Πέντε συμπεράσματα από τις ευρωεκλογές

Το χαστούκι που έφαγε η ΝΔ μέσω της αποχής και της αλλαγής ψήφου μεγάλου μέρους των ψηφοφόρων της ενδεχομένως θα αποδειχθεί σωτήριο για το κυβερνών κόμμα: αν η Νέα Δημοκρατία περνούσε τον πήχη του 33% και πετύχαινε το ποσοστό των προηγούμενων ευρωεκλογών, τότε στην επόμενη αναμέτρηση θα ήταν βέβαιη η κατάρρευσή της.

Η γενικευμένη δυσαρέσκεια που καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις – πολύ πιο αξιόπιστα από τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ του Κασσελάκη, όπως αποδείχθηκε – βρήκε αυτή τη φορά διέξοδο στην αποχή και στη στήριξη μικρότερων κομματικών σχηματισμών. Αν δεν αλλάξουν πολλά – πρόσωπα, αλλά και πολιτικές, στις οποίες εμμένουν αρκετοί υπουργοί ενώ είναι ολοφάνερα αναποτελεσματικές και άδικες, σε κάποιες περιπτώσεις – η ΝΔ θα εξακολουθήσει να έχει μεν προβάδισμα το επόμενο διάστημα, αλλά δεν μπορεί να φτάσει έτσι ως το 2027. Ο κ. Μητσοτάκης έδειξε με τις δηλώσεις του μετά το αποτέλεσμα ότι αντιλαμβάνεται τα μηνύματα της κάλπης – και απομένει να δούμε τις επόμενες κινήσεις του.

Ο Στέφανος Κασσελάκης προσπάθησε να φανεί χαρούμενος για το αποτέλεσμα του ΣΥΡΙΖΑ στη μίνι ομιλία του χθες το βράδυ, αλλά δεν τα κατάφερε, μιας και η γλώσσα του σώματος τον πρόδωσε, όσο και το ποσοστό που έλαβε το κόμμα του. Η αλήθεια είναι ότι αν το ΠΑΣΟΚ μπορούσε να έχει στο Λεκανοπέδιο της Αττικής το 90% του ποσοστού που πήρε στην υπόλοιπη Ελλάδα, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν μακράν τρίτο κόμμα και η βραδιά θα ήταν πολύ δύσκολη για τον κ. Κασσελάκη, που τον περιμένουν πολλοί «σύντροφοι» στη γωνία. Τώρα, τα πράγματα δυσκολεύουν για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είχε φτάσει να μιλά ακόμα και για πρωτιά: έχει πλέον δοκιμαστεί σε εκλογές και το νέο κοινό που έφερε στον ΣΥΡΙΖΑ αποδείχθηκε ότι δεν είναι ανεξάντλητο και η προσωπική θεματολογία με την οποία πραταγωνιστούσε στα πρωινάδικα έχει καταφανώς εξαντληθεί.

Το ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη προφανώς και δεν ανήκει στους νικητές των εκλογών – αν θεωρήσουμε ότι υπάρχουν τέτοιοι. Κέρδισε μία μονάδα, αλλά παρέμεινε στην τρίτη θέση και με αυτόν τον ρυθμό θα χρειαστεί άλλες 12 αναμετρήσεις για να φτάσει στο 25% του 1977. Η αλήθεια είναι ότι το ΠΑΣΟΚ δεν ηττήθηκε στην κάλπη του Ιουνίου, αλλά στην πολιτική αναμέτρηση του χειμώνα: Όταν ο Νίκος Ανδρουλάκης έδειξε ότι δεν μπορεί να ελέγξει την κοινοβουλευτική του ομάδα, όπως συνέβη με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, όπως και ότι αλλάζει εν κινήσει τη γραμμή, όπως έγινε με το νόμο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια. Και βέβαια, η ταυτότητα του περιφερειακού κόμματος που χάνεται στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη δεν είναι κάτι που μπορεί εύκολα να ξεπεραστεί.

Όπως δεν μπορεί να ξεπεραστεί η παράδοση των exit polls να μην μπορούν να μετρήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ: Και αυτή τη φορά, όπως στις εκλογές του περασμένου Μαΐου, το κάτω όριο του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ψηλότερα από το πραγματικό ποσοστό του, όπως και η διαφορά του με το ΠΑΣΟΚ. Αυτή τη φορά δε, δεν στέκει ως επιχείρημα εκείνο το περυσινό, ότι «το βλέπαμε αλλά δεν το λέγαμε».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr