Γαλακτομπούρεκο και μπουγάτσα έτσι και… αλλιώς!

Γαλακτομπούρεκο και μπουγάτσα έτσι και… αλλιώς!

Τα απόλυτα γλυκά ταψιού που αγαπάει πολύ το ελληνικό τραπέζι μάς συστήνονται στην κλασική εκδοχή τους αποκαλύπτοντας όμως και μερικές άλλες, εξίσου γευστικές εκδοχές τους. Οι σεφ του Olivemagazine.gr σε μεγάλα -και γλυκά- κέφια!

galaktoboureko-IMG_0052-2
Το γαλακτομπούρεκο είναι ένα παραδοσιακό σιροπιαστό γλυκό ταψιού, που αποτελείται κυρίως από φύλλο και κρέμα. Υπάρχουν διάφορες συνταγές και τρόποι παρασκευής, καθώς και μεγέθη κομματιών. Η κρέμα μπορεί να έχει άρωμα λεμόνι ή βανίλια, ενώ το σιρόπι παρασκευάζεται από ζάχαρη και νερό. Το όνομά του προκύπτει από την ελληνική λέξη γάλα και την τουρκική bourek που σημαίνει πίτα.

Κλασικό γαλακτομπούρεκο
Παρά τις αμαρτωλές θερμίδες του, επιμένουμε να αγαπάμε αυτό το κλασικό ελληνικό γλυκό και να το απολαμβάνουμε όλο το χρόνο. Όταν μάλιστα τρώγεται χλιαρό είναι το ευ της γεύσης! Δείτε τη συνταγή ΕΔΩ

Η μπουγάτσα είναι πίτα από φύλλο, με γέμιση συνήθως κρέμα ή τυρί, αν και συναντάται και σε άλλες γεύσεις, όπως με κιμά, σπανάκι ή με κρέμα κακάο. Το όνομά της προέρχεται από το λατινικό focaccia (τύπος ψωμιού – παραφθορά η αντίστοιχη τουρκική λέξη πογάτσα = ζύμη). Στην Ελλάδα την έφεραν μικρασιάτες πρόσφυγες μετά τη Μικρασιατική καταστροφή, κάνοντάς την ιδιαίτερα δημοφιλή στη Βόρεια Ελλάδα, ειδικά στις Σέρρες και στη Θεσσαλονίκη, που θεωρούνται φημισμένες για τη μπουγάτσα τους.

Διαβάστε περισσότερα στο Olivemagazine.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης