Καλοκαιρινή χταποδοσαλάτα
Καλοκαιρινή χταποδοσαλάτα
Ένα θαλασσινό μεζεδάκι με χταπόδι και λαχανικά, μας ετοιμάζει ο Λάμπρος Βακιάρος, για να συνοδεύουμε το ούζο ή το τσίπουρο το καλοκαίρι.
Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβετε την κουκούλα του χταποδιού, τη χωρίζουμε από τα πλοκάμια και την καθαρίζετε καλά. Κόβετε και αφαιρείτε το «δόντι», το σκληρό σημείο στη συμβολή των πλοκαμιών. Πλένετε το χταπόδι με νερό, φροντίζοντας να ξεπλύνετε πολύ καλά τις βεντούζες του, γιατί μαζεύουν άμμο. Χωρίζετε τα πλοκάμια.
Σε μια μέτρια κατσαρόλα εκτός εστίας βάζετε όλο το χταπόδι, χωρίς καθόλου νερό, την κλείνετε και μαγειρεύετε για 25 λεπτά σε μέτρια θερμοκρασία. Σε αυτό το διάστημα το χταπόδι βγάζει τα υγρά του, γι αυτό δεν χρειάζεται να προσθέσετε νερό. Μόλις το χταπόδι έχει μαλακώσει το βγάζετε από την κατσαρόλα μαζί με το ζωμό του και κρατάτε περίπου ½ φλιτζάνι από αυτόν.
Βάζετε στην κατσαρόλα την κρέμα από το βαλσμαμικό, το ζωμό που κρατήσατε από το χταπόδι και τον ζωμό λαχανικών. Ανακατεύετε και στη συνέχεια επαναφέρετε το χταπόδι στην κατσαρόλα. Μαγειρεύετε σε μέτρια θερμοκρασία για περίπου 10 λεπτά, μέχρι το χταπόδι να αρχίσει να γλασάρει και αποσύρετε από τη φωτιά.
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύετε καλά. Μόλις πέσει η θερμοκρασία του χταποδιού το ψιλοκόβετε, το βάζετε ξανά στην κατσαρόλα, ανακατεύετε καλά και αδειάζετε όλο το περιεχόμενο της κατσαρόλας στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύετε, προσθέτετε αρκετό ελαιόλαδο και διορθώνετε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι.
Δείτε αναλυτικά τη συνταγή και τις αναλογίες των υλικών στο Olivemagazine.gr
Σε μια μέτρια κατσαρόλα εκτός εστίας βάζετε όλο το χταπόδι, χωρίς καθόλου νερό, την κλείνετε και μαγειρεύετε για 25 λεπτά σε μέτρια θερμοκρασία. Σε αυτό το διάστημα το χταπόδι βγάζει τα υγρά του, γι αυτό δεν χρειάζεται να προσθέσετε νερό. Μόλις το χταπόδι έχει μαλακώσει το βγάζετε από την κατσαρόλα μαζί με το ζωμό του και κρατάτε περίπου ½ φλιτζάνι από αυτόν.
Βάζετε στην κατσαρόλα την κρέμα από το βαλσμαμικό, το ζωμό που κρατήσατε από το χταπόδι και τον ζωμό λαχανικών. Ανακατεύετε και στη συνέχεια επαναφέρετε το χταπόδι στην κατσαρόλα. Μαγειρεύετε σε μέτρια θερμοκρασία για περίπου 10 λεπτά, μέχρι το χταπόδι να αρχίσει να γλασάρει και αποσύρετε από τη φωτιά.
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύετε καλά. Μόλις πέσει η θερμοκρασία του χταποδιού το ψιλοκόβετε, το βάζετε ξανά στην κατσαρόλα, ανακατεύετε καλά και αδειάζετε όλο το περιεχόμενο της κατσαρόλας στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύετε, προσθέτετε αρκετό ελαιόλαδο και διορθώνετε τη γεύση με αλάτι και πιπέρι.
Δείτε αναλυτικά τη συνταγή και τις αναλογίες των υλικών στο Olivemagazine.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Ειδήσεις
Δημοφιλή
Σχολιασμένα