Το χρέος των κομματικών στρατών έφερε την καταστροφική κρίση!

Στις 23 Απριλίου 2010 ο Γιώργος Παπανδρέου ανήγγειλε από το Καστελλόριζο ότι η Ελλάδα είχε χρεοκοπήσει.

Στις 2 Μαΐου ανήγγειλε ότι είχε υπογράψει Μνημόνιο με το ΔΝΤ, την Commission και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για ένα δάνειο 110 δισ. ευρώ και μέτρα για την επαναφορά της ελληνικής οικονομίας στον ενάρετο κύκλο και για τον ισοσκελισμό του προϋπολογισμού που το 2009 είχε κλείσει μ' ένα έλλειμμα 36,5 δισ. ευρώ. Το δημόσιο χρέος είχε ανοίξει τον δρόμο της κρίσης. Αυτή ήταν η πρώτη και η μοναδική σπουδαία πράξη του Γ. Α. Παπανδρέου, που έσωσε την Ελλάδα από την άτακτη χρεοκοπία, την καταστροφή και το χάος. Στις 5 Μαΐου 2010 κηρύχθηκε από ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ πανελλαδική απεργία και διαδήλωση. Άρχισαν οι συγκρούσεις με την Αστυνομία. Στην οδό Σταδίου τρία άτομα με κουκούλες έριξαν βόμβες μολότοφ στο υποκατάστημα της Marfin Bank, σπάζοντας την τζαμαρία. Από τους οκτώ (8) υπαλλήλους σώθηκαν οι πέντε (5) από τους καπνούς και τις φλόγες, ενώ οι άλλοι τρείς (3) μεταξύ των οποίων και μια έγκυος βρήκαν τραγικό θάνατο. Ακόμη δεν βρέθηκαν οι υπεύθυνοι αυτού του μαζικού εγκλήματος. 

Το βαθύ ΠΑΣΟΚ και ο κρατικός συντεχνιακός συνδικαλισμός που είχαν ματαιώσει το σχέδιο Γιαννίτση για τη σωτηρία του Ασφαλιστικού Συστήματος εμπόδισαν την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων για απελευθέρωση των επαγγελμάτων από τα δεσμά των συντεχνιών και περιορισμό της σπατάλης και της διαφθοράς στο Δημόσιο.

Το φθινόπωρο του 2011 στην πλατεία Συντάγματος κυριάρχησε το σύνθημα "Να καεί, να καεί, το μπουρδέλο η Βουλή". Αναρχικοί, αντεξουσιαστές, συνδικαλιστές, ακροδεξιοί και φασίστες βρέθηκαν στο ίδιο στρατόπεδο να καταπολεμούν και να προσπαθούν να καταστρέψουν την αντιπροσωπευτική κοινοβουλευτική δημοκρατία. Την ίδια εποχή ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σύμφωνα με δηλώσεις του αργότερα, κάνει πρόταση στον ομόλογό του Ευάγγελο Βενιζέλο να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ, παραχωρώντας της ένα πακέτο 40+10 δισ. ευρώ, αλλά ο Βενιζέλος το αρνείται.

Η κυβέρνηση του Γιωργάκη Παπανδρέου έπεσε αφού προσπάθησε να ξεφύγει από το πρόβλημα με δημοψήφισμα. Στις 11 Νοεμβρίου ορκίζεται η κυβέρνηση Λουκά Παπαδήμου. Στις 13 Φεβρουαρίου 2012 ψηφίζονται από τη Βουλή τα μέτρα του Β' Μνημονίου από 199 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Όλη τη νύχτα της 12ης προς 13η Φεβρουαρίου μαίνονται οι διαδηλώσεις και οι συγκρούσεις με την Αστυνομία στην Αθήνα και πάνω από δέκα (10) κτίρια παραδίδονται στις φλόγες.

Την κυβέρνηση Λ. Παπαδήμου την έριξε ο Αντώνης Σαμαράς, πρόεδρος της Ν.Δ., επειδή βιαζόταν ν' αναλάβει πρωθυπουργός. Αντί ν' αφήσει τον Λ. Παπαδήμο να εφαρμόσει και τα 72 μέτρα του Β' Μνημονίου, τον έριξε όταν είχε εφαρμόσει μόνο τα 12 μέτρα κι ανέλαβε να εφαρμόσει τα υπόλοιπα 60 μέτρα οι ίδιος. Το έκανε και μάλιστα σε μικρό διάστημα, αλλά οι συνέπειες υπέσκαψαν την πολιτική και την πλειοψηφία του στη Βουλή.
Ο Αντ. Σαμαράς δεν είχε καλό ιστορικό όταν ανέλαβε την κυβέρνηση με τη στήριξη της Ν.Δ., του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς (ΔΗΜΑΡ), μετά από δύο αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2012. Το " Μακεδονικό" και η πτώση της κυβέρνησης Κων. Μητσοτάκη, όπως και το Ζάππειο 1 και 2 δεν ήταν καλοί οιωνοί για την πορεία του. Παρόλα αυτά μέσα σε δυόμισι  χρόνια (2012-2014) κατάφερε να βγάλει τη χώρα από την ύφεση του -8% που παρέλαβε και έλλειμμα 10% και να φτάσει στις 31.12.2014 σε ανάπτυξη 0,8% (τη μεγαλύτερη  σ' όλη την Ευρωζώνη) του ΑΕΠ και πλεόνασμα 0,9% του ΑΕΠ.

Ο Αλέξης Τσίπρας που ακολούθησε στην κυβέρνηση μ'  ένα αντισυνταγματικό χειρισμό της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας, ανέτρεψε την κατάσταση. Συνεργάστηκε με τον ηγέτη του ακροδεξιού ΑΝΕΛ Πάνο Καμένο που είχε αποδεχτεί τη θεωρία του ψεκασμού των Ελλήνων! Τα συνθήματα με τα οποία διεκδίκησε την κυβέρνηση ήταν: 
Θα σκίσουμε τα Μνημόνια
Οι Αγορές θα χορεύουν πεντοζάλι
Οι μισοί και παραπάνω Έλληνες είναι Γερμανοτσολιάδες (οπαδοί της Άνγκελα Μέρκελ και του Β. Σόιμπλε) κλπ.

Με υπουργό Οικονομικών τον εξωγήινο Γιάνη Βαρουφάκη και μια φρουρά υπουργών σκληρών σταλινικών κρατιστών και οπαδών της δραχμής, οδήγησαν τη χώρα κατευθείαν στο χάος και την καταστροφή όπου στο τέλος σωστά εκτίμησαν ότι υπήρχε για τους πρωτεργάτες το… Γουδή. Έκανε δημοψήφισμα όπου το ΟΧΙ που διαφήμιζε ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας πήρε 62% αλλά το μετέτρεψε σε ΝΑΙ 100%, έκαναν capital controls κι έκλεισαν τις Τράπεζες και χρέωσαν τη χώρα μ' ένα βάρος 100 δισ. ευρώ. (Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέκλινγκ πρόσφατα ανέβασε τη ζημιά σε πάνω από ένα ετήσιο ΑΕΠ της χώρας, δηλαδή περίπου 200 δισ. ευρώ).
Η διαπραγμάτευση για την αξιολόγηση κρατά σχεδόν τρία χρόνια, ενώ έπρεπε να κρατήσει μόνο τρεις (3) μέρες κι από 1,7 δισ. ευρώ μέτρα που είχε σταματήσει η διαπραγμάτευση με τις εκλογές να την κλείσουν στο 1,5 δισ. μέτρα στις 31 Ιανουαρίου 2015 και να βγουν στις Αγορές.
Η τριετής διαπραγμάτευση υπήρξε ένα φιάσκο, μια ακόμη καταστροφή, επειδή πίστεψαν τον εξωγήινο Γιάνη ότι θα βάλει τους Ευρωπαίους φορολογούμενους να πληρώσουν τα χρέη των κομματικών στρατών. Παραφροσύνη! 

Σημείωση: Για περισσότερα βλ. " Θάνος Παπαδόπουλος: Ποιοι και πώς μας οδήγησαν στη χρεοκοπία. Εκδόσεις Gutenberg"
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
*Ο Θάνος Παπαδόπουλος είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr