Η συνταγή της ημέρας: Πατατόψωμο με φέτα, κρεμμύδια και πέστο

Ένα διαφορετικό «ρολό» που είναι ιδανικό για πικνίκ και κολατσιό στην παραλία

Από τον Γιώργο Δημητρακόπουλο, chef de cuisine στην εταιρεία Jacques Lafargues Traiteur στη Λιόν


1 ΩΡΑ ΚΑΙ 10΄ • ΕΥΚΟΛΟ


Υλικά (για 4 άτομα)

Για το πατατόψωμο

180 ml νερό χλιαρό

1 φακελάκι ξηρή μαγιά

1 κ.σ. γλυκάνισο

2 κ.σ. λιναρόσπορο

250 γρ. αλεύρι δυνατό για ψωμί

2 πρέζες αλάτι

2 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο

σουσάμι μαύρο & άσπρο


Για τη γέμιση

4 κ.σ. πέστο βασιλικού

400 γρ. πατάτες βρασμένες, κομμένες σε

κυβάκια

2 κόκκινα κρεμμύδια

100 γρ. έμενταλ, τριμμένο

100 γρ. φέτα, σε τρίμματα


Εκτέλεση
Για το πατατόψωμο: Βάζουμε πρώτα σε ένα μπολ το νερό, τη μαγιά, τον γλυκάνισο και τον λιναρόσπορο και ανακατεύουμε. Ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι και τα προσθέτουμε και αυτά μαζί με το ελαιόλαδο ομογενοποιώντας με μια ξύλινη κουτάλα. Ζυμώνουμε μέχρι να μαζευτεί σε μπάλα η ζύμη και να μην κολλάει στα χέρια. Τη βάζουμε σε ένα λαδωμένο μπολ, την καλύπτουμε με πετσέτα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί και να διπλασιαστεί σε όγκο, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, για 1,5 ώρα ή σε ζεστό σημείο για 45΄.


Για τη γέμιση: Σε αλευρωμένο πάγκο βγάζουμε τη ζύμη και με τον πλάστη την ανοίγουμε σε χοντρό φύλλο πάχους 1 εκ. με παραλληλόγραμμο σχήμα. Αλείφουμε όλη την επιφάνεια με σάλτσα πέστο, βάζουμε τις πατάτες σε κυβάκια, το κόκκινο κρεμμύδι κομμένο σε φέτες και τα τυριά μας.


Αρχίζοντας από τη μακριά πλευρά, τυλίγουμε σε μακρύ ρολό. Το μεταφέρουμε σε αλευρωμένο ή στρωμένο με λαδόκολλα σκεύος για κέικ.

Αλείφουμε με νερό και πασπαλίζουμε με το σουσάμι. Αφήνουμε σε χλιαρό φούρνο για 30΄ να φουσκώσει.


Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στους 180-200°C για περίπου 30΄. Σερβίρεται χλιαρό.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr