Αλλαγή κλίματος

Οι πληροφορίες για παλαιά στελέχη του ΠΑΣΟΚ που φέρονται να “παίζουν” για κυβερνητικούς θώκους στον επικείμενο ανασχηματισμό ή σε δεύτερο χρόνο για πολιτική και εκλογική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, σηματοδοτούν μία αλλαγή πολιτικού κλίματος.

Σύμφωνα με αυτές τις πληροφορίες η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου φέρεται να έχει πιθανότητες για χαρτοφυλάκιο στην επόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Παρομοίως και ο Νίκος Χριστοδουλάκης και η Λούκα Κατσέλη, όπως και άλλα πρόσωπα κυρίως από το εκσυγχρονιστικό ή το ύστερο υπό τον Γιώργο Παπανδρέου ΠΑΣΟΚ. Ακόμη και για τον ίδιο τον Γιώργο Παπανδρέου, κυκλοφόρησε ότι μπορεί να του προταθεί να αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών, στην θέση του Νίκου Κοτζιά που θεωρείται αποτυχημένος καθώς ήταν απών τόσο από την διαπραγμάτευση όσο και από προσφυγικό. Άλλωστε οι αριστεροί δεν κατάλαβαν ποτέ τί χρησιμεύει η εξωτερική πολιτική, αφού στο πλαίσιο της διεθνούς αλληλεγγύης όλοι οι λαοί είμαστε φίλοι -μέχρι να χάσουν κανένα νησί από τον Ερντογάν.

Αλλά και από την άλλη πλευρά πληροφορίες φέρουν τη ΝΔ να είναι σε συζητήσεις με την Άννα Διαμαντοπούλου. Η οποία, παρεμπιπτόντως, έδωσε παρόν στο συνέδριο της Δράσης, όπως και ο Σταύρος Θεοδωράκης -που σνόμπαρε την συνδιάσκεψη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης- και ο Χάρης Θεοχάρης και άλλοι γνωστοί για τις φιλελεύθερες μεταρρυθμιστικές τους απόψεις. Το αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες είναι δευτερεύον.


Η προσγείωση του ΣΥΡΙΖΑ στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα με την είσοδό του στο μνημονιακό κλαμπ , καθώς ευρώ και μνημόνιο πάνε μαζί, άνοιξε τον δρόμο για τις προσεγγίσεις αυτές. Αφού όλοι εφαρμόζουν μνημόνιο -ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΑΝΕΛ-,  η διάκριση μνημονιακοί αντιμνημονιακοί έχει ξεπεραστεί και η όποια διαχωριστική γραμμή του πολιτικού κόσμου θα πρέπει να αναζητηθεί αλλού. Κυρίως απενοχοποιεί την πρώτη κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, που έχοντας κληρονομήσει τις αμαρτίαις της κυβέρνησης Καραμανλή -15,4% έλλειμμα, 300 δις χρέος ήτοι 130% του ΑΕΠ- και υπό τον πανικό της χρεωκοπίας υπέγραψε το πρώτο μνημόνιο και έθεσε την χώρα υπό την επιτήρηση ΕΕ και ΔΝΤ. Μία τέτοια αποενοχοποίηση βέβαια αφήνει εκτεθειμένο τον Κώστα Καραμανλή, με τον οποίο έχει πάντα καλές σχέσεις ο Αλέξης Τσίπρας όπως άλλωστε και με τον Προκόπη Παυλόπουλο. Παρομοίως και τον Αντώνη Σαμαρά ο οποίος προστάτευσε πλήρως τον Κώστα Καραμανλή και υπονόμευσε από κοινού με τον Βενιζέλο τον Γιώργο Παπανδρέου, για να έλθουν στην εξουσία, την οποία παρέδωσαν μετά από δυόμισι χρόνια στον ΣΥΡΙΖΑ -έχοντας πετύχει σημαντική βελτίωση, αλλά αφήνοντας την χώρα στον αέρα με ανοικτή την πέμπτη αξιολόγηση και δίχως γραμμή χρηματοδότησης.


Η προσχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ στο μνημονιακό στρατόπεδο ανοίγει από την αρχή, και με άλλους όρους, όλη την συζήτηση, για το πως φθάσαμε στην κατάρρευση της χώρας το 2010. Έχει ενδιαφέρον αν θα φθάσει μέχρι τον πραγματικό υπαίτιο, τον Κώστα Σημίτη που έβαλε απροετοίμαστη την χώρα στην ΟΝΕ και, αν αληθεύει η εκδοχή του Κώστα Καραμανλή, του φόρτωσε τα χρέη που επί των δικών του ημερών στην συνέχεια απογείωσαν το έλλειμμα και το χρέος. Τα δύο κόμματα ΝΔ-ΠΑΣΟΚ που έχουν την ευθύνη, απέφυγαν την συζήτηση για να μην βγουν οι σκελετοί από τα ντουλάπια. Ο ΣΥΡΙΖΑ που κάνει ταχύρυθυμα μαθήματα διαχείρισης της εξουσίας μάλλον δεν θα πρωτοτυπήσει, θα ακολουθήσει την οδό των προκατόχων του. Για να επιβεβαιωθεί ότι “πρέπει να αλλάξουν όλα για να μείνουν όλα ίδια”. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr