Ο Γουίλμπουρ Ρος στην Λεωφόρο Συγγρού

Κάπως έτσι ήταν πάντα. Αλλά, ιδιαίτερα στους καιρούς μας – είτε το θέλουμε, είτε όχι- η οικονομία και η διπλωματία είναι «αδέλφια δίδυμα».

Η οικονομία –ειδικά για χώρες που βασίζουν την ανάπτυξη τους στην προσέλκυση επενδυτών και κεφαλαίων- βρίσκεται στο μικροσκόπιο της διεθνούς διπλωματίας και των εκπροσώπων της. Για παράδειγμα, οι υπουργοί των «μεγάλων δυνάμεων» (G7, leaders της Ευρωζώνης κ.λπ) δεν θα παραλείψουν ποτέ στο περιθώριο επίσημων συναντήσεων να θέσουν και μικρές λεπτομέρειες θεμάτων που απασχολούν επιχειρήσεις και επενδυτές από τις χώρες τους. Ακόμη και αν αυτές οι λεπτομέρειες αφορούν μια σύμβαση εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ ή δολαρίων ή και μια ιδιωτικοποίηση...

Πολλές φορές οι λεπτομέρειες πάνε στην άκρη... Την ίδια σχεδόν ώρα που ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας βρισκόταν στο Πεκίνο διεκδικώντας ένα μερίδιο από τους επενδυτικούς στόχους των Κινέζων κρατικών αξιωματούχων αλλά και των μεγαλόσχημων του ιδιωτικού επιχειρηματικού τομέα ο παλαιός γνώριμος της εγχώρια χρηματιστηριακής αγοράς, ο περιώνυμος Γουίλμπουρ Ρος, νυν υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ επέλεξε να υπενθυμίσει στην ελληνική κυβέρνηση ότι θα υπερασπίσει – όπως ήταν φυσικό- τα αμερικανικά συμφέροντα στην διαδικασία πώλησης της πλειοψηφίας των μετοχών της Εθνικής Ασφαλιστικής. O εκλεκτός της νέας διοίκησης Τράμπ γνωρίζει άριστα πρόσωπα και καταστάσεις στην Ελλάδα και την Κύπρο καθώς τα επενδυτικά σχήματα στα οποία συμμετείχε ή συμμετέχει έστω και με έμμεσο τρόπο ανεδείχθησαν σε μεγαλομετόχους της εποχής των Μνημονίων.

Γράφτηκε και διαδίδεται από στόμα σε στόμα για υψηλή αμερικανική παρέμβαση και όμως στην πραγματική πρόκειται για μια συνήθη διαδικασία. Business us usual.

Πιο συγκεκριμένα, ο Ρος με επιστολή του προς την ελληνική κυβέρνηση υποστήριξε την προσφορά της αμερικανικής εταιρείας Calamos Investments για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής από την Εθνική Τράπεζα, υποστηρίζοντας ότι μια ενδεχομένη συμφωνία θα μπορούσε να βοηθήσει τις ροές επενδύσεων από τις ΗΠΑ προς την Ελλάδα.

Ως γνωστόν, σημειώνεται ότι για την απόκτηση της ασφαλιστικής έχουν κατατεθεί τέσσερις προσφορές, με πιο ανταγωνιστικές αυτές της Calamos Investments του Ελληνοαμερικανού Τζον Κάλαμος από κοινού με την ολλανδική Exin, και της κινεζικής Fosun. Προσφορές έχουν καταθέσει δύο ακόμη κινεζικοί όμιλοι, οι Gongbao και Wintime.

Η χάρις του Γουίλμπουρ Ρος, λοιπόν, έφτασε μέχρι τα μισά της Λεωφόρου Συγγρού – εκεί που βρίσκονται τα κεντρικά γραφεία της Εθνικής Ασφαλιστικής. Μην σας εντυπωσιάζει το γεγονός. Μπορεί να βρεθούν εκεί και οι διπλωματικοί εκπρόσωποι των χωρών από όπου προέρχονται οι υποψήφιοι μνηστήρες. Το θεωρούν απόλυτα φυσιολογικό το ενδιαφέρον που εκδηλώνουν, είναι μέσα στο πλαίσιο της εξουσιοδότησης τους.

Το διπλό ενδιαφέρον δύο μεγάλων δυνάμεων - των ΗΠΑ και της Κίνας- μόνον χαρά μπορεί να προκαλεί στους Έλληνες αξιωματούχους αρκεί να έχουν την θέληση και την τεχνογνωσία να το αξιοποιήσουν.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr