Έρχεται κρίση στη Κεντροαριστερά την επόμενη ημέρα των Ευρωεκλογών

Με παγιωμένες τις μετρήσεις η πορεία προς τις Ευρωεκλογές αναμένεται να επισφραγίσει τους νέους συσχετισμούς που έχουν διαμορφωθεί στο πολιτικό σκηνικό, σε μια περίοδο, που ασφαλώς και δεν θυμίζει σε τίποτε την ταραγμένη φάση της προηγούμενης δεκαετίας, σίγουρα όμως δεν επιτρέπει εφησυχασμούς

Ο ευρύτερος χώρος της Κεντροαριστεράς θα παραμείνει το πεδίο που θα κρίνει τις ισορροπίες και θα δώσει τα μηνύματα στις πολιτικές ηγεσίες, οι οποίες θέλουν να ανανεώσουν την ατζέντα και να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των καιρών, όπου σίγουρα τα ζητούμενα των πολιτών είναι πολλά, αλλά τα πολιτικά πρόσημα δεν είναι κατ΄ ανάγκη ίδια με τις φόρμουλες του παρελθόντος.

Όλα δείχνουν ότι ο χώρος αυτός μετά τις εκλογές θα περάσει μια κρίση ταυτότητας, αν τελικά επιβεβαιωθούν προβλέψεις και εκτιμήσεις, που μέχρι τώρα έχουν δει το φως της δημοσιότητας.

Το ΠΑΣΟΚ αν τελικά βγει τρίτο και μάλιστα με μια ορατή διαφορά από τον Στέφανο Κασσελάκη θα πρέπει να αναζητήσει τις αιτίες, που έκαψαν τις υψηλές προσδοκίες, που χτίζονταν αμέσως μετά τις τελευταίες εθνικές εκλογές. Και ο Νίκος Ανδρουλάκης που πέτυχε να βγάλει από το παιχνίδι τον Αλέξη Τσίπρα, ένα χρόνο πριν, είναι πιθανό να πρέπει να αναθεωρήσει πολλές από τις επιλογές του, αν τελικά ο κατεξοχήν πολιτικός σχηματισμός της κεντροαριστεράς μείνει πίσω σε θέσεις και ποσοστά.

Από την πλευρά του ο Στέφανος Κασσελάκης θα δηλώσει ευχαριστημένος με ένα μεγάλο εύρος αποτελεσμάτων, καθώς αν κρατήσει τελικά την δεύτερη θέση θα μπορεί να ισχυριστεί, ότι ο συμψηφισμός των αποσχισθέντων στην Νέα Αριστερά, θα μπορούσε να ενδυναμώσει περισσότερο την πολιτική οντότητα του νέου ΣΥΡΙΖΑ. Όμως πόσο μακροπρόθεσμη προοπτική μπορεί να εξασφαλίσει για έναν τυπικό κεντροαριστερό ψηφοφόρο, ένας πολιτικός που λέει δημοσίως ότι θα μειώσει την φορολογία μέχρι και σε εισοδήματα 60.000 ευρώ, καλύπτοντας τις απώλειες από τα κέρδη των τραπεζών και των διυλιστηρίων;

Για τούτο, όσο και αν ο Κασσελάκης καταγράφει κέρδη από την συλλογή πολλών τάσεων, μέχρι και την λεγόμενη άκρα δεξιά, δεν θα είναι εύκολο να χτίσει στην συνέχεια πάνω στον κορμό της βάσης του κέντρου, που χαρακτηρίζεται από κοινωνικές προτεραιότητες, αντιδεξιά σύνδρομα, δημοκρατικό DNA, ταυτόχρονα όμως και μετρημένες πάντα επιλογές με κριτήριο τον ρεαλισμό, την ασφάλεια και την σταθερότητα.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος είναι ένας άγνωστος Χ που πηγαίνει καλύτερα από ο,τι περίμεναν οι δημοσκόποι και σίγουρα ανάλογα με το ποσοστό που θα πάρει θα έχει ρόλο στην επόμενη μέρα της Κεντροαριστεράς.

Η διαμόρφωση αυτού του σκηνικού όμως οφείλεται κυρίως στην πολιτική του Κυριάκου Μητσοτάκη, που κατέλαβε ουσιαστικά ένα μεγάλο μέρος του κεντρώου χώρου και παράλληλα είχε την τόλμη να ανοίξει το κυβερνητικό έργο σε τάσεις της εποχής, όπως το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια.

Κεντρογενής στην αντίληψη, με τα μάτια ανοιχτά στις σύγχρονες οικονομικές τάσεις, ο Κυριάκος λόγω και της κατάρτισης του απέφυγε τα λάθη που οι αντίπαλοί του περίμεναν να κάνει και σε κρίσιμα οικονομικά ζητήματα, όπως η ενεργειακή κρίση και ο κορωνοϊός δεν δίστασε τις ευρείες κρατικές παρεμβάσεις. Παράλληλα πέτυχε παρά την μεγάλη κρατική βοήθεια κατά την φάση της κρίσης προς την οικονομία, η δυναμική βελτίωσης των συσχετισμών χρέους προς ΑΕΠ να πάρει σάρκα και οστά και ακόμα και στην τελευταία του ομιλία για τις ενεργειακές επενδύσεις, μίλησε για πράσινη μετάβαση χωρίς όμως δογματισμούς.

Η φιλελεύθερη λαίλαπα που ευαγγελιζόταν η αντίπαλη προπαγάνδα δεν συνέβη ποτέ, αντίθετα το δημόσιο προστατεύθηκε στην φάση της κρίσης και σίγουρα η επόμενη μέρα χρειάζεται πολύ προσοχή, καθώς οι προκλήσεις και τα ρίσκα απαιτούν στέρεες επιλογές και αποφυγή λαθών, για να μην επανέλθουμε σε αγωνίες του παρελθόντος.

Η προσωπικότητα από τα δεξιά που θα μπορούσε να κάνει την διαφορά λείπει, αλλά ας μην γελιόμαστε πρωτοκλασάτα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας δύσκολα θα αφήσουν να τους φύγει το μεγάλο μέρος αυτής της « μπουκιάς» από το στόμα.

Έτσι ο χώρος της κεντροαριστεράς θα αναζητά την επόμενη ημέρα τον τρόπο, τον άνθρωπο και άλλα πολλά για να μπορέσει σε κάποια επόμενη μέτρηση να κάνει την διαφορά και να διεκδικήσει πειστικά την εξουσία.

Αφήσαμε τελευταία τη Νέα Αριστερά που έχει ίσως ορισμένα από τα καλύτερα στελέχη του χώρου, που έχουν βέβαια δρόμο να διανύσουν προς το κέντρο, αλλά σίγουρα δεν θα μπορούν να μείνουν έξω από το μελλοντικό παιχνίδι διαρκείας της επόμενης ημέρας.

Ο Παναγιώτης Μπουσμπουρέλης είναι δημοσιογράφος, διευθυντής και συνιδιοκτήτης του Worldenergynews.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr