Χρειάζεται… mentalité αλά Μπρούνο Λάζε!

Οι δύο τελευταίες εβδομάδες κύλησαν ιδανικά για τον Αρη. Στο πρωτάθλημα οι νίκες στα ντέρμπι με Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ τον έφεραν στην 4η θέση του βαθμολογικού πίνακα και στο Κύπελλο, μετά τη διαδικαστική επικράτηση επί του Εθνικού, εξασφάλισε την πρόκριση στους «16» της διοργάνωσης όπου θα αντιμετωπίσει -όπως και πέρσι- την ΑΕΚ.

Να ξεκινήσουμε με μια παρένθεση για το Κύπελλο.

Το κλαμπ πρέπει οπωσδήποτε να δραπετεύσει από τη μιζέρια στην οποία έχει παγιδευτεί τα –πολλά- τελευταία χρόνια θέτοντάς το ως πρωταρχικό στόχο.
Το Κύπελλο δεν μπορεί να αποτελεί στόχο για μια ποδοσφαιρική ομάδα καθώς είναι θεσμός με μεμονωμένα παιχνίδια.
Στόχος μπορεί να τεθεί μόνο στο πρωτάθλημα.

Εφόσον ο Άρης κέρδισε τα δύο πρώτα φαβορί -σύμφωνα με τους μπουκμέικερς- για την κατάκτηση της φετινής Super League τότε οφείλει να θέσει ως προοπτική την παραμονή του στην πρώτη τετράδα της βαθμολογίας.

Για να επιτευχθεί αυτό δεν αρκούν μόνο οι νίκες στα ντέρμπι (έχει μαζέψει 6 βαθμούς σε δύο ντέρμπι). Θα πρέπει να αρχίσει να… στοκάρει βαθμούς και στα παιχνίδια με αντιπάλους πέραν του «Big 5» (έχει πάρει μόλις 5 βαθμούς σε τέσσερα τέτοια ματς).
Ιδού λοιπόν η Λαμία που έρχεται στο «Κλεάνθης Βικελίδης» το Σάββατο.



Μια αναμέτρηση που ήταν ούτως ή άλλως δύσκολη κι έγινε ακόμη δυσκολότερη με την αλλαγή στην τεχνική ηγεσία των «κυανόλευκων» και την επιστροφή του Λεωνίδα Βόκολου μετά την απόλυση του Μαρίνου Σατσιά.

Η Λαμία ξεκίνησε τη σεζόν ιδανικά με διπλό στον Παναιτωλικό και ισοπαλία με την ΑΕΚ στην «Αγιά Σοφιά» αλλά η συνέχεια δεν ήταν εξίσου ικανοποιητική: για το πρωτάθλημα υπέστη ήττες από Ολυμπιακό, Ατρόμητο και Πανσερραϊκό κι έφερε ισοπαλία με την Καλλιθέα, ενώ στο Κύπελλο αποκλείστηκε από την Κηφισιά.
Ως είθισται στην Ελλάδα το μάρμαρο πλήρωσε ο προπονητής.
Θεωρώ δεδομένο πως ο Βόκολος, που πέρσι έκανε εξαιρετική δουλειά εκεί, θα την βελτιώσει άμεσα.

Ο Μάντζιος κόντρα σε ένα αντίπαλο που αναμένεται να αμυνθεί θα πρέπει να αλλάξει το πλάνο που του έδωσε νίκες στα δύο τελευταία ντέρμπι.
Τόσο με τον Ολυμπιακό όσο και με τον ΠΑΟΚ η ομάδα του είχε μικρότερη κατοχή μπάλας και λιγότερες οργανωμένες επιθέσεις αλλά ήταν πολύ αποτελεσματική.

Το Σάββατο ο Αρης θα πρέπει να παίξει περισσότερο με τη μπάλα και να φανεί πιο απειλητικός από όσο είχε φανεί στην εντός έδρας ισοπαλία με τον Αστέρα Τρίπολης AKTOR: τότε είχε κάνει 16 τελικές με 0,9 XGoals, ενώ ο αντίπαλος με 9 τελικές μέτρησε 1,4 XGoals.

Ο προπονητής του Αρη έχει φέτος τα υλικά για να παίξει κυριαρχικό ποδόσφαιρο αλλά και οι παίκτες του θα πρέπει να βρουν κίνητρα στα παιχνίδια που στο μυαλό τους φαίνονται να είναι υποδεέστερα των ντέρμπι.

Πως μπορεί να επιτευχθεί αυτό;
Ακολουθώντας τη ρήση του τεχνικού της Μπενφίκα, Μπρούνο Λάζε (φωτό) ο οποίος προχθές, λίγες ώρες πριν το θρίαμβο της ομάδας του επί της Ατλέτικο Μαδρίτης για το Champions League είπε: «τρία πράγματα είναι θεμελιώδη: να είμαστε ομάδα, να έχουμε την καλύτερη εκδοχή κάθε παίκτη μας στο γήπεδο και να έχουμε τεράστια φιλοδοξία να κερδίσουμε».


Εφόσον οι παίκτες του Αρη παίξουν με αυτή τη… mentalité, τόσο με τη Λαμία όσο και στα παιχνίδια που θα ακολουθήσουν με τις ομάδες εκτός «Big 5», τότε θεωρώ εφικτή την τετράδα.
Εάν τελικώς ο Αρης κερδίσει τη Λαμία θα είναι η 4η σερί του νίκη σε όλες τις διοργανώσεις. Από τη στιγμή που επέστρεψε στη Super League, τη σεζόν 2018-2019, μόνο μία φορά κατάφερε να κάνει ανάλογο σερί: ήταν το 2020, το διάστημα 4 Οκτωβρίου με 22 Νοεμβρίου, στην πρώτη θητεία του Μάντζιου, όταν είχε κερδίσει διαδοχικά τον Παναθηναϊκό, τον Απόλλων Σμύρνης, τον Αστέρα Τρίπολης και τον Παναιτωλικό. Και τα τέσσερα παιχνίδια ήταν για τη Super League και σε όλα είχε επικρατήσει με 1-0!

Ηταν η σεζόν που είχε κάνει πρωταθλητισμό τερματίζοντας στη 2η θέση στην κανονική διάρκεια και στην 3η μετά τα πλέι οφ. Τίποτα δεν είναι τυχαίο.
Και κάτι για τους προληπτικούς: πέρσι μετά το ντέρμπι στην Τούμπα στη regular season –είχε γίνει στις αρχές Μάρτη και ο Αρης είχε κερδίσει και τότε με 0-1- ακολούθησε ματς με τη Λαμία στο «Βικελίδης».

Όπως και φέτος. Το αποτέλεσμα ήταν ένας εύκολος άσος με σκορ 3-1…
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr