Μπολονέζ γαρίδας
03.02.2021
08:00
Μια εκδοχή που μπλέκει δύο συνταγές, τη γαριδομακαρονάδα με την μπολονέζ ή, ακριβέστερα, με τα πολίτικα αρώματα των μπαχαρικών.
Ψιλοκόβετε τα κεφάλια και τα κελύφη της γαρίδας στο μούλτι. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε το σκόρδο μέχρι να αρχίσει να παίρνει χρώμα. Προσθέτετε το κρεμμύδι, το καρότο και το σέλερι και μαγειρεύετε μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά.
Προσθέτετε το αλεύρι και το περιεχόμενο του μούλτι. Μαγειρεύουμε ανακατεύοντας ανά 1 λεπτό σε δυνατή φωτιά, μέχρι να «πιάσει» λίγο η βάση του τηγανιού και να αρχίσει να παίρνει ένα καφέ χρώμα. Προσθέτετε το ούζο και το κρασί, σβήνετε τη φωτιά και ξύνετε το τηγάνι με ξύλινη κουτάλα, να πάρετε μια καφέ-κόκκινη πάστα.
Ρίχνετε τον πελτέ, ανάβετε πάλι τη φωτιά και μαγειρεύετε μέχρι να εξατμιστούν όλα τα υγρά. Προσθέτετε 750ml νερό, τους κόκκους πιπέρι και το φύλλο δάφνης και μαγειρεύετε σε μέτρια φωτιά για 20 λεπτά. Σουρώνετε πιέζοντας τα κελύφη με ένα κουτάλι να βγάλουν όλο το ζουμί και να μείνουν 350ml σάλτσα.
Για τις γαρίδες: Ψιλοκόβετε στο μούλτι την καθαρισμένη ψίχα της γαρίδας χωρίς να λιώσει. Ζεσταίνετε το τηγάνι σε δυνατή φωτιά μέχρι να κάψει. Ρίχνετε το ελαιόλαδο, τα γαρίφαλα και το μπαχάρι και τα λαχανικά και σοτάρουμε μέχρι να αρχίσουν να παίρνουν χρώμα. Προσθέτετε τις γαρίδες και τις ροδίζετε πολύ ελαφρά για 1 λεπτό.
Προσθέτετε το κρασί, ανακατεύοντας μέχρι να εξατμιστεί, κατόπιν την ντομάτα, τη ζάχαρη και την κανέλα. Μαγειρεύετε για 1 λεπό και προσθέτετε τη σάλτσα που ετοιμάσατε και τα βρασμένα ζυμαρικά. Βράζετε για 20-30 δευτερόλεπτα, σβήνετε τη φωτιά και πασπαλίζετε με την παρμεζάνα, το βούτυρο και τον μαϊντανό ανακατεύοντας καλά. Σερβίρετε με επιπλέον παρμεζάνα, λίγο λάδι και πιπέρι.
Δείτε τα υλικά της συνταγής και τις αναλογίες στο Olivemagazine.gr
Προσθέτετε το αλεύρι και το περιεχόμενο του μούλτι. Μαγειρεύουμε ανακατεύοντας ανά 1 λεπτό σε δυνατή φωτιά, μέχρι να «πιάσει» λίγο η βάση του τηγανιού και να αρχίσει να παίρνει ένα καφέ χρώμα. Προσθέτετε το ούζο και το κρασί, σβήνετε τη φωτιά και ξύνετε το τηγάνι με ξύλινη κουτάλα, να πάρετε μια καφέ-κόκκινη πάστα.
Ρίχνετε τον πελτέ, ανάβετε πάλι τη φωτιά και μαγειρεύετε μέχρι να εξατμιστούν όλα τα υγρά. Προσθέτετε 750ml νερό, τους κόκκους πιπέρι και το φύλλο δάφνης και μαγειρεύετε σε μέτρια φωτιά για 20 λεπτά. Σουρώνετε πιέζοντας τα κελύφη με ένα κουτάλι να βγάλουν όλο το ζουμί και να μείνουν 350ml σάλτσα.
Για τις γαρίδες: Ψιλοκόβετε στο μούλτι την καθαρισμένη ψίχα της γαρίδας χωρίς να λιώσει. Ζεσταίνετε το τηγάνι σε δυνατή φωτιά μέχρι να κάψει. Ρίχνετε το ελαιόλαδο, τα γαρίφαλα και το μπαχάρι και τα λαχανικά και σοτάρουμε μέχρι να αρχίσουν να παίρνουν χρώμα. Προσθέτετε τις γαρίδες και τις ροδίζετε πολύ ελαφρά για 1 λεπτό.
Προσθέτετε το κρασί, ανακατεύοντας μέχρι να εξατμιστεί, κατόπιν την ντομάτα, τη ζάχαρη και την κανέλα. Μαγειρεύετε για 1 λεπό και προσθέτετε τη σάλτσα που ετοιμάσατε και τα βρασμένα ζυμαρικά. Βράζετε για 20-30 δευτερόλεπτα, σβήνετε τη φωτιά και πασπαλίζετε με την παρμεζάνα, το βούτυρο και τον μαϊντανό ανακατεύοντας καλά. Σερβίρετε με επιπλέον παρμεζάνα, λίγο λάδι και πιπέρι.
Δείτε τα υλικά της συνταγής και τις αναλογίες στο Olivemagazine.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr