Παραβίαση “Κόκκινων Γραμμών”

Ο Όρος “κόκκινη γραμμή”, το τελευταίο χρονικό διάστημα, ακούγεται όλο και συχνότερα στην πολιτική ζωή της χώρας μας.

Αναφέρεται μεταφορικά σε ανυπέρβλητο όριο, τόσο σε επίπεδο ιδεολογίας, όσο και σε επίπεδο πολιτικών δράσεων. Οι ιδεολογικές κόκκινες γραμμές πολλές φορές είναι ασαφείς, και η υπέρβασή τους μπορεί να γίνει χωρίς συνέπειες. Η υπέρβαση όμως  οριοθετημένων κόκκινων γραμμών που αφορούν δράσεις, συνήθως δημιουργούν επιπτώσεις σε κοινωνικό, διπλωματικό ακόμα και εθνικό επίπεδο. 

Από το διεθνές περιβάλλον , υπάρχουν πολλά παραδείγματα τήρησης αλλά και παραβίασης κόκκινων γραμμών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τήρησης είναι η θέση των ΗΠΑ στην κρίση της Κούβας .  Ήταν Οκτώβριος του 1962. Κατασκοπευτικά αεροπλάνα των ΗΠΑ εντόπισαν στο έδαφος της Κούβας συστοιχία Σοβιετικών  πυραύλων με δυνατότητα να φέρουν πυρηνικές κεφαλές. Οι Αμερικανοί πήραν  την απόφαση να ορίσουν κόκκινη γραμμή: Να επιβάλουν ναυτικό αποκλεισμό στην Κούβα. Το Αμερικανικό ναυτικό απέκλεισε μια ανεξάρτητη χώρα, και αξίωσε την απόσυρση των πυραύλων. Το  επιχείρημα ήταν ότι απειλείται η ασφάλεια των ΗΠΑ. Οι Σοβιετικοί υποχώρησαν άτακτα και απέσυραν τους πυραύλους από την Κούβα. Η κόκκινη γραμμή των ΗΠΑ ήταν αποτελεσματική. Γιατί όμως; Προφανώς γιατί η Αμερική ήταν υπερδύναμη, ισχυρότερη της τότε Σοβιετικής Ένωσης, και μπορούσε να χαράσσει εκ του ασφαλούς κόκκινες γραμμές.

Όσον αφορά την χώρα μας όμως, έχουμε με κατά καιρούς ορίσει κόκκινες γραμμές, χωρίς να τις τηρήσουμε. Αφορούν κυρίως τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στο Αιγαίο . Από την εποχή του Ανδρέα Παπανδρέου με το “βυθίσατε το χώρα” (του Τουρκικού πλοίου που παραβίαζε τότε τα Ελληνικά χωρικά ύδατα και βέβαια δεν βυθίστηκε ποτέ), μέχρι τις συνεχείς παραβιάσεις των Ελληνικών ουρανών από τους Τούρκους  , οι Ελληνικές κόκκινες γραμμές συνεχώς παραβιάζονται. Ο λόγος είναι προφανής.  Για να χαράξει ένα κράτος κόκκινη γραμμή,  δηλαδή να ορίσει το ανυποχώρητο σε δική του αξίωση ή σε αξίωση άλλων, βασική προϋπόθεση δεν είναι το δίκαιο αλλά η ισχύς. Την ισχύ όμως αυτή, η χώρα μας δεν διαθέτει. Με αποτέλεσμα να δέχεται συνεχείς ταπεινωτικές ενέργειες από το διεθνές περιβάλλον. 

…Πρόσφατα , ένας ανεκδιήγητος πρόεδρος , μιας πρώην κομουνιστικής χώρας, της Τσεχίας, που με την καθοριστική συνδρομή της Ελλάδας έγινε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης , δήλωσε ότι “η Τσεχία θα προσχωρήσει στην ζώνη του ευρώ την πρώτη ημέρα μετά την αποχώρηση, από αυτήν, της Ελλάδας” !!!.

Η χώρα μας χάραξε κόκκινη γραμμή, και ανακάλεσε τον εκεί πρέσβη μας. Η κόκκινη αυτή γραμμή θα πρέπει όμως να τηρηθεί και διαχρονικά . Με την χρήση της δύναμης που δίνει το βέτο σε κάθε τι που αφορά αιτήματα της χώρας αυτής προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μέχρι να υπάρξει μια ξεκάθαρη και έμπρακτη συγγνώμη και όχι διπλωματική στρογγυλοποίηση των άθλιων αυτών δηλώσεων, του πρώτου πολίτη της χώρας αυτής!
Για την τήρηση όμως των κόκκινων γραμμών σε όλα τα επίπεδα, δεν αρκεί η ανάκληση ενός πρέσβη. 

Χρειάζεται η χώρα μας να διαθέτει κοινωνική δύναμη ,οικονομική δύναμη, πνευματική δύναμη, πολιτισμική δύναμη και πολιτική δύναμη. 
Τότε ακίνδυνα και αποτελεσματικά  θα μπορέσουμε να χαράξουμε κόκκινες γραμμές, προς τους δανειστές, προς τους γείτονες ,αλλά και προς τους εταίρους μας . 

…Στους άγραφους νόμους των οπαδών της αυτοδικίας υπάρχει ένα αξίωμα: Εάν κάποιος σε μια συμπλοκή βγάλει όπλο, θα πρέπει να το χρησιμοποιήσει. Σε αντίθετη περίπτωση ή θα τον χτυπήσει ο αντίπαλος ή θα εξευτελιστεί υποχωρώντας ….
                                                                                    

 *Ο Χριστόδουλος Ι. Στεφανάδης είναι Καθηγητής  Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr