Προς τι κόπτεται η Αριστερά για τις τράπεζες;

Η εκ  νέου δαιμονοποίηση των τραπεζών από την Αριστερά υπήρξε πρωτοφανής και αυτό γιατί, όσον αφορά την Πειραιώς και την Alpha Bank, το Δημόσιο δεν έχασε λεφτά κατά τη δεύτερη αύξηση κεφαλαίου, το αντίθετο μάλιστα, βρέθηκαν κεφάλαια από ιδιώτες, αντί να επιβαρύνεται περαιτέρω το δημόσιο χρέος.

Στην περίπτωση της Eurobank, ακόμα κι αν έμπαινε το ΤΧΣ, θα έχανε και αυτό λεφτά, γιατί η τιμή της αγοράς προσδιόρισε την  τιμή της μετοχής χαμηλότερα από εκεί που είχε πει το ΤΧΣ. Κατά συνέπεια, το ΤΧΣ και για την ακρίβεια τα ευρωπαϊκά κεφάλαια που μπήκαν μέσω του EFSF και όχι αυτά του ελληνικού Δημοσίου ακριβώς, θα κατέγραφαν απώλειες και θα επιβάρυναν περαιτέρω το χρέος, αφού θα έμπαιναν τελικά επιπλέον ποσά για να βοηθηθεί η Eurobank.

Αντίθετα με την τωρινή εξέλιξη, πρώτον κερδίζεται η εμπιστοσύνη των ιδιωτικών κεφαλαίων και των κεφαλαίων των αγορών που χρηματοδοτούν κάθε στοιχειωδώς υγιή οικονομία σε όλο τον κόσμο. Εφόσον το τραπεζικό σύστημα σταθεροποιηθεί και ενισχύσει περαιτέρω την  κεφαλαιακή του επάρκεια θα μπορέσει να δώσει δάνεια και να χρηματοδοτήσει την ελληνική οικονομία. Θα βελτιώσει έτσι τις προϋποθέσεις καλύτερης λειτουργία ς της αγοράς και εγκαιρότερης διαδικασίας αποπληρωμής του δημόσιου χρέους.  Δίνεται ακόμα η δυνατότητα να επιταχυνθεί  η διαδικασία αύξησης συμμετοχής των ιδιωτών στις τράπεζες και επιστροφής κεφαλαίων του ΤΧΣ, δηλαδή έναρξη διαδικασίας μείωσης του δημοσίου χρέους.

Παράλληλα, οι τράπεζες αποπληρώνοντας τις προνομιούχες  μετοχές – Πειραιώς και Alpha – επιστρέφουν στο Δημόσιο 1,65 δισ. ευρώ καλύπτοντας έτσι μέρος του χρηματοδοτικού κενού για τη διετία 2014-2015.

Όσον αφορά την αξιοπιστία των λεγόμενων κρατικών κεφαλαίων, για την οποία τόσο πολύ κόπτονται τα κόμματα της Αριστεράς, πρέπει να σημειωθούν τα εξής:

Η μέχρι τώρα διαχείρισή τους δεν έριξε ουσιώδη ρευστότητα στην αγορά. Οι άνθρωποι που διοικούν το ΤΧΣ, τόσο ο κ. Σκλαβούνης, όσο και η κα Σακελλαρίου έχουν τα εξής χαρακτηριστικά: ο μεν πρώτος προέρχεται από τη UBS κι έχει ασχοληθεί με επενδύσεις σε ελληνικές μετοχές, κατά συνέπεια ούτε τραπεζίτης με εμπειρία των ιδιομορφιών του ελληνικού συστήματος είναι, ούτε και κάποιος ο οποίος  μπορεί να λειτουργήσει πολύ διαφορετικά σε σχέση με όσα έχουμε δει μέχρι σήμερα. Η κα Σακελλαρίου είναι ένα πρόσωπο που διώκεται ποινικά – ίσως άδικα μεν, στερείται όμως στοιχειώδους εμπειρίας να κατευθύνει πιστωτική πολιτική στη σημερινή κρίση. Όσον αφορά τα αφεντικά στους οποίους υπόκειται το ΤΧΣ, δηλ. το γερμανικό σύστημα δεν χρειάζονται διαπιστεύσεις για τη ζημιά που έχουν κάνει στην πραγματική ελληνική οικονομία.

Ολα αυτά τα έχουν υπόψη τους οι κκ Τσίπας και Κουβέλης; Γιατί για μεν τον κ. Κουβέλη οι αλλοπρόσαλλες στρατηγικές και τα πίσω μπρος για την τιμή των όπλων δεν αντέχουν σε μακρά ανάλυση. Οσον αφορά όμως τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έχει διατυπώσει κατά καιρούς αξιοσημείωτες κριτικές για την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική, με τις χθεσινές του πρακτικές επέδειξε τυφλό κρατισμό και απώθησε την αγορά. Γιατί ουδείς διαφωνεί ότι θα πρέπει να υπάρξει κρατικός φορέας στις τράπεζες που θα συμβάλει στρατηγικά  στην αναδιάταξη της οικονομίας, όμως την ώρα που η Κούβα απελευθερώνει τις αγορές της μάλλον είναι αργά για να μιλάμε για ένα κρατικοποιημένο τραπεζικό σύστημα.

Ακόμα και στην περίπτωση της Εθνικής, σήμερα γίνεται προσπάθεια να πέσουν 3 δισ. στην αγορά ώστε να βοηθηθεί η πραγματική οικονομία. Σε αυτά τα χαρακτηριστικά θα πρέπει να κάνει κριτική ο ΣΥΡΖΑ από το να επιχειρεί συνεχείς προτάσεις μομφής, οι οποίες για άλλη μια φορά δεν οδήγησαν πουθενά
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr