Γιουβέτσι: Τα μυστικά του και 10 συνταγές για κάθε γούστο

Τώρα που μπήκε και ο Σεπτέμβριος αναζητάμε πιο comfort, μαμαδίστικα φαγητά κι ένα από τα all time classic αγαπημένα μας είναι το γιουβέτσι.


Όταν μιλάμε για γιουβέτσι ο νους μας πάει κατευθείαν στο κλασικό φαγητό με το κοκκινιστό μοσχαράκι, που ψήνεται στον φούρνο με κριθαράκι. Η λέξη, όμως, γιουβέτσι, είναι τουρκικής προέλευσης και αναφέρεται στο πήλινο σκεύος, που συνήθως χρησιμοποιείται για το μαγείρεμα, είτε σε μεγάλο μέγεθος, είτε σε ατομικό. Στην Τουρκία το φτιάχνουν κυρίως με αρνί, ενώ στη χώρα μας και στην Κύπρο προτιμούμε το μοσχάρι. Σε παραλλαγές του, βέβαια, μπορούμε να έχουμε γιουβέτσι και με κοτόπουλο, αρνί, κατσίκι, ακόμα και με ψάρι ή θαλασσινά, όπως οι γαρίδες ή τα καλαμαράκια.

Μυστικά για την επιτυχία του
– Αν επιλέξουμε μοσχάρι, η σπάλα και η ελιά είναι τα πιο κατάλληλα μέρη για ένα μαλακό, νόστιμο γιουβέτσι. Βέβαια, υπάρχουν σεφ που το φτιάχνουν και με άλλα μέρη του όπως τα μάγουλα, η την ουρά, ακόμα και με κιμά.
– Σημαντικό είναι να διατηρήσουμε το κριθαράκι σπυρωτό, δηλαδή να μη μας λασπώσει. Ένας τρόπος για να το πετύχουμε αυτό, είναι να το «γυαλίσουμε» ζεσταίνοντάς το για λίγα λεπτά σε ένα τηγάνι με ελαιόλαδο, πριν το βάλουμε στον φούρνο. Αφού το βάλουμε στον φούρνο, καλό είναι να το ανακατέψουμε τουλάχιστον μία φορά κατά τη διάρκεια του ψησίματος.

Δείτε τη συνέχεια στο cantina.protothema.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr