενδύσεις μας σε €1,5 δισ. έως το τέλος του 2020, ώστε να πετύχει η χώρα μας τους στόχους που έχει θέσει η Ε.Ε. για την ευρυζωνικότητα. Με την τεχνολογία επιδιώκουμε να φτιάξουμε έναν καλύτερο κόσμο για όλους.»

Απο την δήλωση του Μιχάλη Τσαμάζ ξεχωρίζω μια φράση που εστιάζει στις υποδομές που δημιουργούν προοπτικές ανάπτυξης. Τι σημαίνει κάτι τέτοιο; Σε απλά ελληνικά, μια επένδυση σε δίκτυα νέας γενιάς με οπτικές ίνες μπορεί να αλλάξει την εικόνα αλλά και την αξία μιας περιοχής ή ακόμη και μιας γειτονιάς και να επιτρέψει την ανάπτυξη πολλών τοπικής εμβέλειας οικονομικών και επιχιερηματικών δραστηριοτήτων που έχουν άμεση σχέση με την παροχή υπηρεσιών.

Ας βάλουμε σε σειρά τα δεδομένα. Τα οφέλη επιχειρήσεων και πολιτών σε περιοχές που φθάνουν οι οπτικές ίνες είναι πολλαπλά. Για παράδειγμα, στις περιοχές που έχει φτάσει η VDSL υπάρχουν μέχρι και αγγελίες που στα πλεονεκτήματα του σπιτιού προς πώληση/ ενοικίαση αναφέρουν ότι η περιοχή έχει υψηλές ταχύτητες internet. Αν αυτό φαίνεται περισσή πολυτέλεια , σκεφτείτε τον φαρμακοποιό ή τον γιατρό σας να γλυτώνει ώρες μπροστά στην οθόνη για τις ανάγκες της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Με άλλα λόγια, το νέο ψηφιακό περιβάλλον στη γειτονιά και σε ολόκληρη περιοχή λειτουργεί ως καταλύτης για νέες παραγωγικές δουλειές που φέρνουν θέσεις εργασίας, εισοδήματα και έσοδα στα δημόσια ταμεία.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr