Κυβερνάν εστί προνοείν

«Κυβερνάν εστί προνοείν»: ένα παλαιό γνωμικό που μολονότι εκφράζεται με απαρέμφατα, πρέπει να γίνει κατανοητό απ’ όλους και ιδίως από την κυβέρνηση και το πλήθος των ειδικών συμβούλων που διαχειρίζονται σήμερα την εξουσία στη χώρα μας.

Οι πρόσφατες πυρκαγιές απέδειξαν για ακόμα μία φορά την παντελή έλλειψη προνοητικότητας και σχεδιασμού εκ μέρους της κυβέρνησης και την ευθύνη του αρμόδιου αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη για την προμήθεια και συντήρηση των αναγκαίων εναέριων μέσων δασοπυρόσβεσης και ιδίως πυροσβεστικών αεροπλάνων, που κατά τον σχεδιασμό έπρεπε να είναι τουλάχιστον 18 και απέμειναν σε χρήση μόνο 4, χωρίς να επιτευχθεί ο στόχος της οικονομίας γιατί η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της κρίσιμης κατάστασης αναγκάστηκε να μισθώσει πυροσβεστικά αεροσκάφη και ελικόπτερα, καταβάλλοντας μεσούσης δημοσιονομικής κρίσεως πολλαπλάσια χρήματα απ’ όσα θα δαπανούσε για την έγκαιρη απόκτηση και συντήρηση επαρκών εναέριων μέσων δασοπυρόσβεσης. 

Οι πυρκαγιές και οι τεράστιες εκτάσεις που κάηκαν εντός του προαστιακού ιστού, δεν ήταν μια άλλη στραβή, αλλά η μη έγκαιρη και αποτελεσματική κατάσβεσή τους ήταν αποτέλεσμα της κυβερνητικής αβελτηρίας, η οποία θα μπορούσε να αποφευχθεί αν η κυβέρνηση επεδείκνυε την αναγκαία προνοητικότητα για την προμήθεια των αναγκαίων εναερίων μέσων δασοπυρόσβεσης. Στο σημείο αυτό πρέπει να επαινέσουμε τον ηρωισμό των πυροσβεστών, στους οποίους, σύμφωνα με τα ΜΜΕ, δεν χορηγήθηκε επαρκής διοικητική μέριμνα.

Οι κυβερνώντες για να μπορούν να επιτελούν το καθήκον τους πρέπει να έχουν άριστη πληροφόρηση από την ιεραρχία των υπηρεσιών που παίρνουν πληροφόρηση, ιδέες και προτάσεις από τα κατώτερα κλιμάκια, τα οποία όμως όταν συναισθάνονται ότι οι προτάσεις δεν θα είναι αρεστές ή απαιτούν μεγάλες δαπάνες, αποφεύγουν να τις προωθήσουν στους αρμόδιους υπουργούς ιδίως όταν επίκεινται υπηρεσιακές μεταβολές. Επιπλέον οι απλοί υπάλληλοι που θα μπορούσαν να παρέχουν υπεύθυνη πληροφόρηση δεν έχουν, όπως μου καταγγέλθηκε, πρόσβαση στα γραφεία των υπουργών - ακόμη και σε επίπεδο διευθυντή γραφείου.

Φαίνεται, λοιπόν, ότι δεν υπάρχει πραγματική διακυβέρνηση με την έννοια του προνοείν και οι κυβερνώντες αδιαφορούν για τα εναντίον τους δυσμενή σχόλια, τις επικρίσεις και δημοσιεύσεις.
Κατά τις αρχές του 5ου π.Χ. αιώνα ο τύραννος της αρχαίας Σικυώνος Κλεισθένης, θέλοντας να παντρέψει την κόρη του Αγαρίστη, κάλεσε τους επίδοξους μνηστήρες στο σπίτι του, μεταξύ των οποίων και ο Ιπποκλείδης, τον οποίο προτιμούσε. Οταν όμως ο τελευταίος παρεκτράπηκε σ’ ένα συμπόσιο, ο Κλεισθένης τον απέρριψε και αυτός του απήντησε με το διασωθέν έκτοτε «ου φροντίς τω Ιπποκλείδη», δηλαδή δεν τον νοιάζει τον Ιπποκλείδη. Φαίνεται ότι οι κυβερνώντες εφαρμόζουν κατά κόρον τη ρήση αυτή. 

Και μια τελευταία λεπτομέρεια: την Αγαρίστη την παντρεύτηκε ο Μεγακλής ο Αθηναίος και από την ένωση αυτή γεννήθηκε ο μέγας Περικλής.


*Αρεοπαγίτης ε.τ.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr