Τo πάχος του δέρματος

Το δέρμα είναι το μεγαλύτερο όργανο του ανθρώπινου σώματος.

Εχει επιφάνεια περίπου δύο τετραγωνικά μέτρα και βάρος πάνω από τέσσερα κιλά. Η λειτουργία του είναι πολύ σημαντική για την επιβίωση. Αποτελεί το όργανο που έρχεται σε άμεση επαφή με το περιβάλλον, το αντιλαμβάνεται με ειδικά αισθητήρια και προστατεύει -με πολύπλοκους μηχανισμούς- τον οργανισμό από καταστάσεις που θα ήταν διαφορετικά απειλητικές για τη ζωή, όπως το υπερβολικό ψύχος, οι υψηλές θερμοκρασίες και η εισβολή μικροβίων. Από την άλλη, το δέρμα προστατεύει τα ευαίσθητα όργανα από τραυματισμούς και κακώσεις γενικότερα.

Στη διάρκεια της εξέλιξης του ανθρώπου το δέρμα έγινε λεπτότερο, τροποποίησε τα χαρακτηριστικά του και έχασε σε μεγάλο βαθμό το τρίχωμά του, αφού ο άνθρωπος, χρησιμοποιώντας τον εγκέφαλό του, έμαθε να προστατεύεται και με διάφορους άλλους τρόπους που επινόησε κατά τη διάρκεια της εξέλιξης του πολιτισμού.

Στα θηλαστικά ειδική ομάδα αποτελούν τα παχύδερμα, τα οποία έχουν πολύ παχύ δέρμα για να προστατεύονται και να επιβιώνουν στο αντίξοο φυσικό περιβάλλον όπου ζουν.

Ο όρος «παχύδερμο» στην κοινωνία των ανθρώπων έχει μόνο μεταφορική σημασία και υποδηλώνει κάποιον που δεν αντιδρά σχεδόν καθόλου σε καταστάσεις όπου το περιβάλλον του ασκεί κριτική, τον υποτιμά, τον λοιδορεί ή ακόμα και τον προπηλακίζει για κάποια άσχημη συμπεριφορά, η οποία μπορεί να είναι από ένα απλό ψέμα και μια ασυνέπεια έως αντικοινωνική και παραβατική.

«Παχύδερμα» παρατηρούνται διαχρονικά σε όλες τις ομάδες του κοινωνικού ιστού: στην οικογένεια, στο σχολείο, στην εργασία, στις επιστήμες ,στις τέχνες, στον αθλητισμό, στην πολιτική.

Ιδιαίτερα στην πολιτική, που θα πρέπει να αποτελεί μια καλή εικόνα της κοινωνίας -και το πολιτικό προσωπικό θα πρέπει να δίνει το παράδειγμα σε θέματα που απαιτούν ευαισθησία- «παχύδερμα» όχι μόνο υπήρξαν, αλλά αυξάνονται και ανησυχητικά. Ο λαός της πατρίδας μας, τα τελευταία χρόνια, παρακολούθησε έκπληκτος πρώτης γραμμής πολιτικούς να δικάζονται κατηγορούμενοι για ατιμωτικά αδικήματα και παρ’ όλα αυτά να συνεχίζουν την πολιτική τους καριέρα.

Πολιτικούς να κατηγορούνται, τεκμηριωμένα, για σοβαρά ποινικά αδικήματα και, καλυπτόμενοι από την ασυλία που τους παρέχει το Σύνταγμα (για άλλους βέβαια λόγους), να αρνούνται να λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη, με τη «συντεχνιακή» συμβολή των συναδέλφων τους.

Πολιτικούς να δίνουν απίθανες υποσχέσεις στους ψηφοφόρους, τις οποίες ποτέ δεν υλοποιούν.

Πολιτικούς ακόμα και μετά την εκλογή τους να αλλάζουν απόψεις και θέσεις με απίστευτη ευκολία και να μην αισθάνονται την ανάγκη της παροχής εξηγήσεων.

Πολιτικούς να προπηλακίζονται βάναυσα από ψηφοφόρους τους και μη και να εκλαμβάνουν το σάλιο του φτυσίματος σαν βροχή.

Πολιτικούς να αδυνατούν απελπιστικά να εκπληρώσουν τα καθήκοντά τους, αλλά καμία συνέπεια της καταστροφικής ανεπάρκειάς τους να μην τους οδηγεί σε παραίτηση.

Πολιτικούς που όταν βρίσκονται εκτός κυβέρνησης καταδικάζουν με απίστευτη ευκολία πράξεις και δράσεις των κυβερνώντων, τις οποίες όμως υιοθετούν και οι ίδιοι όταν έρθουν στην εξουσία.

Πολιτικούς να υβρίζονται με φράσεις χυδαίες, να αλληλοκατηγορούνται ατιμώρητα και στο τέλος να λένε ότι δεν πρόκειται για προσωπικό θέμα αλλά για πολιτικό!

Η Ισλανδία είναι μια μικρή χώρα στα όρια του Αρκτικού Κύκλου και ο πληθυσμός της είναι κάτι παραπάνω από 300.000 κάτοικοι. Σε αυτή την παγωμένη ευρωπαϊκή χώρα φαίνεται, όμως, ότι το «δέρμα» των πολιτικών δεν είναι τόσο παχύ παρά το πολικό ψύχος που επικρατεί. Εχει το «πάχος» που πηγάζει από την ανθρώπινη εξέλιξη και τις ηθικές κατακτήσεις των πολιτισμένων κοινωνιών: ο πρωθυπουργός της χώρας παραιτήθηκε όταν το όνομά του ενεπλάκη στις πρόσφατες αποκαλύψεις των υπεράκτιων εταιρειών του Παναμά.

Πρόσφατα, Ιάπωνες επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι μπόρεσαν να κατασκευάσουν δέρμα σε πειραματόζωα χρησιμοποιώντας αρχέγονα κύτταρα του οργανισμού. Το πειραματικό αυτό δέρμα, κατά τους ερευνητές, είχε όλες τις ιδιότητες ενός φυσιολογικού δέρματος. Ακόμα και την ευαισθησία στα ερεθίσματα του περιβάλλοντος. Συνεπώς, ίσως η επιστήμη στο μέλλον να δώσει λύση για τα «παχύδερμα»!

Μέχρι τότε, όμως, όσον αφορά στο πολιτικό προσωπικό, την ευθύνη στην εκτίμηση του πάχους του δέρματός του την έχει ο λαός και οφείλει να την εκφράζει με την ψήφο του!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr