Κόκορας, καπόνι, πουλάδες και κοτόπουλα: τα μυστικά τους στο μαγείρεμα

Κοτόπουλα, πουλάδες, πετεινάρια και κοκόρια, καπόνια, όρνιθες και… η γριά η κότα που έχει το ζουμί. Μέχρι πριν από κάποια χρόνια στο τραπέζι μας δεν έφταναν μόνο τα πρώτα και υπήρχαν λόγοι σοβαροί γι’ αυτό.

Ρίχνοντας μια ματιά στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ και πολλών κρεοπωλείων, μάλλον θα καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι το κοτόπουλο (τεμαχισμένο ή ολόκληρο, ανεξαρτήτως βάρους, γένους και ηλικίας) είναι το μοναδικό πουλερικό που καταναλώνεται στα περισσότερα ελληνικά σπίτια.

Πριν από τη δεκαετία του ’70, όμως, πολλές οικογένειες διατηρούσαν κοτέτσια στις αυλές τους, με τις κότες και τον πετεινό τους, για να έχουν φρέσκα αυγά αλλά και για το νόστιμο κρέας τους. Και γνώριζαν, φυσικά, ποιο πουλερικό ταίριαζε καλύτερα στις απαιτήσεις της εκάστοτε συνταγής.


Επίσκεψη στα 60s
Για να έχετε μια σαφή εικόνα για το πώς ψώνιζαν πουλερικά και πώς τα μαγείρευαν στο μακρινό ’60, παραθέτω αυτούσιο το εισαγωγικό του κεφαλαίου «Κοττόπουλα» (ναι, με δυο τ), από τον οδηγό «Μαγειρική του ’60» (εκδοτικός οίκος Αθήνα), διατηρώντας και την ορθογραφία της εποχής: «Τα ανοιξιάτικα κοτόπουλα και τα πετεινάρια ζυγίζουν 500 γραμμάρια. Τα κοττόπουλα εξοχής 600-700 γραμμάρια και τα κοττόπουλα “βασίλισσες” (σ.σ.: οι νεαρές κότες) 1.000-1.800 γραμμάρια. Οι πουλάδες και τα καπόνια μπορούν να φτάσουν τα 3 κιλά. Τα πολύ νεαρά κοττόπουλα γίνονται στο τηγάνι, σωτέ, φρικασέ ή στον φούρνο. Τα κοτόπουλα “βασίλισσες” παρασκευάζονται με όλους τους δυνατούς τρόπους.

Διαβάστε τη συνέχεια στο Olivemagazine.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr