Στο πλευρό των γυναικών που είναι θύματα βίας


Τα περιστατικά έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας αποτελούν αποτρόπαιες πράξεις που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις οποίες καταδικάζουμε απερίφραστα

Καμία γυναίκα δεν πρέπει να ανέχεται οποιαδήποτε μορφή βίας, ενώ τη σιωπή τους πρέπει να σπάνε όχι μόνο τα θύματα αλλά όλη η κοινωνία, οι φίλοι, οι συγγενείς, οι γείτονες που είναι μάρτυρες κακοποιητικών συμπεριφορών.

Πρέπει να ενεργοποιηθούμε και να ενωθούμε όλοι και όλες για να σταματήσει το έγκλημα της βίας. Οφείλουμε να αναγνωρίζουμε τα περιστατικά κακοποίησης που λαμβάνουν χώρα δίπλα μας, να προσεγγίζουμε τα θύματα με διακριτικότητα και σεβασμό και να ενθαρρύνουμε την καταγγελία της βίαιης συμπεριφοράς, προστατεύοντας έτσι την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τη ζωή.

Η πολιτεία είναι στο πλευρό των γυναικών – θυμάτων βίας, καθώς σήμερα υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα 43 Συμβουλευτικά Κέντρα που αποτελούν μέρος ενός ολοκληρωμένου Δικτύου υπηρεσιών πρόληψης και αντιμετώπισης της έμφυλης βίας και των πολλαπλών διακρίσεων σε βάρος των γυναικών.

Τα Συμβουλευτικά Κέντρα δέχονται γυναίκες που υφίστανται ή έχουν υποστεί οποιαδήποτε μορφή βίας (ψυχολογική, συναισθηματική, λεκτική, σωματική, οικονομική, σεξουαλική κακοποίηση), γυναίκες θύματα βίας (ενδοοικογενειακής κακοποίησης, βιασμού ή απόπειρα βιασμού, πορνείας ή trafficking, σεξουαλικής παρενόχλησης, καθώς και γυναίκες - θύματα πολλαπλών διακρίσεων (μετανάστριες, πρόσφυγες, ΑμεΑ, άνεργες, μονογονείς). Οι ψυχολόγοι και οι κοινωνικοί λειτουργοί των Συμβουλευτικών Κέντρων παρέχουν προς τις γυναίκες δωρεάν υπηρεσίες κοινωνικής, ψυχολογικής, εργασιακής και νομικής στήριξης, ενώ παραπέμπουν -όποτε αυτό απαιτείται- τα θύματα στις αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές, σε νοσοκομεία, σε φορείς αρμόδιους για προνοιακά ή άλλα επιδόματα και σε ξενώνες φιλοξενίας.

Στους 19 Ξενώνες Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών που περιλαμβάνονται στο Δίκτυο Δομών μας και υπάρχουν σε όλη τη χώρα, φιλοξενούνται γυναίκες - θύματα βίας μαζί με τα παιδιά τους. Βοηθάμε τις γυναίκες να απομακρυνθούν από την εστία της βίας και να φιλοξενηθούν σε έναν χώρο ασφαλές. Στηρίζουμε τα θύματα να ανακτήσουν τις δυνάμεις τους και την αυτοπεποίθησή τους, να ξεχάσουν τις τραυματικές τους εμπειρίες και να συνεχίσουν τη ζωή τους σε νέες βάσεις.

Το Δίκτυο Δομών μας περιλαμβάνει ακόμη –εκτός από τα Συμβουλευτικά Κέντρα και τους Ξενώνες Φιλοξενίας- και την Τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900. Η Γραμμή είναι εθνικής εμβέλειας, λειτουργεί σε 24ωρη βάση, 7 ημέρες την εβδομάδα και δίνει τη δυνατότητα σε γυναίκες θύματα βίας αλλά και σε τρίτα πρόσωπα να επικοινωνήσουν άμεσα με έναν φορέα αντιμετώπισης της έμφυλης βίας. Το επιστημονικό προσωπικό της Γραμμής παρέχει άμεση συμβουλευτική στήριξη στα θύματα και ενημερώνει όσες/όσους ενδιαφέρονται να μάθουν τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να βοηθήσουν ένα θύμα να απεμπλακεί από τον κύκλο της βίας.

Περισσότερες πληροφορίες για τις δράσεις που λαμβάνουμε σχετικά με την πρόληψη και αντιμετώπιση των φαινομένων βίας, καθώς και για το Δίκτυο Δομών μας μπορούν να λάβουν όσοι επισκέπτονται τις ιστοσελίδες https://isotita.gr/, https://womensos.gr/, ενώ στην ιστοσελίδα https://metoogreece.gr/ είναι συγκεντρωμένες όλες οι απαραίτητες πληροφορίες για τη στήριξη των θυμάτων κακοποίησης, όπως τα πενταψήφια νούμερα που μπορούμε να καλούμε για καταγγελίες και χρήσιμοι σύνδεσμοι σε σχετικές ιστοσελίδες.


Η Μαρία Συρεγγέλα είναι Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr