Θέλουν εκλογές οι Βρυξέλλες…και Μαρκεζίνη!

Από την περασμένη Τετάρτη το protothema.gr έγραφε για αυτό που ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου έμαθε «από πρώτο χέρι», στην εν κρυπτώ συνάντηση που είχε στο Λουξεμβούργο με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον Σόιμπλε και λοιπούς δανειστές: όλοι στην Ευρωζώνη βλέπουν πως η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου «δεν τραβάει», το Μνημόνιο «δεν βγαίνει» έως το 2015 και θα πρέπει μια άλλη κυβέρνηση να το ολοκληρώσει, στα επόμενα (πολλά) χρόνια. Το σχέδιό τους φαίνεται πως προβλέπει εκλογές ή και αλλαγή κυβέρνησης, αυτήν ακριβώς την πιο κρίσιμη για την τύχη του Μνημονίου ώρα.

Από την περασμένη Τετάρτη το protothema.gr (www.protothema.gr/economy/article/?aid=121428
) έγραφε για αυτό που ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου έμαθε «από πρώτο χέρι», στην εν κρυπτώ συνάντηση που είχε στο Λουξεμβούργο με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον Σόιμπλε και λοιπούς δανειστές: όλοι στην Ευρωζώνη βλέπουν πως η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου «δεν τραβάει», το Μνημόνιο «δεν βγαίνει» έως το 2015 και θα πρέπει μια άλλη κυβέρνηση να το ολοκληρώσει, στα επόμενα (πολλά) χρόνια. Το σχέδιό τους φαίνεται πως προβλέπει εκλογές ή και αλλαγή κυβέρνησης, αυτήν ακριβώς την πιο κρίσιμη για την τύχη του Μνημονίου ώρα.

Μόνο τυχαίες δεν ήταν ίσως οι δραματικές εκκλήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, τις επόμενες 4-5 ημέρες μετά το Λουξεμβούργο, περί την ανάγκη επίτευξης συνεννόησης μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων της χώρας. Ήξερε φαίνεται καλά την… συνέχεια του έργου, που παρακολουθούμε πλέον όλοι «επί της οθόνης» -όταν τουλάχιστον δεν βλέπουμε τον κ. Στρος Καν να σύρεται σιδεροδέσμιος στις φυλακές και τα δικαστήρια της Νέας Υόρκης.

Ως τώρα, το έργο που ξεδιπλώθηκε μπροστά μας, τιτλοφορείται «ευρεία συναίνεση 180 βουλευτών ή αλλιώς δεν έχει άλλη δόση». Πέρα από τα τελεσίγραφα περί αποκρατικοποιήσεων «εδώ και τώρα», οι Ζαν Κλωντ Γιούνκερ και Όλι Ρεν παρέδωσαν δημοσίως και «μαθήματα αντιπολίτευσης» στα ελληνικά κόμματα –κυρίως στη Νέα Δημοκρατία- υπαγορεύοντάς τους πώς οι ίδιοι θέλουν να ενεργήσουν οι πολιτικές δυνάμεις στη χώρα μας.

Γιούνκερ και Ρεν ζήτησαν από τα κόμματα της αντιπολίτευσης να λειτουργήσουν ως «ομάδα» με την κυβέρνηση, όπως συνέβη στην Πορτογαλία, χαρακτηρίζοντας το θέμα εθνικό και όχι υπόθεση ενός κόμματος.

"Είναι υψίστης σημασίας για εμάς να υπάρχει ευρεία πολιτική συναίνεση στην Ελλάδα. Εδώ δεν πρόκειται για την Ελλάδα, δεν πρόκειται μόνο για το ΠΑΣΟΚ. Πρόκειται και για την Ευρώπη και για εθνική ομοφωνία στην Ελλάδα".

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο επίτροπος Ρεν: "Οι μεγάλες πολιτικές δυνάμεις της Ελλάδας πρέπει να προσυπογράψουν και να στηρίξουν δημόσια τους βασικούς στόχους και τις πολιτικές του προγράμματος οικονομικών μεταρρυθμίσεων. Δεν πρόκειται για πολιτικό παιχνίδι, αλλά για τη μοίρα ενός έθνους. Είναι θέμα στοιχειώδους εθνικής ευθύνης όλων των πολιτικών δυνάμεων".  

Πρόκληση; Παρέμβαση στα εσωτερικά μας; Αδιαμφισβήτητα ναι, με την εξουσία όμως που έχει να μιλά ο δανειστής στον οφειλέτη –όπως και το αφεντικό στο σκυλάκι του.

Και τι μέλει γενέσθαι; Εκτιμώ ότι έτσι η ΝΔ του Αντώνη Σαμαρά θα σκληρύνει τη στάση της. Ίσως «ψηλώσει» κατά τι με το… αντάρτικο απέναντι στην Τρόικα. Χωρίς την επίτευξη συναίνεσης όμως, «μπλοκάρει» η χρηματοδότηση της χώρας και ίσως το ΠΑΣΟΚ πάει σε πρόωρες εκλογές, με το επιχείρημα ότι χρειάζεται εντολή να κυβερνήσει μέχρι το 2015 –τουλάχιστον- για να βγει το Πρόγραμμα.

Το θέλει αυτό πραγματικά η κυβέρνηση; Το θέλει η ΝΔ; Το θέλουν οι Βρυξέλλες; Όπως φαίνεται, ναι. Το θέλουν όλοι. Και να γιατί…

Η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ «δεν τραβάει» πλέον. Ο Ανδρέας Λοβέρδος το αποκάλυψε την επαύριο της παρασκηνιακής συνάντησης Παπακωνσταντίνου στο Λουξεμβούργο. Μίλησε για ευρείες πλειοψηφίες, ότι απαιτούνται δηλαδή 180 βουλευτές για να ληφθούν τα πραγματικά σκληρά μέτρα που δρομολογούνται –δηλαδή όχι απλά έκτακτες εισφορές και μετατάξεις αλλά πχ απολύσεις στο δημόσιο και εκποιήσεις γης. Οι εκλογές ίσως είναι η ώρα για να πούνε «την αλήθεια στον ελληνικό λαό».

Η Νέα Δημοκρατία θα πει ότι, αν βγει κυβέρνηση, θα επαναδιαπραγματευτεί το Μνημόνιο και θα το εκτελέσει καλύτερα, χωρίς σκληρά μέτρα. Υπολογίζει και στη συναίνεση που θα της δώσει το ΠΑΣΟΚ –πώς να την αρνηθεί άλλωστε τότε.

Η Τρόικα πάλι βλέπει ότι το ΠΑΣΟΚ δεν τα καταφέρνει, άρα πόσο χειρότερα να γίνουν τα πράγματα; Ήδη το έλλειμμα αυξάνεται με ρυθμούς του 2009.

Θα βγει όμως αυτοδύναμη κυβέρνηση; Ή θα προκύψει ακυβερνησία; Το εκλογικό σύστημα και τα ποσοστά των δημοσκοπήσεων, ουσιαστικά εκεί οδηγούν.

Και ποιος θέλει την ακυβερνησία; Ουσιαστικά όλοι!

Το ΠΑΣΟΚ γιατί δεν θα είναι κυβέρνηση και θα αποφύγει το «πικρόν ποτήριον» να λάβει αυτό, τα αντιδημοφιλή σκληρά μέτρα. Η Νέα Δημοκρατία; Τι είχε, τι έχασε; Από αντιπολίτευση, θα γίνει ρυθμιστής. Τότε δεν θα έχει λόγο να μην συναινέσει: θα μιλά για χαμένη ευκαιρία, θα πει πως φταίει το εκλογικό σύστημα ή τα διλλήματα, αλλά θα αναγνωρίσει ότι η χώρα χρεοκοπεί.

Και όλοι μαζί τότε, ίσως ορίσουν μίαν «κυβέρνηση σωτηρίας», με επιχειρηματίες, μάνατζερ και σοφούς «διεθνούς κύρους», τύπου ….σερ Μαρκεζίνη και όσων αυτός αλιεύσει, για να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά, προς τέρψιν και των δανειστών της χώρας.

Και για έναν επιπλέον λόγο: η επόμενη Βουλή θα είναι και αναθεωρητική. Θα μπορεί να αλλάξει το Σύνταγμα και διατάξεις που περιέχονται σε αυτό για τη μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλών ή την απαγόρευση της δεύτερης δουλειάς τους, τον δημόσιο χαρακτήρα αιγιαλού και παραλίας, του δάσους και ό,τι άλλο φαντάζει περίπου ως ... γραφειοκρατικό εμπόδιο στα σχέδια του Μνημονίου.

Τότε θα δούμε τη συνέχεια του έργου, που δεν φαίνεται να απέχει και πολύ από όσα διαδραματίζονται τούτες τις μέρες. Πριν το Σεπτέμβριο μάλιστα και την 6η δόση των δανείων.

Και κάτι για το τέλος: τόσο πολύ υπολογίζουν στην ευρωζώνη την ελληνική κυβέρνηση ώστε, όπως μάθαμε, κάλεσαν στο Eurogroup τον «Mr blue eyes» (κατά την προσφώνηση της Πετρούλας) ή «Δoν Φούφουτο» (κατά τον χαρακτηρισμό που απέδωσε ο αντιπρόεδρος κύριος Πάγκαλος στους τροϊκανούς) για να τους πει τι γίνεται στην Ελλάδα. Μόλις τους ενημέρωσε, ο κύριος Παπακωνσταντίνου αναχώρησε άρον-άρον για την Αθήνα, για να τακτοποιήσει τις εκκρεμότητες που είχε στο γραφείο του σχετικά με το Μνημόνιο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr