Ο Σύμβουλος

Ο Γεώργιος Παπανδρέου (ο παππούς), ήταν γνωστό ότι ,εκτός των άλλων, διέθετε και το χάρισμα της ετυμολογίας. Σε μία κοινοβουλευτική συζήτηση, κάποιο πολιτικός του αντίπαλος, εκτόξευσε μια υβριστική φράση εναντίον του. Ο Παπανδρέου ρώτησε “ποιος το είπε αυτό”. Ο υβριστής απάντησε αμέσως “εγώ”. Και ο Παπανδρέου ανταπάντησε: “Τότε δεν έχει καμία σημασία!”

…Εγώ προσωπικά, από βαθειά πεποίθηση, σέβομαι όλες τις απόψεις και φυσικά όλους τους ανθρώπους που τις εκφράζουν, αρκεί να υπάρχει από αυτούς συνέπεια, ανιδιοτέλεια και λογική.

…Το τελευταίο χρονικό διάστημα, έχουν γραφτεί και ειπωθεί πολλά για το λεγόμενο Μακεδονικό ζήτημα. Ένα ακανθώδες διαχρονικό πρόβλημα, που στοιχειώνει την εξωτερική μας πολιτική για δεκαετίες. Παρ ότι έχω διαμορφωμένη άποψη, πέρα από σκοπιμότητες, επίκληση διεθνών πιέσεων , ιδεοληψίες και κομματικές γραμμές, ακούω με ενδιαφέρον και σεβασμό όλες τις απόψεις και τα επιχειρήματα. Και η άποψη μου , που βασίζεται όχι στο συναίσθημα και στο επιθυμητό, αλλά σε ιστορικά, εθνολογικά και γενετικά δεδομένα, είναι η ίδια που ο εθνάρχης Κωνσταντίνος Καραμανλής σφράγισε με ένα δάκρυ του, ότι “η Μακεδονία είναι μία και είναι Ελληνική!...”
…Πρόσφατα όμως, διάβασα μια ανάρτηση από τον σύμβουλο στρατηγικού σχεδιασμού του Πρωθυπουργού, που με εξέπληξε. Γράφει ο σύμβουλος μεταξύ άλλων:
«...και εμείς από την βόρεια Ελλάδα είμαστε, αλλά εθνικιστικές ανιστόρητες βλακείες δεν λέμε (διαβάζω τι γράφουν κάποιοι συγχωριανοί μου και στεναχωριέμαι για την κατάντια τους...)

Από το πουθενά δεν θα γίνουμε φασίστες, ρατσιστές, εθνικιστές με την γείτονα χώρα λόγω ονόματος.
Επίσης, οι φασιστικές κορόνες που μιλάνε για πόλεμο ας κάνουν κράτη γιατί ως φασίστες πούλησαν όλη την χώρα... και ηττήθηκαν το ’40.
Ας μην ξεχνάμε τι ρόλο έπαιξαν οι εθνικιστές και οι φασίστες στον πόλεμο του '40...

Τώρα, η επανεμφάνιση των φασιστών γίνεται στο όνομα της Μακεδονίας… Η σημερινή κυβέρνηση έρχεται να δώσει λύση στο πρόβλημα αυτό με την γείτονα χώρα και το κάνει με διεθνείς όρους, με ευρωπαϊκή προοπτική και με σκοπό την ειρηνική συνύπαρξη των λαών, την κοινή ιστορία και τον πολιτισμό της συνεργασίας. …»
Και επανέρχεται ο ίδιος σε νέα ανάρτηση:

«Μα είναι φοβερό. Έγιναν και οι συγχωριανοί μου εθνίκια ενώ είναι όλοι μα όλοι και όλες μετανάστες ,πρόσφυγες. Μικρασιάτες, πόντιοι που ουρλιάζουν για την Μακεδονία ενώ δεν γνωρίζουν την ιστορία του τόπου. Μια ζωή θάλασσα και λίμνη μέχρι πριν 100 χρόνια που η αποξήρανση της λίμνης δημιούργησε την περιοχή …Και έχουν για μύθο τον Μέγα Αλέξανδρο να στέκεται στην περιοχή για να συνομιλήσει με κατοίκους…. Προφανώς, εννοεί ο μύθος τα ψάρια, γιατί μόνο τέτοια υπήρχαν όταν ζούσε και ο ίδιος, στην περιοχή. Και βγαίνουν τα αμόρφωτα εθνικια και επικαλούνται τον Μέγα Αλέξανδρο…
Έλεος!»…
Όπως έγραψα παραπάνω, σέβομαι όλους και όλες τις απόψεις, αρκεί να υπάρχει συνέπεια, ανιδιοτέλεια και λογική.

Όσον αφορά την συνέπεια, αυτός που εκφράζει αυτές τις απόψεις , ενώ παράλληλα υβρίζει μεγάλη μερίδα του λαού που πιστεύει διαφορετικά, είναι ,όπως έχει επανειλημμένα γραφτεί, αρνητής στράτευσης (το 1996 δικάστηκε για την άρνησή του να στρατευτεί). Και σκέπτομαι, εγώ και σχεδόν όλοι οι Έλληνες, που πήγαμε στον στρατό ( υπηρέτησα στο Ναυτικό κοντά 3 χρόνια…), όχι εθελοντές , ούτε γιατί είμαστε εθνικιστές και φασίστες, αλλά γιατί έτσι πιστεύαμε ότι διασφαλίζεται η ασφάλεια της πατρίδας, μήπως κάναμε λάθος επιλογή;

Όσον αφορά την ανιδιοτέλεια , μόνο ένα σχόλιο. Η στοιχειώδης άποψη είναι ότι όποιος διατυπώνει τόσο απόλυτες απόψεις και με τέτοιο σχεδόν υβριστικό τρόπο, θα πρέπει να είναι εντελώς ελεύθερος από ιδιοτέλεια. Δεν μπορεί π.χ. να είναι έμμισθος σύμβουλος του πρωθυπουργού και σε τομέα μάλιστα που δεν έχει συνάφεια με το βιογραφικό του…

Όσον αφορά τέλος την λογική. Το κάθε επιχείρημα θα πρέπει στοιχειωδώς να τεκμηριώνεται. Στην περίπτωση του συμβούλου, το επιχείρημα ότι στην Ημαθία είναι όλοι πρόσφυγες και δεν πρέπει να μιλούν για την Μακεδονία, θα μπορούσε κάποιος να υποθέσει ,ότι με την λογική αυτή, στην Μικρά Ασία οι σημερινοί κάτοικοι, οι Τούρκοι, που είναι πρόσφυγες από την κεντρική Ασία, κακώς κατοικούν εκεί και δεν πρέπει να μιλούν , αλλά θα πρέπει να περιμένουν πότε θα καταλάβουμε την περιοχή…
Το άλλο επιχείρημα του συμβούλου είναι ότι η περιοχή της Ημαθίας ήταν στο παρελθόν λιμνοθάλασσα και όχι Μακεδονική γη. Αλλά όλος ο Ελλαδικός χώρος , εκατομμύρια χρόνια πριν ήταν μόνο στεριά, δεν υπήρχε το Αιγαίο πέλαγος και τα νησιά μας ήταν κορυφές βουνών. Επομένως δεν πρέπει να μιλάμε για Ελληνικό Αιγαίο και Ελληνικά νησιά!...

Είναι δικαίωμα του κάθε πρωθυπουργού να επιλέγει τους συμβούλους του. Έχει την ευθύνη της επιλογής και την ευθύνη όμως και των λόγων τους.
Εκτός και εάν, στα πλαίσια τακτικισμών, ο συγκεκριμένος σύμβουλος, που κατ’ επανάληψη προκαλεί με τα γραφόμενά του μερίδα του λαού, είναι σε διατεταγμένη υπηρεσία… Στην δοκιμασμένη τακτική “η μπάλα στην εξέδρα”… Έξω από το “γήπεδο” των καυτών προβλημάτων….


*Ο Χριστόδουλος Στεφανάδης
Είναι Καθηγητής Καρδιολογίας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr