Το Brexit ως ευκαιρία για τις χώρες της Ευρωζώνης
Χρήστος Αλωνιστιώτης

Χρήστος Αλωνιστιώτης

Το Brexit ως ευκαιρία για τις χώρες της Ευρωζώνης

Το Brexit αναμένεται να προκαλέσει ισχυρή αύξηση των επενδυτικών ροών προς τις χώρες τις Ευρώπης, τονώνονας την ανάπτυξη και δημιουργώντας θέσεις εργασίας.

Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα επιβεβαιώνει για μια ακόμα φορά ότι προτεραιότητα δεν είναι η πραγματική οικονομία, αλλά η επιβιώση των πολιτικών κομμάτων.

Την περασμένη εβδομάδα, η May έστειλε υπογεγραμμένη την εντολή ενεργοποίησης του Άρθρου 50, στον Donald Tusk, ο οποίος τόνισε ότι η συγκεκριμένη στιγμή δεν προσφέρεται για πανηγυρισμούς και ότι ένα σημαντικό ρήγμα έχει ήδη υπάρξει. 

Κλείσιμο
Οι αγορές αντέδρασαν ιδιαίτερα ψύχραιμα καθώς εδώ και πολλές εβδομάδες είχαν προεξοφλήσει αυτή την εξέλιξη. Ο FTSE 100 κινήθηκε υψηλότερα και η στερλίνα δεν πλησίασε τα χαμηλά της. Αντιθέτως, τόσο ο FTSE όσο και η στερλίνα είναι πιθανό να κινηθούν υψηλότερα καθώς η ΒΟΕ διατηρεί αυξημένες τις εκτιμήσεις της για την πορεία της βρετανικής οικονομίας. 

Δεδομένου ότι το επενδυτικό συναίσθημα για τη βρετανική οικονομία σημείωσε εκ νέου κατακόρυφη άνοδο σχετικά με την αβεβαιότητα, αυτό αφήνει ένα σημαντικό περιθώριο για θετικές εκπλήξεις, όπως άλλωστε συνέβη πολλές φορές από τον περασμένο Ιούνιο. 

Το Brexit θα δημιουργήσει σειρά ευκαιριών για χώρες της Ευρωζώνης. Όσες καταφέρουν να κινηθούν έξυπνα και γρήγορα, θα έχουν να καταγράψουν σημαντικά κέρδη από τις συνέπειες του Brexit. 

Πολλές βρετανικές και άλλες εταιρίες, θα αναγκαστούν να δημιουργήσουν ευρωπαϊκά γραφεία προκειμένου να μπορούν να εξυπηρετήσουν τους Ευρωπαίους πελάτες τους. Αυτό θα φέρει κύμα επενδύσεων σε μεγάλες πρωτεύουσες της Ευρώπης. Θα φέρει αύξηση στις τιμές των εμπορικών ακινήτων, αύξηση της ζήτησης για εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό. Το Brexit, θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντική ανάπτυξη συγκεκριμένες χώρες της Ευρώπης. 

Είναι άλλωστε εμφανές από τις πρώτες αυτές ώρες της επίσημης ενεργοποίησης του Άρθρου 50, ότι οι χώρες που αποτελούν προτεραιότητα είναι οι: Ιρλανδία, Λουξεμβούργο, Παρίσι, Μάλτα και Μιλάνο.

Ιδιαίτερα το τελευταίο μπαίνει δυναμικά στη μάχη της διεκδίκησης των κολοσσών. Ήδη το ιταλικό Υπουργείο Οικονομικών, έχει δημιουργήσει ομάδα 130 ατόμων και έχει ήδη επεξεργαστεί σχέδια για να προσελκύσει την ευρωπαϊκή έδρα επιχειρηματικών κολοσσών. Η Ιταλία δίνει έμφαση στο χρηματοοικονομικό κλάδο, στις κατασκευαστικές και στα φάρμακα. Πέραν τούτου, η Ιταλία έχει έτοιμα €2 δισ. για επενδύσεις που θα την καταστήσουν ακόμα περισσότερο ελκυστική στους επενδυτές, ενώ ήδη σχεδιάζει μείωση της εταιρικής φορολογίας. 

Φυσικά δεν θα πρέπει να αποκλείσουμε και την αύξηση των επενδύσεων σε χώρες της κεντρικής Ευρώπης, στις οποίες ήδη πολλές μεγάλες επιχειρήσεις έχουν σημαντική παρουσία. Οι χώρες της κεντρικής Ευρώπης, προσφέρουν ακόμα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα και ήδη υπάρχουν έντονες ζυμώσεις από την Πολωνία, την Ουγγαρία και την Τσεχία. 

Όλα τα παραπάνω δείχνουν ότι το διεθνές περιβάλλον παρουσιάζει διαρκώς ευκαιρίες για τις χώρες. Η Ελλάδα ξεχασμένη στη μιζέρια της και έχοντας αναγάγει σε μοναδική πολιτική τις διαπραγματεύσεις και τα μνημόνια, αδυνατεί να κοιτάξει γύρω της και να εντοπίσει τις ευκαιρίες. 

Μια χώρα όπου μεγάλο μέρος του πληθυσμού έχει βρεθεί ή βρίσκεται ακόμα στην Αγγλία και εργάζεται σε αυτή, με ένα λόμπι ιδιαίτερα ισχυρό τόσο στα τραπεζικά όσο και στα ναυτιλιακά και δε μπορεί να μπει στο παιχνίδι της διεκδίκησης της μετεγκατάστασης των εταιριών. 

Με δέλεαρ το εξαιρετικό time zone για να κάνει κάποιος business με ολόκληρο τον κόσμο, με αναπτυγμένο τον κλάδο των υπηρεσιών, με ανθρώπινο δυναμικό υψηλών προδιαγραφών, με μισθούς χαμηλότερους από την υπόλοιπη Ευρώπη και με ενοίκια στα χαμηλότερα επίπεδα δεκαετιών, δεν έχει υπάρξει μια κίνηση έστω και για εντυπωσιασμό. 

Επιτροπές επί επιτροπών για ανούσια ζητήματα και ούτε μια επιτροπή με 5 άτομα για το θέμα αυτό. Επαναλαμβάνω ότι στην Ιταλία έχουν ήδη ομάδα 130 ατόμων και εξετάζουν την προοπτική για να γίνουν financial hub. Βέβαια, μια σημαντική αρνητική παράμετρος είναι το τραπεζικό σύστημα το οποίο είναι διαλυμένο στη χώρα αλλά και εκκρεμότητες όπως ο εργασιακός νόμος, το φορολογικό και ο συνδικαλιστικός νόμος. Ναι, αυτά για τα οποία φωνάζει η Τρόικα από το 2009. 

Την επόμενη φορά που θα ακούσετε για επενδύσεις στην Ελλάδα και για πολιτική προσέλκυσης επενδύσεων είτε από την κυβέρνηση είτε από την αντιπολίτευση, σκεφτείτε όλα τα παραπάνω και αναλογιστείτε γιατί το πολιτικό κεφάλαιο της Ελλάδας έχει χρεοκοπήσει για δεκαετίες. 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best Of Network