Τα αυτοκίνητα της Ελλάδας φέρνουν πρόστιμα

Με βαριά πρόστιμα απειλείται η χώρα μας λόγω των οχημάτων της. Πρόστιμα που μπορεί να εκτροχιάσουν τους προϋπολογισμούς των επόμενων χρόνων…

Για δεκαετίες ακούμε ότι η Ελλάδα διαθέτει έναν από τους πιο γερασμένους στόλους αυτοκινήτων στην Ευρώπη. Φυσικά δεν έχει γίνει τίποτα δραστικό, παρά μόνο το πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά», το οποίο όμως αφορά μόνο τα ηλεκτρικά οχήματα, η μέση αξία των οποίων είναι άνω των 40.000 ευρώ.

Με λίγα λόγια, αυτή τη στιγμή τουλάχιστον, το πρόγραμμα αυτό αφορά λίγους.

Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία, ο μέσος όρος ηλικίας των αυτοκινήτων που κυκλοφορούν στους ευρωπαϊκούς δρόμους μεγαλώνει. Στην Ελλάδα, δε, έχει ξεφύγει. Οπως ανακοινώθηκε, στην Ευρωπαϊκή Ενωση υπάρχουν περίπου 290 εκατομμύρια οχήματα όλων των τύπων, η μέση ηλικία των οποίων έχει αυξηθεί στα 12,3 έτη κατά μέσο όρο.

Μάλιστα, επισημαίνεται από την Ε.Ε. ότι στην Ελλάδα ο μέσος όρος ηλικίας ξεπερνάει τα 17 χρόνια.

Η χώρα μας, λοιπόν, διαθέτει πλέον τον γηραιότερο (οπότε και πιο ρυπογόνο και λιγότερο ασφαλή) στόλο αυτοκινήτων στην Ε.Ε., με τον μέσο όρο ηλικίας να έχει ανέβει στα 17,3 χρόνια. Ξεπεράσαμε μέσα σε λίγα χρόνια και την Εσθονία (16,6 χρόνια) και τη Λετονία (15,2) και τη Λιθουανία (14,7).

Τα φορτηγά, που είναι συνήθως ο γηραιότερος τύπος οχημάτων στην Ε.Ε., με τον μέσο όρο ηλικίας τους να είναι 13,9 έτη στα κράτη-μέλη της Ε.Ε., στην Ελλάδα ξεπερνάει τα 21 χρόνια.

Ολα τα παραπάνω αυξάνουν κατά πολύ το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της χώρας μας στην Ενωση, κάτι που σίγουρα θα αποφέρει πρόστιμα, τα οποία θα είναι και ιδιαίτερα βαριά. Μιλάμε δηλαδή για μια δραματική κατάσταση για την οποία σύντομα η χώρα μας θα απολογηθεί, ενώ τα προβλεπόμενα πρόστιμα μπορούν να τινάξουν σχεδιασμούς και προϋπολογισμούς δεκαετιών.

Πρέπει, λοιπόν, άμεσα η κυβέρνηση να πάρει δραστικά μέτρα για να αλλάξει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα αυτή η κατάσταση.

Και σήμερα η Ελλάδα μπορεί να το κάνει αυτό.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr