Τα πισία είναι τα αγαπημένα τυροπιτάκια του Πόντου. Παραδοσιακά γεμίζονται με πατάτα ή τυρί και η διαφορά τους με τα κλασικά είναι η πολύ αφράτη ζύμη. Σε αυτή την εκδοχή γεμίζονται και με τυροσαλάτα, σήμα κατατεθέν του Βορρά.
Ζύμη: Σε ένα μπολ διαλύετε τη μαγιά και τηζάχαρηστο νερό με τα δάχτυλα ή με μια σπάτουλα σιλικόνης. Προσθέτετε 1 κουτ. σούπας αλεύρι και ανακατεύετε. Καλύπτετε το μπολ με μεμβράνη και αφήνετε το μίγμα σε ζεστό σημείο για 10 λεπτά.
Κατόπιν, προσθέτετε το υπόλοιπο αλεύρι, το αλάτι και το ελαιόλαδο και ζυμώνετε μέχρι να πάρετε μια εύπλαστη ζύμη. Καλύπτετε το μπολ με μεμβράνη και αφήνετε το μίγμα σε ζεστό σημείο για 30΄. Κόβετε τη ζύμη σε κομμάτια περίπου 50 γρ. το καθένα. Αλευρώνετε τον πάγκο και τα ανοίγετε σε στρογγυλά πιτάκια με τη βοήθεια του πλάστη.
Γέμιση: Σε ένα μπολ αναμειγνύετε όλα τα υλικά. Γεμίζετε τα πιτάκια με το μίγμα και τα κλείνετε καλά, σαν μικρά φρατζολάκια. Τα ακουμπάτε σε μια λαδόκολλα, τα καλύπτετε με μια καθαρή πετσέτα κουζίνας και τα αφήνετε για 15΄ να ξεκουραστούν.
Σε ένα μέτριο τηγάνι ρίχνετε μπόλικο ελαιόλαδο και μόλις κάψει τηγανίζετε τα πισία σε δόσεις μέχρι να πάρουν χρυσό χρώμα απ’ όλες τις πλευρές (εναλλακτικά τα ψήνουμε στον φούρνο). Τα ακουμπάτε σε πιατέλα στρωμένη με χαρτί κουζίνας και τα σερβίρετε ζεστά.
Κλείσιμο
Βρείτε τις αναλογίες και τα υλικά της συνταγής στοOlivemagazine.gr
Μία σπουδαία διάκριση που το κατατάσσει στα κορυφαία ξενοδοχειακά συγκροτήματα σε παγκόσμια κλίμακα απέσπασε το Nana Princess των Nana Hotels του Ομίλου Εταιρειών Καράτζη καθώς βραβεύτηκε από το TripAdvisor ως μία «Best of the Best» επιλογή.