Οι ελληνικές κυβερνήσεις έφεραν τη λιτότητα και όχι οι Ευρωπαίοι

Το 90% των Ελλήνων πιστεύει ότι οι Γερμανοί, Γάλλοι, Ολλανδοί και οι άλλοι Ευρωπαίοι μας επέβαλαν σκληρή λιτότητα για εννιά (9) ολόκληρα χρόνια, από τον Μάρτιο του 2010 έως τον Αύγουστο του 2018.

Αυτός είναι ο σύγχρονος εθνικός μας μύθος. Αυτά τα καντάρια κουτόχορτο μας ταΐζουν στα κανάλια το 99% των πολιτικών, καθηγητών Πανεπιστημίου, οικονομολόγων, κοινωνιολόγων, συνδικαλιστών, δημοσιογράφων και άλλων πολιτικολογούντων που φλυαρούν "μετ' ευτελείας και φιλοσοφούν άνευ(;) μαλακίας"! Ο Προκόπης Παυλόπουλος, Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Αλ. Τσίπρας, πρωθυπουργός, η κυβέρνηση, τα πολιτικά κόμματα και οι εκπρόσωποί τους δεν κουράστηκαν να μας παραμυθιάζουν ότι "Τα Μνημόνια έφεραν την κρίση" και τη λιτότητα!

Φυσικά δεν υπάρχει ψήγμα ή κόκκος αλήθειας σ' αυτό το ψέμα. Επειδή τη λιτότητα την επέβαλαν τυπικά οι ελληνικές κυβερνήσεις των Γ. Παπανδρέου, Αντ. Σαμαρά και Αλ. Τσίπρα, αλλά την έφεραν οι κυβερνήσεις του Α. Παπανδρέου και Κωστάκη Καραμανλή, που ψήφισε οι ελληνικός λαός σε καθαρές εκλογές, χωρίς βία και νοθεία. Οι Γερμανοί και οι άλλοι Ευρωπαίοι δεν επέβαλαν καμία λιτότητα. Οι ελληνικές κυβερνήσεις ζήτησαν δανεικά από την Ευρώπη, επειδή δεν τους δάνειζε καμία Τράπεζα. Κάποια στιγμή το επιτόκιο έφτασε θεωρητικά στο 36%, αν και κανείς δεν δάνειζε την Ελλάδα ούτε μ' αυτό το επιτόκιο.

Τι ζήτησαν οι Ευρωπαίοι για να μας δώσουν τα χρήματα που τους ζητούσαμε. Ποιοι ήταν οι όροι τους;

Οι Ευρωπαίοι ένα πράγμα ζήτησαν μόνο από την αρχή: Να εξαλείψουμε μέσα σε 3-4 χρόνια τα ελλείμματα του Προϋπολογισμού και της Γενικής Κυβέρνησης. Αλλά η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου που υπέγραψε το Α' Μνημόνιο κι έσωσε την Ελλάδα από τη χρεοκοπία δεν μπόρεσε να καταρτίσει ένα αξιόπιστο πρόγραμμα περικοπής των ελλειμμάτων. Αντί να περικόψει την καταναλωτική σπατάλη του Δημοσίου και τους λουφάδες των κομματόσκυλων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, προτίμησε ν' αρχίσει διαπραγματεύσεις για ένα ελαφρύ πρόγραμμα περικοπών που δεν εφάρμοσε τότε επειδή αντέδρασε το βαθύ και πλατύ ΠΑΣΟΚ. Η υποταγή της κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου στα νάματα των συνδικαλιστών και των κομματόσκυλων έριξε το Α' Μνημόνιο στα βράχια της αποτυχίας. Αριστεροί, δεξιοί και ΠΑΣΟΚ βγήκαν στους δρόμους και στις πλατείες, καίγοντας και καταστρέφοντας. Πήραμε δηλαδή το δάνειο των 110 δισ. ευρώ και σωθήκαμε, αλλά δεν εφαρμόσαμε το πρόγραμμα!...

Έτσι φτάσαμε στο Β' Μνημόνιο και στο PSI (κούρεμα) του Δημόσιου Χρέους που κατείχαν ιδιώτες. Το Β' Μνημόνιο που ενσωμάτωσε κι ένα μέρος του Α' Μνημονίου ήταν της τάξης των 158 δισ. ευρώ, ενώ το PSI αφορούσε "κούρεμα" 107 δισ. ευρώ, από το δημόσιο χρέος. Αυτή τη φορά ο Λουκάς Παπαδήμος εφάρμοσε τα 12 από τα 72 μέτρα που είχε υπογράψει η κυβέρνησή του. Τα υπόλοιπα 60 μέτρα τα εφάρμοσε ο Αντώνης Σαμαράς όταν ανέλαβε την κυβέρνηση μετά τις εκλογές του Ιουνίου 2012, παρόλο που ως αντιπολίτευση τα είχε καταδικάσει με τα Ζάππεια 1 και 2.

Για την κυβέρνηση Αλ. Τσίπρα και τη διαπραγμάτευση Βαρουφάκη, που έφερε τα capital controls, έκλεισε τις τράπεζες και επιβάρυνε την ελληνική οικονομία με 200 δισ. ευρώ, είναι γνωστά. Εκείνο που δεν έγινε γνωστό είναι ότι πριν και μετά την kolotoumpa, λόγω των καταγγελιών των συμφωνιών και της "σκληρής" διαπραγμάτευσης για να σώσουμε τις συντάξεις των άγαμων θυγατέρων και όσων είχαν εισφορές μόνο για 15 -25 χρόνια ασφάλισης, χάσαμε 2,3 δισ. ευρώ ακόμη.

Η ιστορία έχει ως εξής: Το Eurogroup του Νοεμβρίου 2012 αποφάσισε, στο πλαίσιο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι Κεντρικές Τράπεζες της Ευρωζώνης να επιστρέψουν τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα (τα λεγόμενα SMPs και ΑΝFΑs) στην Ελλάδα. Πράγματι έγιναν εκταμιεύσεις 1,7 δις ευρώ το 2013 έως το 2014. Το 2015 όμως σταμάτησαν όταν η κυβέρνηση Αλ. Τσίπρα - Γ. Βαρουφάκη κατήγγειλε τις συμφωνίες και μετά την kwlotoumpa ο Αλ. Τσίπρας έκανε "σκληρή" διαπραγμάτευση χωρίς πρόγραμμα κι έτσι χάσαμε 2,3 δισ. ευρώ επιστροφές κερδών. Το Eurogroup στις 22 Ιουνίου 2018 αποφάσισε οι εκταμιεύσεις να συνεχιστούν από το 2017 έως το 2022, που σύμφωνα με τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους θα φτάσουν τα 5,8 δισ. ευρώ. Πάλι καλά!...

Συνολικά, την προσπάθεια να ενισχύσουν την Ελλάδα, από το 1981 που μπήκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι Ευρωπαίοι την πλήρωσαν με 300 δισ. ευρώ: 5 Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης, Κοινή Αγροτική Πολιτική έως το 2020 κλπ. Στην κρίση του 2010-2018 της δάνεισαν 250 δισ. ευρώ με επιτόκιο 1,69-1,76%, όταν σήμερα τα επιτόκια στην Αγορά είναι στα 4,1-4,3%. Τα κέρδη ανέρχονται σε 46,8 δισ. ευρώ. Επίσης, χάρη στην προστασία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πλήρωσε τη διαφορά στο PSI, η Ελλάδα κέρδισε 70-80 δισ. ευρώ κεφάλαιο από το Δημόσιο χρέος της, ενώ συνέχιζε να δημιουργεί ελλείμματα. Σ' αυτά πρέπει να προσθέσουμε και τα 7,5 δισ. ευρώ από την επιστροφή των κερδών των κεντρικών Τραπεζών (SMPs και ANFAs). Τέλος, χάσαμε επειδή δεν είχαμε προγράμματα έργων 25 δισ. ευρώ από τα ΜΟΠ και τα ΚΠΣ και 2,3 δισ. ευρώ από τη "σκληρή" διαπραγμάτευση.

Το Δημόσιο χρέος της Ελλάδας ήταν στις 30 Ιουνίου 2018, σύμφωνα με τον ΟΔΔΗΧ, 345,4 δισ. ευρώ. Αν σ' αυτά προσθέσουμε και τα 107 δισ. ευρώ του PSI, τότε θα ξεπερνούσε (σήμερα) τα 450 δισ. ευρώ. Δηλαδή, οι Έλληνες από το 1981 έως σήμερα έχουν σπαταλήσει 850 δισ. ευρώ ξένα χρήματα. Αυτοί οι πόροι αν είχαν επενδυθεί στην Αφρική θα άλλαζαν τη ζωή 1,2 δισεκατομμυρίων ανθρώπων, αφού το συνολικό ΑΕΠ της Μαύρης Ηπείρου μόλις ξεπερνά τα 2 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Τι έγιναν τόσα χρήματα που μας χάρισαν και που μας δάνεισαν έτσι που σχεδόν δεν υπάρχει κάτοικος στη Γη που να μην του χρωστάμε ή όπως λένε στην αργκό που να μην τον έχουμε "δαγκώσει";

Μια πρώτη απάντηση είναι ότι διορίστηκαν στο Δημόσιο με ρουσφέτι, επί Α. Παπανδρέου και επί Κωστάκη Καραμανλή, παραπάνω από όσους χρειαζόταν 750.000 υπαλλήλους, τριπλασιάζοντας τους 385.000 υπαλλήλους του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Επίσης, 200 δισ. ευρώ πήγαν στα Ασφαλιστικά Ταμεία για να δίνουν συντάξεις όταν συμπλήρωναν το 32ο έως το 45ο έτος από τη γέννησή τους! Τα υπόλοιπα πήγαν σε επιδόματα καυσόξυλων, έγκαιρης προσέλευσης, έγκυους... παπάδες, τυφλούς... ταξιτζήδες και τυφλούς... τερματοφύλακες, γυναίκες που γεννούσαν κάθε 2-3 μήνες κλπ. Δηλαδή έγιναν καινούρια σπίτια, καινούρια αυτοκίνητα, σκάφη, ταξίδια στο εξωτερικό, κοσμήματα, καταθέσεις, αστακομακαρονάδες και σκυλάδικα…

Υ.Γ.: Περισσότερα στο Βιβλίο: "Θάνος Παπαδόπουλος". Ποιοι και πως Μας οδήγησαν στη χρεοκοπία. Ιστορία της Μεταπολίτευσης. Εκδόσεις Gutenberg".


* Ο Θάνος Παπαδόπουλος είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr