Οι «πολέμαρχοι» του ΣΥΡΙΖΑ, οι «ειρηνιστές» και ο Τσίπρας

Πολάκης, Κουρουμπλής και Τριανταφυλλίδης είχαν την τιμητική τους στο τελευταίο επεισόδιο εσωκομματικού διχασμού στον ΣΥΡΙΖΑ. Ομως ο Αλέξης τηρεί σιγήν ιχθύος για όλους

Στην Κουμουνδούρου παράγουν περισσότερα (αρνητικά κατά βάση) γεγονότα απ’ όσα μπορούν να καταναλώσουν. Και μάλιστα σε εβδομαδιαία βάση. Το επταήμερο που προηγήθηκε είχαμε τον Κουρουμπλή, τον Πολάκη, ακόμη και τον Τριανταφυλλίδη να τροφοδοτούν τον εσωκομματικό διχασμό. Ο πρώτος επιτέθηκε στην αριστερή πτέρυγα του κόμματος λέγοντας ότι με τα λεγόμενα και τη συμπεριφορά τους σαμποτάρουν την προσπάθεια ανάκαμψης του ΣΥΡΙΖΑ. Εμμέσως μάλιστα υποστήριξε ότι αυτό γίνεται προκειμένου να υπονομευτεί ο Τσίπρας, να ηττηθεί στις εκλογές και να τεθεί ζήτημα αντικατάστασής του. Η απάντηση του Πάνου Σκουρλέτη ήταν άμεση: «Με αυτά που λες, εσύ είσαι αυτός υπονομεύει το κόμμα, αφού προσπαθείς να διχάσεις τα στελέχη του».

Για τον Πολάκη και τα νέα του παραπτώματα δεν χρειάζεται να πούμε πολλά. Πλέον είναι αυτό που λέμε «συνήθης ύποπτος». Για να επιτεθεί στην κυβέρνηση έφτασε στο σημείο να εμφανίσει τον εαυτό του και τον ΣΥΡΙΖΑ ως συνέχεια του Κολοκοτρώνη, ενώ τον Μητσοτάκη και τη Ν.Δ. τούς κατέταξε στους μαυραγορίτες και τους δωσίλογους. Κι όταν ο Φίλης, ο Μπίστης, ο Κούλογλου είπαν, δημοσίως, ότι αυτά είναι ανοησίες, ο βουλευτής Χανίων τούς απάντησε με σκαιό τρόπο, λέγοντάς τους ότι οι «ευαισθησίες» τους αφορούν ελάχιστους («ελάχιστα οικοδομικά τετράγωνα» ήταν η ακριβής απαξιωτική του φράση) και τους προέτρεψε να ασχοληθούν με τον Μητσοτάκη και όχι με τον ίδιο. Αυτά τα δύο περιστατικά είναι γνωστά, δεν είναι όμως γνωστό αυτό που είπε στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ο βουλευτής Θεσσαλονίκης Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης. Για να εκθειάσει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και να ψέξει την αριστερή μειοψηφία και όσους ζητούν συλλογικές αποφάσεις και όχι αρχηγικό κόμμα, είπε: «Από το 32% που πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, το 30% ανήκει στον Τσίπρα και το 2% στο κόμμα». Δεν του απάντησε κανείς, αλλά ήταν πολλοί οι συνάδελφοί του που χαμογέλασαν, ακόμη και από την προεδρική πλειοψηφία.

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν είπε τίποτα. Ούτε για τον Τριανταφυλλίδη ούτε για τον Κουρουμπλή. Ούτε καν για τον Χρήστο Σπίρτζη ο οποίος, στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας επιτέθηκε στον Νίκο Φίλη επειδή ο δεύτερος διαφοροποιήθηκε από την κομματική γραμμή και δεν ψήφισε το νομοσχέδιο για το Ελληνικό. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ούτε καν δευτερολογία δεν έκανε. Για τα λεγόμενα του Πολάκη στη Βουλή, και όχι στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, επίσης δεν είπε τίποτα, παρότι η κυβέρνηση τού ζήτησε να αποδοκιμάσει τον... πολακισμό. Και δεν επρόκειτο να πει, αφού η επιλογή να υπερασπιστεί ο Πολάκης τον Νίκο Παππά στη συζήτηση για την Προανακριτική Επιτροπή είχε ακριβώς αυτό τον στόχο: να βάλει φωτιά στα τέλια. Να δείξει ότι θα πολεμήσει την κυβέρνηση με κάθε τρόπο. Η επιλογή Πολάκη από τον Τσίπρα στέλνει, μας λένε, σήμα και στην κυβέρνηση και στο εσωτερικό του κόμματος ότι «η απάντηση σε μια πολιτική δίωξη», όπως θεωρούν στον ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι η Προανακριτική για τον Παππά, «δεν είναι ο καθωσπρεπισμός, αλλά η ολομέτωπη επίθεση». Οπως μας είπαν χαρακτηριστικά, «αφού ο Μητσοτάκης θέλει πόλεμο θα τον έχει. Φωτιά στη φωτιά, τσεκούρι στο τσεκούρι. Αυτή θα είναι η απάντησή μας».

Tι φοβούνται
Κάποιοι υποστηρίζουν ότι ο Τσίπρας χρειάζεται τα «σκυλιά του πολέμου» επειδή δεν ξέρει τι άλλο ετοιμάζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη σε βάρος στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, ενδεχομένως και του ιδίου. Συνεργάτες του τέως πρωθυπουργού υποστηρίζουν ότι «επειδή ζορίζεται με την πανδημία η κυβέρνηση, θα δούμε μετά τον Παππά να ξανασερβίρονται υποθέσεις όπως της Marfin, της κατασκοπικής οπερέτας του Δοξιάδη για τον Καλπαδάκη και αργότερα της πυρκαγιάς στο Μάτι με την εκατόμβη των νεκρών. Και Κύριος οίδε τι άλλα αν οι ποιοτικοί δείκτες των δημοσκοπήσεων επιδεινωθούν έτι περαιτέρω για την κυβέρνηση». Προσθέτουν, μάλιστα, ότι «εκτός από την άσχημη τροπή που λαμβάνει η πανδημία με τα χιλιάδες κρούσματα, τις εισαγωγές στις ΜΕΘ, τις διασωληνώσεις και τους θανάτους, η κυβέρνηση ζορίζεται και για έναν ακόμη λόγο.

Παρά τα όσα λένε ο πρωθυπουργός και οι οικονομικοί υπουργοί, τα χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ενωση θα καθυστερήσουν να έρθουν και πάντως για το 2021 (σ.σ.: από τα 32 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης) θα είναι ελάχιστα». Αυτός, προσθέτουν, είναι και «ο πραγματικός λόγος που η κυβέρνηση επισπεύδει το άνοιγμα του λιανεμπορίου και χαλαρώνει την καραντίνα». Μάλιστα σε συνομιλητές του ο Αλέξης Τσίπρας είναι κατηγορηματικός: «Μέχρι πρότινος ο Μητσοτάκης μάς έλεγε ότι προτεραιότητα είναι η ζωή των ανθρώπων. Τώρα η προτεραιότητά του είναι πώς θα καταπολεμήσει την κούραση και τη δυσαρέσκεια του κόσμου και πώς θα σώσει αν και ό,τι μπορεί από την οικονομία και την καταστροφή που υφίστανται νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Γι’ αυτό και πλέον δεν είναι η επιτροπή των λοιμωξιολόγων που εισηγείται στην κυβέρνηση τα μέτρα κι αυτή τα λαμβάνει, αλλά το αντίστροφο. Οπως έδειξε και το άνοιγμα του λιανεμπορίου, η κυβέρνηση ήταν αυτή που αποφάσισε και η επιτροπή απλώς συμφώνησε».

Αντιπολίτευση
Σε κάθε περίπτωση, ο Αλέξης Τσίπρας και οι συνεργάτες του θέλουν να επικεντρώσουν την αντιπολιτευτική τους κριτική στα λάθη, στις αστοχίες, στις ολιγωρίες της κυβέρνησης και στη διαχείριση του δεύτερου κύματος της επιδημίας. «Ακόμη και σε σκοτεινές υποθέσεις με αναθέσεις και προμήθειες υλικού», μας λέει στενός συνεργάτης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι τυχαίο ότι στην Κουμουνδούρου συγκροτούν φακέλους για αμφιλεγόμενες υποθέσεις, όπως έκανε επί ΠΑΣΟΚ η περίφημη επιτροπή διερεύνησης και τεκμηρίωσης σκανδάλων υπό τον Μιχάλη Καρχιμάκη. Βεβαίως, «ο Αλέξης μπορεί να θέλει, αλλά οι... διαόλοι δεν τον αφήνουν», υποστηρίζει διακεκριμένο στέλεχος της προεδρικής ομάδας. Και «διαόλοι» στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι οι προαναφερόμενοι: ο Πολάκης, ο Φίλης, ο Σκουρλέτης, ο Κουρουμπλής, ο Σπίρτζης, που με δηλώσεις τους ανάβουν εσωκομματικές φωτιές, αλλά και όσοι άλλοι του εισηγούνται ή και τον πιέζουν να απαλλαγεί από τα «βαρίδια», να στρίψει το τιμόνι στο Κέντρο και να φορέσει όχι το ζιβάγκο, αλλά το κοστούμι του Ανδρέα Παπανδρέου.

Ωστόσο, η ζημιά που προκαλούν στον ΣΥΡΙΖΑ οι «κομματικοί» και οι «αριστεροί» είναι μικρότερη από αυτή που θα υφίστατο ο ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση διάσπασης.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr