Οι αμερικανικές εκλογές και η «τύχη» της Ελλάδας
23.09.2012
12:04
Ένα ρεπορτάζ που άναψε φωτιές την Παρασκευή, αυτό του πρακτορείου Reuters που ισχυριζόταν πως σκοπίμως η έκθεση της Τρόικας θα δημοσιοποιηθεί μετά τη διενέργεια των αμερικανικών προεδρικών εκλογών της 6ης Νοεμβρίου, «απείλησε» την ισορροπία στην Ευρωζώνη.
Ένα ρεπορτάζ που άναψε φωτιές την Παρασκευή, αυτό του πρακτορείου Reuters που ισχυριζόταν πως σκοπίμως η έκθεση της Τρόικας θα δημοσιοποιηθεί μετά τη διενέργεια των αμερικανικών προεδρικών εκλογών της 6ης Νοεμβρίου, «απείλησε» την ισορροπία στην Ευρωζώνη.
Το ρεπορτάζ, για το οποίο να σημειωθεί πως οι συντάκτες του επέμειναν για την ορθότητά του ακόμα και μετά τις αλλεπάλληλες διαψεύσεις από Αθήνα, Τρόικα, Βρυξέλλες και Βερολίνο, επί της ουσίας τόνιζε πως η έκθεση της Τρόικας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και του προγράμματος σύγκλισης μόνο θετική δεν θα είναι, θα σκιαγραφεί μια αποτυχία του προγράμματος και θα προκαλέσει αναταραχή στις διεθνείς αγορές. Ακριβώς ό,τι ΔΕΝ χρειάζεται στην παρούσα φάση ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, αλλά ΚΑΙ οι Ευρωπαίοι ηγέτες, οι οποίοι – κατά το πρακτορείο – ΔΕΝ θέλουν στο Λευκό Οίκο τον υποψήφιο των Ρεπουμπλικάνων Μιτ Ρόμνεϊ…
Το ρεπορτάζ διαψεύσθηκε και από τους Ευρωπαίους και από το ΔΝΤ.
Η ουσία της είδησης όμως παραμένει. Προσέξτε: όλοι όσοι διέψευσαν το Reuters, περιορίστηκαν να τονίσουν πως δεν υπάρχει σχέδιο για να καθυστερήσει η έκθεση της τρόικας. ΔΕΝ μίλησαν όμως για το σημείο εκείνο του ρεπορτάζ που ισχυρίζεται πως οι διαπιστώσεις των ελεγκτών θα περιγράφουν μια αποτυχία του προγράμματος, μια καθαρή αστοχία της ακολουθούμενης πολιτικής και εν τέλει μια ζοφερή πραγματικότητα για την Ελλάδα.
Γιατί τι ακριβώς μας είπαν οι «ειδικοί» του πρακτορείου;
Πρώτον, ότι το πρόγραμμα «δεν βγαίνει».
Δεύτερον, ότι η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να πετύχει τους στόχους μείωσης του ελλείμματος στο 120% μέχρι το 2020.
Τρίτον, ότι με βάση αυτά τα στοιχεία οι δανειστές μας δεν μπορούν να μας εγκρίνουν την περιβόητη «σούπερ δόση» των 32 δισ. ευρώ.
Τέταρτον, ότι αν όλα αυτά επαληθευθούν, τότε είτε πρέπει να αποφασισθεί μια νέα «αναδιάρθρωση» του ελληνικού χρέους, είτε τελειώνει η … διαδρομή και ο επίλογος γράφεται για την Ελλάδα εκτός ευρώ…
Για όλα αυτά οι πολιτικοί και οικονομικοί της Ένωσης ΔΕΝ διέψευσαν κανέναν «ευφάνταστο» δημοσιογράφο του Reuters. ΔΕΝ χαρακτήρισαν ΑΝΟΗΣΙΕΣ τα γραφόμενα, παρά μόνον το σκέλος εκείνο του ρεπορτάζ που συνέδεε την «ελληνική υπόθεση» με τις αμερικανικές εκλογές.
Και δεν πρέπει να διαφύγει της προσοχής μας πως ο ίδιος ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, λίγες μόνον ώρες μετά την δημοσιοποίηση του επίμαχου τηλεγραφήματος του Reuters, δήλωνε στην Ένωση ανταποκριτών στη Γερμανία πως «η απόφαση για την Ελλάδα δεν θα ληφθεί μόνον με οικονομικά κριτήρια, αλλά ΚΑΙ με πολιτικά»…
Το ερώτημα που ανακύπτει λοιπόν είναι γιατί δεν διαψεύδουν οι πολιτικοί και οικονομικοί ταγοί της Ένωσης την ουσία του ρεπορτάζ. Γιατί επέλεξαν να μιλήσουν (Σόιμπλε) ΚΑι για πολιτικά κριτήρια στην διαδικασία εκταμίευσης της ελληνικής δόσης.
Εν τέλει γιατί αφήνουν να αιωρούνται αμφιβολίες και «σκιές» που μπορούν κάλλιστα να προκαλέσουν αναταραχές στις αγορές και να «ακυρώσουν» όλα όσα υποτίθεται πως παλεύουμε όλοι μας να πετύχουμε: κι εμείς με τις θυσίες μας και οι δανειστές μας που κόπτονται μάλιστα για τις «θυσίες» που επιβάλλουν στους δικούς τους φορολογούμενους για να εξασφαλίζουν τα χρήματα που δίνουν στους Έλληνες και οσονούπω σε Ισπανούς, Ιταλούς, Κύπριους, και έχει ο Θεός …
Τόσο δύσκολη είναι μια … ουσιαστική διάψευση; Για να τελειώνουν τα σενάρια και να μην σέρνεται μια «υποψία» στις αγορές;
Γιατί εάν υποθέσουμε πως στην ουσία του το ρεπορτάζ του Reuters έχει βάση, αν δηλαδή αποδειχθεί πως στην Ελλάδα η «συνταγή» δεν βγαίνει, τότε Κύριος Οίδε τι θα συμβεί με Ισπανία και Ιταλία που περιμένουν στον προθάλαμο!
Συνεπώς, εκείνο που πρέπει όλοι μας να διερωτηθούμε είναι όχι το πότε θα δοθεί στη δημοσιότητα η έκθεση της Τρόικας, αλλά το τι θα περιλαμβάνει. Και το κατά πόσον εάν τελικώς οι «ειδικοί» του Reuters έχουν δίκιο στα όσα γράφουν, καλό θα ήταν να μάθουμε ποιο μπορεί να είναι το “Plan B” για την Ελλάδα, την Ισπανία, την Ιταλία, την ίδια την Ευρωζώνη.
ΠΡΙΝ τις αμερικανικές εκλογές. Γιατί μετά ίσως και να είναι αργά …
Υ.Γ: Σωστότερα το ερώτημα είναι ΕΑΝ υπάρχει “Plan B” …
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr