Εμείς τους ψηφίζουμε, ας μην διαμαρτυρόμαστε…

Για μια ακόμα φορά βουλευτές και ευρωβουλευτές έρχονται στο προσκήνιο τον τελευταίο καιρό, μάλλον όμως για λάθος λόγους…

Οι ενέργειές τους προκαλούν τη, δικαιολογημένη, αγανάκτηση της κοινής γνώμης η οποία ξεσπαθώνει, ως συνήθως, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στα σχόλια των ειδησεογραφικών σάιτ κατακεραυνώνοντάς τους. Όμως, ας μην ξεχνάμε ότι εκτός από όσες και όσους συμπεριλαμβάνονται στα ψηφοδέλτια Επικρατείας των κομμάτων αποτελούν προσωπικές επιλογές των ψηφοφόρων, δηλαδή όλων όσων έχουμε το δικαίωμα του «εκλέγειν».

Για να μην πάμε πολύ μακριά, ας ξεκινήσουμε από τον Λευτέρη Αυγενάκη (παρεμπιπτόντως στον «ιστοχώρο» του αναφέρεται ως «Βουλευτής Ν.Δ. Ηρακλείου»…), ο οποίος μετά την απαράδεκτη συμπεριφορά του σε υπάλληλο του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» διαγράφηκε, με απόφαση του Πρωθυπουργού από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ. Προφανώς, ο ίδιος και οι συνεργάτες του αμέλησαν να αφαιρέσουν το «ΝΔ» από τον «ιστοχώρο» του. Η υπόθεση Αυγενάκη, ο οποίος βέβαια δεν παρέδωσε την έδρα του, αν κάποιος δεν επαληθεύσει τις ημερομηνίες θα νομίζει ότι διαδραματίστηκε πριν από χρόνια, καθώς έχει επικαλυφθεί από αμέτρητες άλλες ειδήσεις.

Ο Παύλος Πολάκης, ο οποίος απασχολεί σχεδόν καθημερινά τα Μ.Μ.Ε. για διάφορους λόγους, παρά τη διαγραφή του από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ στα τέλη του περασμένου Ιουλίου, προκάλεσε φουρτούνες στο κόμμα της Κουμουνδούρου με την αναφορά του σε επιχορηγήσεις στο Ινστιτούτο της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Αθηνάς Λινού. Παρά την αρχικά διστακτική του στάση, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης δήλωσε ότι θα ξεκινήσει έρευνα στο Ινστιτούτο της κυρίας Λινού. Ας μην ξεχνάμε όμως ότι και ο ίδιος ο κύριος Κασσελάκης είναι εκτεθειμένος για την πισίνα στη βίλα του στις Σπέτσες, που αποκάλυψε το «Πρώτο Θέμα», την οποία αρχικά «βάφτισε» πηγάδι και στη συνέχεια ως «σηπτική δεξαμενή» με άδεια της δεκαετίας του 1970….

Ένα άλλο πρόσωπο που κυριαρχεί στην επικαιρότητα τις τελευταίες ημέρες είναι ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην διεθνής μπασκετμπολίστας Νίκος Παππάς, ο οποίος χρησιμοποίησε χυδαίο και απαράδεκτο λεξιλόγιο, καθώς και απειλές εναντίον πολιτών – «συνομιλητών» του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για τα οποία μάλιστα υπάρχουν και ηχητικά ντοκουμέντα. Ο κύριος Παππάς ίσως έχει ξεχάσει ότι είναι πλέον ευρωβουλευτής και όχι μπασκετμπολίστας. Μέσα στους αγωνιστικούς χώρους βέβαια, η φρασεολογία που χρησιμοποίησε ο κύριος Παππάς είναι κολεγιακού επιπέδου, καθώς τα φραστικά επεισόδια μεταξύ αθλητών συνοδεύονται πολύ συχνά, από απίστευτες βωμολοχίες και χαρακτηρισμούς… Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η χρήση της λέξης «μπάτσοι» από τον Νίκο Παππά στον «διάλογό» του με αστυνομικούς. Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αντί να απαντήσει επί της ουσίας στις κατηγορίες για το απαράδεκτο, για τη θέση του, λεξιλόγιο που χρησιμοποίησε κάνει λόγο για «μονταζιέρα» και για «παράνομες» δημοσιοποιήσεις προσωπικών συνομιλιών». Ποιος μοντάρισε τι; Και είναι ιδιωτική μια «συνομιλία» σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης; Έχει συνειδητοποιήσει ο κύριος Παππάς ότι εκλέχθηκε από τον ελληνικό λαό για να υπερασπίζει τα συμφέροντα του στην Ευρωβουλή και όχι για να καβγαδίζει όπως κάνουν και τα μικρά παιδιά πλέον στο ίντερνετ;

Αν δεν μπορεί να συνηθίσει τη θέση του αυτή, μπορεί κάλλιστα να παραιτηθεί, να επιστρέψει στους αγωνιστικούς χώρους, 34 ετών είναι άλλωστε ακόμα, και να απειλεί, να βρίζει και να εμπλέκεται σε επεισόδια με αντίπαλους παίκτες, φιλάθλους και αστυνομικούς ή όπως αλλιώς θέλει να τους αποκαλεί…

Βέβαια δεν έχασε την ευκαιρία ο βουλευτής της ΝΔ Θάνος Πλεύρης, ο οποίος ζήτησε να γίνει αυτόφωρο ποινικό αδίκημα η χρήση της λέξης «μπάτσος» (!) προκαλώντας, όπως ήταν αναμενόμενο, ειρωνικά σχόλια και το σχετικό «πάρτι», στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι γνωστοί ανώνυμοι κήνσορες των οποίων αγρυπνούν και καιροφυλακτούν… Ο κύριος Πλεύρης, δικηγόρος ο ίδιος, μάλλον ατύχησε με τη συγκεκριμένη πρότασή του. Αν αρχίσουμε την ποινικοποίηση μειωτικών χαρακτηρισμών και λέξεων της αργκό, θα καταλήξουμε να μην ξέρουμε τι να πούμε και σε ποιον. Σαφώς και είναι απαράδεκτη και μειωτική η λέξη «μπάτσος», (την οποία προσωπικά δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ, ούτε σε φιλικές συζητήσεις) , αλλά όχι και να οδηγούνται στο αυτόφωρο όσοι και όσες την εκστομίζουν… Και για τους δήθεν έξυπνους των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, η λέξη μπάτσος, με την έννοια σκαμπίλι, είναι μεσαιωνική, μπάτσος και προέρχεται από τη βλάχικη λέξη bata, ενώ η συνώνυμη λέξη για τον αστυνομικό προέρχεται από την τουρκική λέξη bac... Ανοίξτε και κανένα, ηλεκτρονικό έστω, λεξικό, πριν γράψετε οτιδήποτε…

Χθες μόλις αποκαλύφθηκε ότι ο βουλευτής της Ν.Δ. και μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος άνοιξε ένα «κέντρο μελέτης» στη Γλυφάδα. Δεν θα μπούμε στη διαδικασία να δούμε αν και τι κέντρο μελέτης είναι, αν πρόκειται για φροντιστήριο κ.λπ. Θα θέσουμε όμως ένα ερώτημα: για ποιο λόγο ένας βουλευτής και συνεργάτης, ως μετεωρολόγος, τηλεοπτικών σταθμών μπαίνει στη διαδικασία να ανοίξει ένα νόμιμο κέντρο μελέτης; Τόσο σοβαρό οικονομικό πρόβλημα έχει;

Ποιος όμως εξέλεξε όλους τους παραπάνω; Ο σοφός (;) ελληνικός λαός βέβαια… Ίσως ανάμεσα σε όσους ξιφουλκούν εναντίον τους σήμερα, βρίσκονται και κάποιοι ψηφοφόροι τους. Σαφώς οι βουλευτές και οι ευρωβουλευτές επιλέγονται από τους αρχηγούς των κομμάτων, σαφώς και κάποιοι πριμοδοτούνται από τους κομματικούς μηχανισμούς, όμως ο λαός είναι ο τελικός κριτής. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα, για τους νεότερους, είναι η ξαφνική μετακίνηση της Βάσως Παπανδρέου από το ψηφοδέλτιο της Α’ Αθηνών σε αυτό της Β’ Αθηνών λίγο πριν τις εκλογές του 1993, με τις οποίες το ΠΑΣΟΚ επανήλθε στην εξουσία. Η επιλογή του Ανδρέα Παπανδρέου τότε είχε προκαλέσει πολλές συζητήσεις και πολλοί θεώρησαν ότι προσπαθούσε να «τιμωρήσει» την, απλώς συνεπώνυμή του, Βάσω Παπανδρέου. Ο λαός όμως της Β’ Αθηνών εξέλεξε πρώτη την πολιτικό από την Αχαΐα, με 256.831 σταυρούς, επίδοση ρεκόρ για την άλλοτε ενιαία, αχανή Β’ Αθηνών…

Ωραίες οι ρετρό ιστορίες, ας επανέλθουμε όμως στην αδυσώπητη σημερινή πραγματικότητα. Το λεγόμενο πολιτικό προσωπικό σήμερα, ακολουθώντας την πορεία της ελληνικής κοινωνίας, δυστυχώς είναι κατώτερο των περιστάσεων. Αλλά και οι ψηφοφόροι φροντίζουν να στέλνουν στη Βουλή και την Ευρωβουλή παλαίμαχους αθλητές, ηθοποιούς, τηλεοπτικά πρόσωπα, μέχρι και σελέμπριτι(ς)… Διακεκριμένοι επιστήμονες, άφθαρτοι από την πολιτική νέοι, και άνθρωποι που έχουν τη διάθεση να προσφέρουν ανιδιοτελώς, είτε δεν τολμούν να μπουν στον πολιτικό στίβο, είτε καταβαραθρώνονται αν και όταν θέσουν υποψηφιότητα. Ας μην διαμαρτυρόμαστε λοιπόν (συμπεριλαμβάνω και τον εαυτό μου στους διαμαρτυρόμενους κι ας μην έχω ψηφίσει ποτέ κανέναν απ’ όσους ανέφερα) για το επίπεδο των πολιτικών. Ένας καθρέφτης, μια μικρογραφία, της ελληνικής κοινωνίας είναι η Βουλή και η Ευρωβουλή… Όταν η ψήφος δεν δίνεται με αυστηρά πολιτικά κριτήρια, αλλά με βάση τις αθλητικές ή υποκριτικές (για τις/τους) ηθοποιούς επιδόσεις ή την εξωτερική εμφάνιση κάποιας ή κάποιου, όταν χιλιάδες ψηφοφόροι μην γνωρίζοντας κανέναν υποψήφιο, «σταυρώνουν» αβασάνιστα όσους και όσες τα επώνυμα αρχίζουν από «άλφα»(βλ. τη συμπαθέστατη ευρωβουλευτή Γαλάτω Αλεξανδράκη), λογικό είναι να εισέρχονται στη Βουλή άτομα που αδυνατούν να προσφέρουν οτιδήποτε ουσιαστικό. Μοιραίο επακόλουθο είναι όσα τραγελαφικά παρατηρούμε κατά καιρούς να συμβαίνουν. Και δυστυχώς, δεν είναι μόνο όσα αναφέραμε παραπάνω… Δεν είναι λίγοι οι βουλευτές και ευρωβουλευτές που έχουν εμπλακεί σε διάφορα σκάνδαλα, ενώ η κόντρα Πολάκη-Λινού για παράδειγμα, δείχνει ότι μάλλον κάποιοι βουλευτές γνωρίζουν διάφορα για άλλους και περιμένουν την αφορμή για να τους «βγάλουν στη σέντρα». Ας μην διαμαρτυρόμαστε όμως… Εμείς τους στείλαμε στη Βουλή και την Ευρωβουλή και τώρα λαμβάνουμε τα επίχειρα (τις αρνητικές συνέπειες, για να μην ψάχνετε πάλι ορισμένοι) των επιλογών μας…
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr