Το πλιγούρι, ή χόνδρος, είναι ένα δημητριακό από σπασμένο, σκληρό σιτάρι υψηλής διατροφικής αξίας που, αν τη γνωρίζαμε καλά, θα το χρησιμοποιούσαμε πιο συχνά στο καθημερινό τραπέζι μας. Όχι μόνο για να φτιάξουμε σαλάτες και σούπες, αλλά και για να αντικαταστήσουμε κάποιες φορές το αποφλοιωμένο ρύζι, να γεμίσουμε ντομάτες, ντολμαδάκια, καλαμαράκια και μύδια ή να το συνδυάσουμε με όσπρια ή κρέας. Όπως υποστηρίζουν οι διατροφολόγοι, χορταίνει περισσότερο από άλλες τροφές υδατανθράκων (πατάτες, ρύζι, μακαρόνια), ενώ δίνει την ίδια ενέργεια.
Περιέχει πολύ περισσότερες φυτικές ίνες και σημαντικές ποσότητες βιταμινών του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Ε, τριπλάσιο κάλιο και τετραπλάσιο φώσφορο σε σχέση με το ρύζι και τα μακαρόνια, σημαντικές ποσότητες σίδηρου, μαγνησίου και ψευδάργυρου, καθώς και ιχνοστοιχεία, όπως σελήνιο, που έχει αντιοξειδωτική δράση.
Διαβάστε περισσόετρα στο
Olivemagazine.gr