Τάρτα λυχναράκι
27.03.2021
11:00
Τα λυχναράκια ή καλιτσούνια είναι χαρακτηριστικό έδεσμα της Κρήτης που φτιάχνουν με φρέσκια γλυκιά μυζήθρα. Εμείς πάλι, τα κάναμε τάρτα!
Ζύμη: Ζεσταίνουμε το γάλα σε ένα μπρίκι, χωρίς να το αφήσουμε να κάψει. Αποσύρουμε από τη φωτιά, το αδειάζουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε τη μαγιά και 1 κουτ. σούπας από τη ζάχαρη. Ρίχνουμε λίγο από το αλεύρι, όσο χρειάζεται για να γίνει ένας μέτριος χυλός, σκεπάζουμε το μπολ και αφήνουμε το μείγμα στην άκρη, για 15΄, μέχρι να φουσκώσει.
Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με την υπόλοιπη ζάχαρη, μέχρι να φτιάξουμε μια αφράτη κρέμα. Προσθέτουμε τα αυγά ένα-ένα και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Αδειάζουμε το μείγμα αυτό σε μια λεκάνη και προσθέτουμε το μείγμα της μαγιάς που αφήσαμε να φουσκώσει ανακατεύοντας καλά τα δύο μείγματα με μια ξύλινη κουτάλα. Σταδιακά ενσωματώνουμε και το αλεύρι.
Συνεχίζουμε δουλεύοντας με τα χέρια και ζυμώνουμε για 5-7΄ μέχρι να δημιουργηθεί μια ζύμη, λεία και μαλακή. Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε στην άκρη, μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση.
Γέμιση: Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε με το μίξερ χειρός τα αυγά με τη ζάχαρη, μέχρι το μείγμα να ασπρίσει και να αφρατέψει. Προσθέτουμε το μέλι και την κανέλα και συνεχίζουμε το χτύπημα, μέχρι να ενωθούν. Τέλος, ρίχνουμε το τυρί και το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά με μια σπάτουλα ή με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Τάρτα: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Ρίχνουμε το σουσάμι σε ένα ταψάκι και το καβουρδίζουμε ελαφρά σε ένα μικρό αντικολλητικό τηγάνι, μέχρι να ροδίσει απαλά. Βουτυρώνουμε ελαφρώς μια βαθιά ταρτιέρα (ή ένα στρογγυλό και σχετικά βαθύ ταψί) με διάμετρο 28-30 εκ.
Σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε με τον πλάστη τη ζύμη σε φύλλο με διάμετρο λίγα εκατοστά μεγαλύτερη από τη διάμετρο της ταρτιέρας. Μεταφέρουμε με προσοχή τη ζύμη στο βουτυρωμένο σκεύος και καλύπτουμε τη βάση και τα πλαϊνά τοιχώματα. Με ένα μαχαιράκι κόβουμε όση ζύμη περισσεύει.
Αδειάζουμε τη γέμιση στην τάρτα και ισιώνουμε καλά την επιφάνεια με μια σπάτουλα. Πασπαλίζουμε με το σουσάμι, αλείφουμε τη ζύμη με τον χτυπημένο κρόκο και σκεπάζουμε με προσοχή την τάρτα με μια βαμβακερή πετσέτα. Την αφήνουμε για 30΄ σε ένα ζεστό μέρος, μακριά από ρεύματα, μέχρι να φουσκώσει –στην πραγματικότητα η γεμισμένη ζύμη θα διογκωθεί λίγο μόνο στα τοιχώματα και θα εφαρμόσει καλά στο σκεύος.
Ψήνουμε την τάρτα στη μεσαία θέση του φούρνου για 40-45΄ και τη σερβίρουμε χλιαρή ή σε θερμοκρασία δωματίου.
Βρείτε τις αναλογίες και τα υλικά της συνταγής στο www.olivemagazine.gr
Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με την υπόλοιπη ζάχαρη, μέχρι να φτιάξουμε μια αφράτη κρέμα. Προσθέτουμε τα αυγά ένα-ένα και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Αδειάζουμε το μείγμα αυτό σε μια λεκάνη και προσθέτουμε το μείγμα της μαγιάς που αφήσαμε να φουσκώσει ανακατεύοντας καλά τα δύο μείγματα με μια ξύλινη κουτάλα. Σταδιακά ενσωματώνουμε και το αλεύρι.
Συνεχίζουμε δουλεύοντας με τα χέρια και ζυμώνουμε για 5-7΄ μέχρι να δημιουργηθεί μια ζύμη, λεία και μαλακή. Τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε στην άκρη, μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση.
Γέμιση: Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε με το μίξερ χειρός τα αυγά με τη ζάχαρη, μέχρι το μείγμα να ασπρίσει και να αφρατέψει. Προσθέτουμε το μέλι και την κανέλα και συνεχίζουμε το χτύπημα, μέχρι να ενωθούν. Τέλος, ρίχνουμε το τυρί και το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά με μια σπάτουλα ή με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Τάρτα: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Ρίχνουμε το σουσάμι σε ένα ταψάκι και το καβουρδίζουμε ελαφρά σε ένα μικρό αντικολλητικό τηγάνι, μέχρι να ροδίσει απαλά. Βουτυρώνουμε ελαφρώς μια βαθιά ταρτιέρα (ή ένα στρογγυλό και σχετικά βαθύ ταψί) με διάμετρο 28-30 εκ.
Σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε με τον πλάστη τη ζύμη σε φύλλο με διάμετρο λίγα εκατοστά μεγαλύτερη από τη διάμετρο της ταρτιέρας. Μεταφέρουμε με προσοχή τη ζύμη στο βουτυρωμένο σκεύος και καλύπτουμε τη βάση και τα πλαϊνά τοιχώματα. Με ένα μαχαιράκι κόβουμε όση ζύμη περισσεύει.
Αδειάζουμε τη γέμιση στην τάρτα και ισιώνουμε καλά την επιφάνεια με μια σπάτουλα. Πασπαλίζουμε με το σουσάμι, αλείφουμε τη ζύμη με τον χτυπημένο κρόκο και σκεπάζουμε με προσοχή την τάρτα με μια βαμβακερή πετσέτα. Την αφήνουμε για 30΄ σε ένα ζεστό μέρος, μακριά από ρεύματα, μέχρι να φουσκώσει –στην πραγματικότητα η γεμισμένη ζύμη θα διογκωθεί λίγο μόνο στα τοιχώματα και θα εφαρμόσει καλά στο σκεύος.
Ψήνουμε την τάρτα στη μεσαία θέση του φούρνου για 40-45΄ και τη σερβίρουμε χλιαρή ή σε θερμοκρασία δωματίου.
Βρείτε τις αναλογίες και τα υλικά της συνταγής στο www.olivemagazine.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr