Τα μυστικά της μαρινάδας στο πιάτο μας!

Η μαρινάδα είναι ένα απλό μείγμα συστατικών που προσθέτει γεύση στο κρέας, τα πουλερικά, τα θαλασσινά, τα λαχανικά, ακόμη και το τόφου.

Ανάλογα με τα υλικά του μίγματος, τι μαρινάρουμε και για πόσο χρόνο, η μαρινάδα μαλακώνει και προσθέτει υγρασία.

Οι περισσότερες μαρινάδες συνδυάζουν ένα οξύ ή ένζυμο με λίπος, καρυκεύματα και αλάτι. Τα οξέα όπως ξύδι, χυμός εσπεριδοειδών και ντομάτες, αλλάζουν την επιφανειακή υφή του τροφίμου, όμως χρειάζεται προσοχή γιατί αν το τρόφιμο μείνει υπερβολικά πολύ χρόνο σε όξινη μαρινάδα μπορεί σκληρύνει και να στεγνώσει. Τα ένζυμα όπως το μάνγκο, η παπάγια, ο ανανάς και το ακτινίδιο λειτουργούν παρόμοια με τα οξέα, αλλά διασπούν τις μυϊκές ίνες και τους συνδετικούς ιστούς.

Το λίπος, συνήθως λάδι αλλά και γιαούρτι, βουτυρόγαλα, ταχίνι ή μαγιονέζα, χρησιμοποιείται για την απελευθέρωση των γεύσεων σε αρωματικά, βότανα, μπαχαρικά και άλλα καρυκεύματα, ενώ λιπαίνουν και προστατεύουν τα τρόφιμα από τη ζέστη του φούρνου ή του γκριλ.

Δείτε τη συνέχεια στο Olivemagazine.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr